Instagram

Facebook

Mer än varannan skåning kan tänka sig att investera i solceller


2020-01-22

Anders Hansson, privatekonom och Sparaansvarig Sparbanken Skåne.
Bild: Sparbanken Skåne
Anders Hansson, privatekonom och Sparaansvarig Sparbanken Skåne.

Blir 2020 året då solceller börjar slå igenom på allvar i Skåne? Mer än hälften av skåningarna kan tänka sig att investera i solpaneler till bostaden. Av dessa räknar var tredje villaägare med att göra det inom två år. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Sparbanken Skåne.

Egna solceller för att producera el till bostaden har blivit allt mer populärt. I Skåne har problemet med elbrist uppmärksammats senaste året, men ännu är det fler som bara funderat på egna solceller än som faktiskt gjort investeringen. Sparbanken Skåne har med hjälp av Novus tagit reda på skåningarnas inställning till egna solpaneler för att producera el till bostaden. 

Mer än hälften, 56 procent, kan tänka sig att göra denna investering. Av de som äger sin villa eller sitt radhus är siffran 62 procent. Konkret räknar 9 procent av de som är positiva till att investera i solceller med att göra det under närmaste året och ytterligare 16 procent på två års sikt. Av de som äger villa eller radhus och kan tänka sig att investera, räknar var tredje med att göra det inom två år.

– Medvetenheten om klimatutmaningarna har ökat otroligt fort senaste åren. Sedan är solceller inte bara en fråga om hållbarhet, utan också en sak för plånboken. Det går att spara pengar på att producera egen el, även om själva investeringen kostar, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Sedan 2009 finns ett statligt stöd för installation av solceller, men ansökningskön är lång. Ett alternativ för husägare kan vara ROT-avdraget. Men även med bidrag kan det handla om en prislapp på över 100 000 kronor för att bygga solpaneler på taket på en vanlig villa. Största hindret för skåningarna att installera solceller är just kostnaden, enligt den aktuella undersökningen. 28 procent av skåningarna svarar att det helt enkelt är för dyrt och 16 procent uppger att det inte finns någon lösning för finansieringen.

Hela 42 procent anger att man helst vill finansiera en installation med sparande pengar. 20 procent tycker det är intressant med ett av de speciella banklån som finns för solceller, och 20 procent anger att man skulle vilja utöka befintligt lån på bostaden.

I kalkylen handlar det om att utöver själva investeringskostnaden också räkna på hur mycket el anläggningen kan producera i förhållande till hushållets energiförbrukning. Här är det viktigt att tänka på mer än bara bostaden. Allt fler bilar går att köra på el, samtidigt som bensinpriserna börjat stiga igen. Att kunna tanka el hemma är något att beakta, liksom möjligheten att sälja överskottsel om solcellsanläggningen kopplas till elnätet.

– Priserna på solpaneler kommer att kunna pressas närmaste åren, i takt med att fler börjar sälja dem. Det finns alltid de som är tidigt ute och investerar med hjärtat och det är givetvis bra för miljön, men efterhand kommer den ekonomiska aspekten att bli tydligare, säger Anders Hansson.

Solceller är idag inte bara ett alternativ för villaägare, utan även för bostadsrättsföreningar. I undersökningen svarade 56 procent av skåningarna som äger en bostadsrättslägenhet att de kan tänka sig att investera i solceller, jämfört med 62 procent för egen villa eller radhus. 

Anders Hanssons tre tips för solcellskalkylen

  • Statliga investeringsstödet för solcellssystem som ansluts till elnätet ligger på max 20 procent av investeringskostnaden. Detta kan dock inte användas samtidigt som ROT-avdrag på samma installation. Tänk på att investeringsstödet baseras på hela kostnaden, både material och arbete, och därför bör användas i första hand. 
  • För 2020 har regeringen avsatt drygt 800 miljoner kronor till solcellsstöd. Det finns emellertid 20 000 ansökningar i kö. Stödet är en pott med pengar och om denna tar slut, kan ROT-avdrag på byggarbetet vara värt att undersöka. Sannolikt är det enklare att få igenom ett ROT-avdrag, vilket kan ge en ungefärlig skattereduktion på 9 procent av investeringskostnaden.
  • Om du inte vill betala solcellsinvesteringen med sparade pengar, kan du be din bank hjälpa till med en kalkyl för lånefinansiering. Det är klokt att titta på några olika alternativ. En del banker har idag speciellt fördelaktiga lån för solceller och andra energismarta investeringar i boendet.


Fotnot:
Undersökningen omfattade 1 089 deltagare, alla boende i Skåne i åldrarna 18-79 år. Bifogad tabell visar utfallet, totalt och utbrutet på olika typer av boenden.



Källa: Sparbanken Skåne

Tipsa en vn Skriv ut



<span>Biovärmekartan 2024.</span>
Biovärmekartan 2024.

Här används lagrad solenergi för att ge biovärme

En ny undersökning visar att 564 orter i Sverige får största delen av sitt värmebehov från biobränsle. På dessa platser levereras värmen till lä...

Läs mer
PPAM Solkraft
<span>Björn Jernström, CTO och grundare av Ferroamp, tillsammans med V2G-laddaren som nu ska börja fälttestas.</span>

Ferroamp inleder fälttester av V2G-lösning

Ferroamp har lyckats genomföra dubbelriktad laddning med flera vanliga elbilsmodeller och...

Läs mer
flamkontroll

Warning: Division by zero in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/se/include/print_newsgroup.php on line 391
Elmia Solar arrangeras den 13-15 februari 2024 på Elmia i Jönköping. 

Stort internationellt intresse för nya mötesplatsen Elmia Solar

Det fanns en stark efterfrågan om en fackmässa för den snabbt växande...

Läs mer


Ett hållbart energisystem består av förnybara energikällor – som inte påverkar framtida generationer negativt

Behovet av elenergi i Sverige kommer mer än fördubblas till 2045, bland annat på...

Läs mer
Nylansering av Solexperter 2023 

Solexperter - Din aktuella plattform för solenergi

Smartproduktion är stolta över att publicera den uppgraderade versionen av Solexperter -...

Läs mer


Energiföretagen välkomnar Centerpartiets nya energipolitik

Centerpartiets partistämma ägde rum den gångna helgen i Örebro. På...

Läs mer


EnergiEngagemang deltar i projekt tillsammans med RISE med mål att skapa verktyg för att säkerställa att utbyggnaden av solel sker på ett socialt hållbart sätt

Utbyggnaden av solel ökar snabbt både i städer och på landsbygd, bland annat...

Läs mer


Greenfood och Öresundskraft bygger en av Sveriges största solcellsanläggningar

Nu står det klart att livsmedelskoncernen Greenfood tillsammans med Öresundskraft och...

Läs mer


Intresset för solenergi ökar – få gratis rådgivning av Sveriges främsta aktörer inom området på Hem & Villamässan

Svenskarnas inställning till solenergi är mer positiv än någonsin. 8 av 10...

Läs mer


Överskott av energi när Örebro universitet får nya solceller

Akademiska Hus utökar satsningen på solceller vid Campus Örebro och installerar en...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se