ROCKWOOL startar produktion med förnyelsebar el


2021-01-12

ROCKWOOL fabrik i Moss skiftar till förnyelsebar el och sänker sin klimatpåverkan.
Bild: ROCKWOOL
ROCKWOOL fabrik i Moss skiftar till förnyelsebar el och sänker sin klimatpåverkan.

ROCKWOOL tar nu ytterligare ett stort steg mot att minska sin klimatpåverkan. Stenullsproducenten sänker sina CO2-utsläpp i Norden med totalt 70 procent när de elektrificerar sin stenullfabrik i Moss i Norge.


– Den nya elektriska smältugnen är en viktig investering inför framtiden. Vi ska fortsätta leverera stenullsprodukter av hög kvalitet, samtidigt som vi ska möta nödvändiga miljökrav på den svenska marknaden, säger Jonas Zacharoff, Försäljningsdirektör på ROCKWOOL AB.

I Sverige kommer majoriteten av all byggisolering som levereras från ROCKWOOL från fabriken i Moss. Det innebär att majoriteten av Sveriges största byggaktörer kommer att få stenullsisolering med betydligt lägre klimatpåverkan från och med 2021. Tack vare skiftet till förnyelsebar energi kommer utsläppen bli kraftigt reducerade. Fabriken i Moss kommer också få ökad kapacitet att ta emot och återvinna stenull från byggarbetsplatser. 

– Vi måste jobba på alla plan för att minska klimatpåverkan i byggbranschen! Sänkta CO2-utsläpp vid produktionen, ökad återvinning och produkternas dokumenterade hållbarhet över tid är alla viktiga parametrar, förklarar Jonas Zacharoff.

Fabriken i Moss är i full gång med att producera stenull och faktum är att den är unik. Den har världens största elektriska smältugn för stenull. Tekniken är utvecklad under två års tid av ROCKWOOL och koncernens egna ingenjörer och planen är att innovationen ska implementeras på fler produktionsenheter inom koncernen. 

Skiftet i Moss kommuniceras bara fyra månader efter att ROCKWOOL berättade att fabrikerna i Danmark kommer skifta till förnyelsebara bränslen i form av biogas. Det kommer ske från och med januari 2021. Tillsammans med skiftet i Norge förväntas förbättringarna leda till 70% minskade CO2-utsläpp i Norden. 

– Vi är stolta över att bevisa att även stora, energikrävande industrier kan skifta till bränslen med lägre klimatpåverkan, säger Jonas Zacharoff.



Källa: ROCKWOOL