Instagram

Facebook

Första sommaren med Östersund Solpark


2020-09-17

Östersund solpark.
Bild:Jämtkraft
Östersund solpark.

Hushållsel till 500 villor – så mycket producerade Östersund Solpark den första sommaren. Toppnoteringen för en enskild dag bokfördes 21 maj då solens strålar omvandlades till hela 22,8 MWh. Bara den dagens produktion skulle räcka till att köra 220 elbilar från Östersund till Stockholm.

En av de som följt produktionen är andelsägaren Daniel Fahlander.

– Det har varit väldigt spännande att följa parkens utveckling. Dels under uppbyggnaden men framförallt sedan driftagningen. Vi har följt parkens produktion på webbsidan där man kan se produktionen i realtid och bakåt i tiden och man blir verkligen engagerad i sin egen produktion och konsumtion på ett annat sätt tack vare detta, säger Daniel Fahlander som är en av Jämtkrafts kunder som producerar solel i Östersund Solpark.

De soliga dagarna är förhoppningsvis långt ifrån över och Östersund Solpark kommer fortsätta producera solel under såväl höst som vinter men faktum kvarstår – dagarna blir allt kortare, Jämtkraft passar därför på att summera den första sommaren med solparken.

2 560 MWh - 500 villor
Östersund Solpark har varit i drift sedan årsskiftet och har till dags dato producerat 2 560 MWh vilket motsvarar ungefär en årsförbrukning av hushållsel för 500 villor. Den mest produktiva månaden hittills var föga förvånande juni som väl alla jämtar minns som ett evigt solsken. Den månaden resulterade i drygt 540 MWh. Medan juli, som kanske inte går till historien som den mest badvänliga månaden i Jämtlands historia, trots allt bidrog med lite mer än 389 MWh.

I maj och augusti verkar solen ha skinit i princip lika mycket – båda dessa månader producerades 411 MWh. Och som redan nämnts var toppnoteringen för en enskild dag den 21 maj, då producerades 22,8 MWh. Produktion som skulle räcka för att köra 220 elbilar från Östersund till Stockholm.


Klimatmässigt driv
För solparksdelägaren Daniel Fahlander och hans familj var det främst en strävan efter klimatmässig hållbarhet och känslan av att producera sin egen el som gjorde att de blev andelsägare i parken. De ekonomiska incitamenten spelade också in men de var sekundära.

– Vi hade funderat lite på en egen solcellsanläggning under en tid så när detta dök upp kändes det helrätt. Det blev ett väldigt smidigt och enkelt alternativ till att installera solceller på vårt eget hus. Inte minst det faktum att vi med denna lösning kan flytta med vår solel även om vi byter bostad, säger Daniel.

Han ser investeringen i solparken som långsiktig och menar att det är alldeles för tidigt att utvärdera ekonomin efter bara en sommar.

– Ur ett privatekonomiskt perspektiv hade det såklart varit trevligt om elpriset på börsen, som ju är det som styr hur ekonomiskt fördelaktig investering blir, hade varit högre under sommaren. Men detta ska ju ses som en långsiktig investering så det vore dumt att utvärdera ekonomin efter en sommar och de elpriser som var just då, fortsätter Daniel.

Rätt väg
Daniel menaratt tjänster och satsningar av den här typen känns helt rätt om vi ska utvecklas mot ett mer hållbart samhälle där man måste se nya vägar och tänka i lite nya banor kring hur vi producerar och förbrukar energi.

– Jag tror det finns ett ökat intresse för dessa frågor och många som själva vill vara en del i den omställningen. Solparken är ett ypperligt exempel på hur detta kan göras konkret och jag tror att man ska använda den språngbrädan och spinna vidare på intresset för att fortsätta titta på lösningar som gör det lättare för engagerade konsumenter att utforska morgondagens sätt att producera och konsumera el, avslutar Daniel.

Mycket nöjda
Jämtkraft är nöjda med Östersund Solparks första halvår.

– Driften har fungerat problemfritt och solparken har producerat marginellt under prognosen vi tog fram i projektet. Vi är väldigt nöjda, säger Caroline Hildahl, projektledare för solparken på Jämtkraft.

Precis som Jämtkraft hade hoppats på har de också sett ett ökat intresse för solenergi och lite mer otraditionella sätt att producera el, även bland målgrupper som tidigare inte varit de mest engagerade.

– Jag tror vi gjort det lite mer publikt och kundvänligt. Vi hoppas nu kunna utveckla detta och andra innovativa lösningar för produktion och konsumtion för att komma ännu närmare ett hållbart samhälle, säger Caroline Hildahl.


Källa: Jämtkraft


Skriv utSolcellsanläggning på Tallspinnaren i Mölnlycke.
Solcellsanläggning på Tallspinnaren i Mölnlycke.

Modern arkitektur med klimatsmarta lösningar i Mölnlycke

Förbos nya hus Tallspinnaren i Mölnlycke stoltserar med solceller på taket som ska förse husets allmänna utrymmen med el. Belysning, hiss, ventilationsanläggning och...

Läs mer
Sun Solutions
Midsummers solceller på lastbilssläp i utvecklingsprojekt finansierat av Vinnova.

Midsummers solceller kan minska bränsleutsläpp med upp till 20 procent

Tillsammans med bland andra Scania deltar Midsummer i ett utvecklingsprojekt där Midsummers...

Läs mer
Idcon
Marie Sjöholm, förvaltare på Schenker Property och Marcus Blomqvist, terminalchef i Skara.

Solen driver DB Schenkers truckar i Skara

DB Schenker installerar solceller på anläggningen i Skara.
– Vi kommer att...

Läs mer
Enerbrokers


Omexom ansluter Sveriges största solenergianläggning till elnätet

Omexom har fått i uppdrag av ESEM (Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö)...

Läs mer
Ferroamp
Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme.

Audis andra klimatneutrala fabrik - med Europas största solcellstak

Under onsdagen togs Europas största takburna solcellsanläggning officiellt i bruk. Det...

Läs mer


Milstolpe uppnådd i kommunens produktion av solenergi

Halmstads kommuns satsning på solenergi har gett resultat. Under oktober månad gick den...

Läs mer
Kasper Moth-Poulsen, är koordinator för projektet samt professor och forskningsledare på Chalmers institution för kemi och kemiteknik.

Banbrytande forskning om solenergi ska utvecklas i nytt EU-projekt

En specialdesignad molekyl och ett energisystem med unika förmågor för infå...

Läs mer


Bredstorp Solpark är i drift

Den 1 oktober 2020 driftsattes Bredstorp Solpark, den 3,5 hektar stora andelsägda solparken...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

TTM Energi

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service

Ramström
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se