Instagram

Facebook

Samlar medarbetare för att starta upp bygget av Solpark


2019-09-26

– Det känns kul att engagera alla medarbetare i projektet på här plats, säger Caroline Hildahl projektledare för Östersund Solpark.
Bild: Jämtkraft
– Det känns kul att engagera alla medarbetare i projektet på här plats, säger Caroline Hildahl projektledare för Östersund Solpark.

400 medarbetare från Jämtkraft inviger tillsammans bygget av Östersunds Solpark. När parken står färdig har 10 000 solpaneler monterats ihop som ska ge andelsägarna förnybar energi.

Under torsdagen den 26 september samlas de anställda vid Jämtkraft under en medarbetardag för att tillsammans börja montera solpaneler i Östersunds Solpark.

– Att vi inleder bygget gemensamt är en kraftsamling för att framtidssäkra Jämtkraft, Jämtland och klimatet. På Jämtkraft har vi förmånen och ansvaret som ledande i energiomställningen att ”jobba för klimatet”. Just den här dagen får vi alla på Jämtkraft handgripligen vara med och bygga det hållbara samhället, lära oss om solenergi och känna oss stolta att vara jämtkraftare, säger Erik Brandsma, vd Jämtkraft.

En andelsägd solcellsanläggning är ett nytt sätt att göra den förnybara energiproduktionen tillgänglig för fler människor.

– En omställning av samhället kräver bred uppslutning, och då måste människor få känna sig delaktiga. Den här solparken ger oss möjlighet till det. Dels genom att erbjuda privatpersoner att själva äga sin energiproduktion, men också att alla på Jämtkraft samlas här under den här medarbetardagen och faktiskt bygger framtidens energi. Det ser jag mycket fram emot, säger Kristina Ingebrand, vid Ekonom & Finans på Jämtkraft.

Solparken på sex hektar blir Östersunds första och är en av Sveriges största med en effekt på 3 MW och cirka 10 000 paneler. Den byggs mellan Jämtkraft Arena och E14 i Östersund. Hela bygget sköts och kvalitetssäkras av företaget Solkompaniet.

– En riktigt stor anläggning som Östersund Solpark är viktig. Dels blir det möjligt för många att köpa solel, dels väcker den intresse och gör att många får upp ögonen för solenergi, inte bara dem som har egna hus. Dessutom ökar kunskapen om att solel fungerar och är lönsamt även här i norr, säger Johan Öhnell, ordförande för Solkompaniet.

I december ska hela parken stå klar och börja leverera ström till de som tecknat andelar.

– Det är en ynnest att få vara med och driva ett sånt här projekt som visar att vi tillsammans med Östersundshem tar energiomställningen på allvar. Tydligt är också att vi har våra kunder med oss, eftersom alla andelar till parken sålde slut väldigt snabbt, säger Caroline Hildahl vid Jämtkraft, som är projektledare för Solparken.


Fakta: Östersund Solpark
Storlek:
Sex hektar, eller motsvarande ungefär nio fotbollsplaner.
Effekt: 3 MW och cirka 10 000 paneler, vilket räcker till hushållsel i ungefär 600 villor eller 1000 lägenheter.
Organisation: Östersund Solpark är ett gemensamt initiativ med Östersundshem. Byggs av Jämtkraft men kommer efter uppförandet överlåtas till de framtida ägarna Östersundshem, privatpersoner och andra företag samt Jämtkraft, genom andelar i en ekonomisk förening.
Andelskostnad: 850 kronor. En andel ger cirka 100 kWh solel per år.
Totalt finns 30 000 andelar i Östersund Solpark. 15 000 är reserverade till Östersundshem, 10 000 ägs av privatpersoner och företag, 5 000 andelar behåller Jämtkraft.Källa: Jämtkraft


Skriv utAbsolicon får patent på styrning av solfångare

Christer Pekkala, ansvarig konstruktör Trackingsystemet.

Absolicon har mottagit besked om att ett svenskt patent kommer att beviljas för ett nytt och effektivare sätt att styra solfångarna så att de följer solens fö...

Läs mer
Sun Solutions


Forskningsprojekt ska minska kostnaderna för flytande solcellsparker

Storskaliga flytande solcellsparker kan vara en av lösningarna för en hållbar...

Läs mer
Idcon
Kemiforskaren Jens Uhlig vid Lunds universitet.

Lundaforskare på rätt spår att göra järnbaserade solceller effektivare

En internationell studie ledd från Lunds universitet visar att 30 procent av energin i en...

Läs mer
Enerbrokers
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Solpark lockar kvinnor och yngre

Ett av Jämtkrafts mål med Östersund Solpark som just nu håller på att...

Läs mer
Ferroamp
CC-NC-ND-2.0

Storskaligt uppdrag i Marockos öken

Hösten 2018 fick Norconsult i uppdrag att utreda möjliga grundläggningsalternativ...

Läs mer

SolTechs ASRE i Kina får ny order som ger 6,68 miljoner kronor under avtalstiden

SolTech Energys samägda bolag i Kina, Advanced SolTech Renewable Energy Hangzhou Co. Ltd,...

Läs mer


HSB bygger Sveriges största solcellspark i Strängnäs

50 000 solpaneler ska monteras längs E20 utanför Strängnäs. Resultatet blir...

Läs mer

Solcellsanläggningars tillgänglighet


För att upprätthålla tillförlitligheten hos allt större solcellsanlä...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

WPS

Rörkraft

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se