Ellevio får betydelsefull roll när EU:s elnät ska utformas


2021-04-13

Bengt Johansson, Ellevio.
Bild: Ellevio
Bengt Johansson, Ellevio.

Elnäten är navet när EU ska ställa om till mer förnybar energi. Ellevios Bengt Johansson tar nu plats i styrelsen för den nya EU-organisationen EU-DSO Entity där flera tunga beslut om EU:s elnätsutveckling kommer att fattas.

Grattis till ditt nya uppdrag, Bengt Johansson! Stora delar av elnätssverige ställde sig bakom dig som en av två svenska representanter och röstade in dig i styrelsen till den nya organisationen EU-DSO, hur känns det?
– Jag känner mig hedrad och stödet ger mig råg i ryggen inför uppdraget. Nu ska jag arbeta för att bibehålla förtroendet som de har gett mig. Det är ett mycket spännande uppdrag där jag kommer att möta flera länders perspektiv på elnätsfrågorna, jag gillar att se helheter och få jobba lösningsorienterat.


Vad handlar ditt nya uppdrag om?
– Jag är en av 27 ledamöter som representerar EU:s elnätsföretag. Vi har flera expertgrupper till vår hjälp när vi fattar beslut och vi ska tillsammans med stamnätsföretagens motsvarande organisation arbeta fram förslag på hur reglerna, de så kallade EU-koderna, ska utformas. Vi får uppdragen av ACER, tillsynsmyndigheternas EU-organisation, som sedan ska bedöma våra förslag innan EU-kommissionen fattar beslut.


Det låter som om den nya organisationen kommer att få mycket att säga till om?
– Det stämmer. Vi blir elnätsföretagens röst i den process där EU fattar beslut om vad varje land ska genomföra. Fler och fler nätbeslut kommer framöver att fattas på EU-nivå i form av föreskrifter som sedan ska gälla i Sverige och andra medlemsländer, oftast utan någon nationell anpassning.


Du representerar Ellevio och kommer med ett svenskt perspektiv på frågorna, vad blir betydelsefullt i din roll?
– Vi elnätsföretag kommer att få nya arbetsuppgifter i och med att EU-koderna införs successivt. För att klara ett kraftsystem med mer och mer förnyelsebar elproduktion blir det viktigt att jobba för att kraven som ställs är möjliga för oss nätföretag att uppfylla. Det blir också viktigt att det ansvar vi elnätsföretag får och det arbete vi ska utföra kan ge de intäkter som krävs. Jag ser alltid möjligheter och ser fram emot att arbeta för att hitta lösningar som blir bra för kunderna, elnätsägarna och samhället i stort.


Vilket tror du kommer att bli den viktigaste frågan i EU-DSO Entitys arbete?
– Det finns många viktiga frågor, men jag tror att en av dem är att hitta gränsdragningen mellan vad marknaden klarar av och vad den inte klarar av. Det gäller att ge utrymme för marknaden att hitta lösningar när det är normalläge. Och när normalläget övergår till kris behöver vi känna oss trygga med de lösningar som stamnätsoperatörerna och vi elnätsföretag har för att inte leveranssäkerheten ska äventyras. Allt handlar i slutändan om att kunderna ska få rätt produkt till rätt pris med hög tillgänglighet.


Lycka till i det nya uppdraget, när börjar du?
– Jag har inte fått min första möteskallelse än, men tanken är att vi drar igång med första mötet före sommaren. Det ser jag fram emot!


Källa: Ellevio