Instagram

Facebook

Exide presenterar banbrytande solenergiinstallationer i Portugal


2019-05-20

Avtalet undertecknas officiellt av Stefan Stübing från Exide och Vera Pinto Pereira från EDP.
Bild: GNB
Avtalet undertecknas officiellt av Stefan Stübing från Exide och Vera Pinto Pereira från EDP.

Exide Technologies presenterar två nya fotovoltiska installationer med en total kapacitet på 3,8 MWp (toppeffekt) i Portugal. Dessa ska placeras vid Exides produktionsanläggning i Castanheira do Ribatejo och dess återvinningsanläggning i Azambuja. Produktionsanläggningen ska utrustas med ett energilagringssystem som använder GNB:s högpresterande batteriteknik, så att den genererade energin kan konsumeras efter behov. Det kommer att bli en av de största elproduktionsanläggningarna för egenförbrukning med energilagring i Europa. Detta visar potentialen för att tillämpa sådana system i stor skala.

Avtalet undertecknades nyligen vid anläggningen Castanheira do Ribatejo, och projektet har nu dragit igång på allvar. Stefan Stübing, direktör för Europa/Mellanöstern, skrev under för Exide, medan EDP representerades av Vera Pinto Pereira, styrelseledamot och vd. Detta prestigefyllda projekt pekar ut en spännande väg framåt för energiintensiva tillverkare.

Lösningen gör det möjligt för företag att minska sina koldioxidutsläpp och närma sig koldioxidfri produktion. Batterilagringssystemet gör det möjligt att utnyttja förnybar energi i större utsträckning, i och med att den kan utnyttjas nattetid under perioder med mindre solinstrålning. Projektet ingår i en serie investeringar som Exide gjort i Castanheira-anläggningen, inklusive den nyligen igångkörda multimiljonsatsningen – produktionslinjen för AGM Network Power.  

De nya installationerna kommer att bestå av cirka 10 000 solcellspaneler och energin som produceras skulle räcka för att försörja över 2 000 bostäder. Systemet kommer också att innehålla cirka 70 växelriktare och en bank med GNB Sonnenschein A600-batterier för energilagring, med kapacitet för 500 kWh.

Batteriet GNB Sonnenschein A600 är känt för sin exceptionella prestanda i elnät och är beprövat med utmärkta resultat under årtionden i många komplexa installationer runtom i världen. Den underhållsfria geltekniken erbjuder en rad säkerhetsmässiga fördelar. Batteriet har positiva rörplattor och ett utmärkt skydd mot djupurladdning. Detta ger hög energieffektivitet och livslängd. Horisontell montering betyder enklare installation och underhåll. Batteriet är dessutom helt återvinningsbart vilket minimerar dess miljöpåverkan.

Projektet kommer att hanteras och levereras av EDP – en global leverantör av energiprodukter. EDP samarbetar tätt med Exide kring energilagringsdelen.
– Vår fabrik i Castanheira har utvecklats till att bli en av de mest avancerade anläggningar i sitt slag i världen. Nyligen gjorde vi en betydelsefull investering för att öka fabrikens kapacitet att producera Network Power batterier och idag presenterar vi nästa generations energisystem, säger Stefan Stübing, direktör för Europa/Mellanöstern på Exide.
– Fler och fler företag kommer att bli beroende av egenproduceras energi i kombination med energilagring typ BESS (battery energy storage system) i en nära framtid. Detta gäller speciellt för energikrävande produktion. Vi är mycket nöjda med att ligga i framkant av den här utvecklingen och tillsammans med andra företag som använder liknande system kan vi alla minska miljöpåverkan och samtidigt spara pengar genom minskad energi förbrukning.

– EDP har åtagit sig att erbjuda sina kunder hållbara och effektiva lösningar. Det här är EDP:s största solenergiprojekt i Portugal. Med detta tar vi ett viktigt steg mot framtidens energilagringsteknik, säger EDP’s vd Vera Pinto Pereira.Källa: GNB


Skriv utMidsummer ABs delårsrapport för första halvåret 2019

Under årets andra kvartal har Midsummer bland annat inlett ett samarbete med Benders, Sveriges största tillverkare av takpannor, och dess nya vågiga solpanel.

Under fredagen presenterade Solenergiföretaget Midsummer AB sin delårsrapport för det andra kvartalet 2019. Midsummer uppvisar under det första halvåret en nettoomsä...

Läs mer
Sun Solutions

En av landets största solcellsparker är snart slutsåld

Östersund Solpark byggs på området mellan Jämtkraft Arena och E14. Solparken blir en av Sveriges största med en effekt på 3 MW och cirka 10 000 paneler.

Efterfrågan på att köpa andelar i Östersund Solpark är stor. Andelarna...

Läs mer
Idcon

Europapatent beviljas för ”Receiver for PV/T Solar energy systems”

Patrik Blidefalk, patentingenjör på Absolicon.

Absolicon har nu mottagit besked om att patent har beviljats för uppfinningen ”Receiver...

Läs mer
Enerbrokers

Eneo och Swedbank samarbetar för att bygga Sveriges största solpark

Swedbank och Eneo samarbetar för att bygga Sveriges största solpark. Bilden är en exempelbild och visar inte hur den faktiska parken kommer se ut.

Swedbank storsatsar på solel. Banken har nu tecknat en avsiktsförklaring med Eneo...

Läs mer
Ferroamp

IKEA strålar samman med SVEA Solar – gör solenergi tillgänglig för många fler

IKEA ingår partnerskap med SVEA Solar, som blir partner för lanseringen av solceller på den svenska marknaden.

I maj månad gick IKEA ut med nyheten om att en säljstart av solceller i Sverige kommer...

Läs mer
Ny kartläggning från Vattenfall:

Här finns Sveriges bästa förutsättningar för solenergi

Soltak från Vattenfall.

Under fjolårets rekordsommar ökade potentialen för solenergi i Sverige med hela 13...

Läs mer

Toyota Material Handling Europe och Eneo Solutions samarbetar i ett strategiskt solprogram


Båda företagen eftersträvar ett koldioxidfritt samhälle. Partnerskapet...

Läs mer

Privat initiativ till solceller lockade fler i kommunen

Figur 1. Solceller på garage/förråd. Figur 2. Solceller på tillbyggnad med papptak.

Lennart Andersson i Teckomatorp, Svalövs kommun, tycker att solceller är fräckt. Han...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

IFE

Härnösands kommun

BVM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se