Instagram

Facebook

Exide presenterar banbrytande solenergiinstallationer i Portugal


2019-05-20

Avtalet undertecknas officiellt av Stefan Stübing från Exide och Vera Pinto Pereira från EDP.
Bild: GNB
Avtalet undertecknas officiellt av Stefan Stübing från Exide och Vera Pinto Pereira från EDP.

Exide Technologies presenterar två nya fotovoltiska installationer med en total kapacitet på 3,8 MWp (toppeffekt) i Portugal. Dessa ska placeras vid Exides produktionsanläggning i Castanheira do Ribatejo och dess återvinningsanläggning i Azambuja. Produktionsanläggningen ska utrustas med ett energilagringssystem som använder GNB:s högpresterande batteriteknik, så att den genererade energin kan konsumeras efter behov. Det kommer att bli en av de största elproduktionsanläggningarna för egenförbrukning med energilagring i Europa. Detta visar potentialen för att tillämpa sådana system i stor skala.

Avtalet undertecknades nyligen vid anläggningen Castanheira do Ribatejo, och projektet har nu dragit igång på allvar. Stefan Stübing, direktör för Europa/Mellanöstern, skrev under för Exide, medan EDP representerades av Vera Pinto Pereira, styrelseledamot och vd. Detta prestigefyllda projekt pekar ut en spännande väg framåt för energiintensiva tillverkare.

Lösningen gör det möjligt för företag att minska sina koldioxidutsläpp och närma sig koldioxidfri produktion. Batterilagringssystemet gör det möjligt att utnyttja förnybar energi i större utsträckning, i och med att den kan utnyttjas nattetid under perioder med mindre solinstrålning. Projektet ingår i en serie investeringar som Exide gjort i Castanheira-anläggningen, inklusive den nyligen igångkörda multimiljonsatsningen – produktionslinjen för AGM Network Power.  

De nya installationerna kommer att bestå av cirka 10 000 solcellspaneler och energin som produceras skulle räcka för att försörja över 2 000 bostäder. Systemet kommer också att innehålla cirka 70 växelriktare och en bank med GNB Sonnenschein A600-batterier för energilagring, med kapacitet för 500 kWh.

Batteriet GNB Sonnenschein A600 är känt för sin exceptionella prestanda i elnät och är beprövat med utmärkta resultat under årtionden i många komplexa installationer runtom i världen. Den underhållsfria geltekniken erbjuder en rad säkerhetsmässiga fördelar. Batteriet har positiva rörplattor och ett utmärkt skydd mot djupurladdning. Detta ger hög energieffektivitet och livslängd. Horisontell montering betyder enklare installation och underhåll. Batteriet är dessutom helt återvinningsbart vilket minimerar dess miljöpåverkan.

Projektet kommer att hanteras och levereras av EDP – en global leverantör av energiprodukter. EDP samarbetar tätt med Exide kring energilagringsdelen.
– Vår fabrik i Castanheira har utvecklats till att bli en av de mest avancerade anläggningar i sitt slag i världen. Nyligen gjorde vi en betydelsefull investering för att öka fabrikens kapacitet att producera Network Power batterier och idag presenterar vi nästa generations energisystem, säger Stefan Stübing, direktör för Europa/Mellanöstern på Exide.
– Fler och fler företag kommer att bli beroende av egenproduceras energi i kombination med energilagring typ BESS (battery energy storage system) i en nära framtid. Detta gäller speciellt för energikrävande produktion. Vi är mycket nöjda med att ligga i framkant av den här utvecklingen och tillsammans med andra företag som använder liknande system kan vi alla minska miljöpåverkan och samtidigt spara pengar genom minskad energi förbrukning.

– EDP har åtagit sig att erbjuda sina kunder hållbara och effektiva lösningar. Det här är EDP:s största solenergiprojekt i Portugal. Med detta tar vi ett viktigt steg mot framtidens energilagringsteknik, säger EDP’s vd Vera Pinto Pereira.Källa: GNB


Skriv utVasakronan anlägger solcellspark i Uppsala

Vasakronan anlägger solcellspark i Uppsala.

Anläggningen består av cirka 18 000 paneler med en total yta om cirka 30 000 kvadratmeter. Den årliga produktionen är beräknad till cirka 4.8 GWh och innebär...

Läs mer
Sun Solutions

Skåne Solar Award 2019 går till TePe Munhygienprodukter AB

Staffan Fredlund, ordförande Solar Region Skåne, Joel Eklund, Tepe Munhygiensprodukter Jon Persson, E.ON Energilösningar, Hanna Bach, Energikontoret Skåne.

TePe Munhygienprodukter AB vinner Skåne Solar Award 2019 för solcellsanläggningen...

Läs mer
Idcon

BRF Bosvedjan tecknar avtal med Enstar AB om ett av Sveriges största solcellsprojekt

Översiktsbild på Brf Bosvedjan i Sundsvall.

Bosvedjan är Sveriges näst största bostadsrättsförening med över 1...

Läs mer
Enerbrokers

Absolicon och Sweco i soligt samarbete

Absolicon och Swecos energiverksamhet har ingått ett samarbetsavtal för att gemensamt...

Läs mer
Ferroamp

Ergofast tar energismarta fasader till ny nivå

Nice solpaneler för vertikalt montage finns i traditionell svart och en mängd andra färger.

Vertikala solpaneler i ventilerade fasader ger nya möjligheter att sänka en byggnads...

Läs mer

Solör Bioenergi levererar hållbar energi till Gyttorps centrum

Kvarteret Kålmasken i Gyttorp, ritat av arkitekten Ralph Erskine.

Nu kommer stora delar av Gyttorps centrum att bli fossilfritt. Sedan förra året på...

Läs mer

Tranås Energi bygger solcellspark


Det är nu beslutat att Tranås Energi går vidare med sina planer på att bygga...

Läs mer

Solel väcker företagens nyfikenhet

Lycksele flygplats undersöker fördelarna med solel i kallt klimat.

Näringslivets intresse för solenergi ökar i rask takt. Lycksele flygplats och Ansia...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

IFE

Härnösands kommun

BVM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se