Ny kylmetod minskar stålindustrins miljöpåverkan radikalt


Douglas Öhrbom 2021-03-05

SSABs stålverk.
Bild: SSAB
SSABs stålverk.

Mohammad Jahedi, forskare vid Högskolan i Gävle.
Bild: Privat
Mohammad Jahedi, forskare vid Högskolan i Gävle.

– I våra unika testriggar har vi utvecklat metoder att kyla stål som spar energi, minskar vattenåtgången upp till 50 procent, kräver mindre råvara och ger produkter med längre livslängd, säger Mohammad Jahedi, forskare vid Högskolan i Gävle.


Stålindustrin är en av de industrier som belastar miljön mest då den är mycket energi- och vattenkrävande. Mohammad Jahedi förklarar att forskarna vid Högskolan kan hjälpa industrin att bli väsentligt mindre miljöbelastande.

– Vår kunskap och våra testanläggningar kan, förutom att hjälpa svensk stålindustri att bli mer hållbar, också medverka till att utveckla nya produkter, vilket är avgörande på en internationellt väldigt konkurrensutsatt marknad, säger Mohammad Jahedi.


Testanläggningen unik i Världen
Enligt Mohammad finns ingen anläggning i världen som kan konkurrera med den som finns vid Högskolan i Gävle. Under de år forskarna arbetat har det funnits ett stort intresse från svensk stålindustri.

– Vi har ett mycket starkt samarbete på båda testriggarna. SSAB, Sandvik, Ovako, Outokumpu och Uddeholm är några av de som använder vår testmiljö förklarar Jahedi.


Stålets egenskaper bildas med kylningen
Den nya kyltekniken med jetstrålar, tillåter mycket kontrollerade försök där forskarna kan testa specialstål med en exakt kylkurva och dessutom optimera riggarna individuellt för varje stålindustris behov.

– Stålets egenskaper bildas med kylningen och min avhandling fokuserar huvudsakligen på detta då det inte fanns någon tidigare studie om tekniken med vattenkylda jetstrålar när det gäller metaller.

– Vi har besökt de flesta svenska stålindustrierna och såg att det fanns en brist i kunskap när det gäller kyltekniken. Detta är också något som de skulle kunna använda direkt på sina produktionslinor, säger Mohammad Jahedi.


Fördjupande läsning:
Klicka här för att läsa den vetenskapliga avhandlingen.


Källa: Högskolan i Gävle