Martin & Servera dubblerar produktionen av solenergi med ny solcellsanläggning i Halmstad


2021-09-10

Bild: Martin & Servera

Nyligen installerades en solcellsanläggning om 2 474 m2 på taket på Martin & Serveras logistikfastighet i Halmstad. Det är den tredje egna solcellsanläggningen. Sedan tidigare finns solceller i både Umeå och Enköping. Lägre energiförbrukning och en ökad andel förnybar energi är prioriterade åtgärder när Martin & Servera satsar för att nå det långsiktiga hållbarhetsmålet om klimatneutral verksamhet senast 2030.

– Den nya solcellsanläggningen är en av många åtgärder för att minska vår klimatpåverkan. Vi bygger också en egen solpark, investerar i ny fordonsteknik och arbetar dagligen för att minska vår energiförbrukning i både fastigheter och transporter, berättar Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik.

Martin & Servera Logistik har sedan tidigare solcellsanläggningar på logistikfastigheterna i Umeå och Enköping. I samarbete med fastighetsägaren, Halmslätten Halmstad AB, utökas nu beståndet med ytterligare en solcellsanläggning.

Anläggningarna i Umeå och Enköping producerade under 2020 totalt 421 MWh solenergi. Den nya solcellsanläggningen i Halmstad innebär en fördubbling av elproduktion från solenergi då den beräknas ge drygt 422 MWh per år. Det motsvarar nästan sjutton miljoner koppar kaffe eller 30 miljoner Iphone-laddningar.

– Vi är mycket nöjda med att ha solcellsanläggningen på plats och att vi med investeringen i solceller skapar ett långsiktigt värde både för våra aktieägare och för Martin & Servera. Att ta vara på solens energi och producera förnyelsebar el gör att vi både minskar klimatpåverkande utsläpp och energikostnaderna på samma gång, säger Johan Åskog, vd Halmslätten Halmstad.

En annan viktig och energibesparande åtgärd som genomförs i Halmstad-fastigheten är konvertering till närvarostyrd LED-belysning som kraftigt kommer att sänka elförbrukningen.
– På kort tid har vi alltså tagit flera steg mot vårt mål – klimatneutral verksamhet 2030, säger Stefan Bergström Hedmark.


Källa: Martin & Servera