Instagram

Facebook

Solkartor ska slå fast om det är lönt att lägga solceller på ditt hustak


2020-11-19

Bild: Tyréns

Men trots att de visar var solen skiner mest och bäst har de aldrig blivit någon succé. Det vill Tyréns ändra på. Nästa år ska en innovativ digital plattform blåsa nytt liv i solcellsmarknaden.

– Just nu är marknaden en svårgenomtränglig djungel och vi vill skapa större begriplighet för slutkunden vad gäller själva beslutet kring att investera i solceller, säger produktägare Jonas Lindberg på Tyréns.

I snart tio år har Tyréns uppdragits att upprättat solkartor till kommuner som vill visualisera potentialen för solceller på hustak för sina invånare. Men trots en växande marknad, med allt effektivare och klimatsmarta solpaneler, har solkartorna fört en tynande tillvaro.

– Jag störde mig på att solkartan inte användes i större utsträckning. Redan 2016 började jag formulera vad jag tyckte var problemet och fundera på hur vi skulle kunna utveckla solkartorna, få in mer data och öka värdet och användbarheten på tjänsten, säger Jonas Lindberg.

I korthet är plattformen med arbetsnamnet SunEngine en databas vars data ska användas och paketeras för att skapa värde åt flera olika marknadsaktörer, till exempel solcellsinstallatörer, villaägare och elbolag. En paketering är just en solkarta med en beräkningsmodell för villaägare. Den behövs då det blivit för komplicerat för vanligt folk för att förstå alla aktörers olika beräkningsmodeller.

I Jonas Lindbergs konceptidé fungerar Tyréns som en neutral plattform som ger solcellskunder stringent och utbildande information och matchar slutkunden med rätt installatör.

Under förra året fick han möjlighet att skriva en ”fröansökan” som ett led i Tyréns innovationsprogram. Han bjöds in att presenterade SunEngine i bolagets ”pitchevent”, som påminner om TV-programmet Draknästet. Precis som i Draknästet får Tyréns intraprenörer visa upp sig och sina verksamhetsidéer för en grupp investerare, i Tyréns fall till exempel sverigechef och innovationschef och interna experter, vilka sedan bestämmer om de tror på intraprenörens idé eller inte.

Jonas Lindberg fick så sitt frö och tilldelades en så kallad innovationscoach som stöd för att finslipa koncept och vision.

Nu – en bra bit in i projektet – är innovationscoachen utbytt mot Julia Ahldén från Tyréns avdelning för digital affärsutveckling, BAX, som hjälper Jonas Lindberg med konceptutveckling och marknadsförankring och allt det andra som krävs för att utveckla en kommersiellt eftertraktad produkt.

– Nya innovationer och produktutveckling kräver nya processer, affärsmodeller och en organisation som är riggad för ändamålet. Tyréns har många samhällsbyggnadsexperter med kloka och framåtblickande idéer, dessa idéer behöver stötas och blötas för att kunna realiseras till en tjänst eller produkt som både skapar kundvärden och är med och bidrar till en hållbar samhällsomvandling över tid, säger Julia Ahldén, som är med som affärsutvecklare i ett flertal innovationsprojekt inom Tyréns.

För närvarande samarbetar projektet med KTH och Beteendelabbet för att ta reda på vad som krävs för att inte bara nå tekniskt bevandrade ”early adopters” utan också öka förståelsen hos en nästa våg som till större del består av den breda allmänheten.

– Tillsammans med KTHs forskare undersöker vi hur beslut kring att investera i solel påverkas av olika hinder eller drivkrafter. Först då kan vi förstå hur vi kan möta upp slutanvändarens behov av information och stöd samt skapa en plattform där slutkunder, installatörer, myndigheter och intressenter kan agera tillsammans, säger Julia Ahldén.

Forskningsprojektet ska lanseras under våren 2021, men affärsutvecklingen fortsätter.

– Tyréns Solkarta är ett användargränssnitt som ska användas i samarbetet med KTH för att just kunna forska på hur vi ökar användarvänligheten– och sen ska vi använda insikterna och paketera informationen från databasen SunEngine till ytterligare produkter och tjänster. Vi laborerar för tillfället med olika paketeringar och affärsmodeller samt ser över möjligheterna för att underlätta utbyggnaden av solel i våra elnät. Vi har sått ett frö och hoppas skörda många frukter, säger Jonas Lindberg.Källa: Tyréns

Skriv ut

Formica Capital investerar i Ecokraft

Formica Capital investerar i Ecokraft Sverige AB, ett snabbväxande bolag verksamt på den svenska solenergimarknaden. Ecokraft har med sitt kvalitetserbjudande inom solenergi och...

Läs mer
Sun Solutions
Solceller förser nu Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i Gnesta med el.

Satsning på hållbar fjärrvärme i Gnesta

Solör Bioenergi fortsätter att driva frågan om en hållbar och fossilfri...

Läs mer
Idcon


Scania halverar CO2-utsläpp vid verksamheter i Asien och Oceanien

Från januari 2021 halverar Scania CO2-utsläppen i samtliga verksamheter i de asiatiska...

Läs mer
Enerbrokers


Solkartor ska slå fast om det är lönt att lägga solceller på ditt hustak

Men trots att de visar var solen skiner mest och bäst har de aldrig blivit någon...

Läs mer
Ferroamp
Solhagen i Torphyttan, Linde energi.

De blev Örebro läns solcellshjältar 2020

Dormy golf och Linde energi är två av vinnarna i tävlingen Årets...

Läs mer
Linde energi är årets mest nytänkande solcellshjälte.

Linde energi är årets mest nytänkande solcellshjälte

När årets Energi- och klimatdag gick av stapeln korades Linde energi till ”Å...

Läs mer
140 solcellspaneler installeras nu på taket på två av byggnaderna i hyresfastigheten Kvarteret Målet i Lund.

Lunds nya hyresbostäder får grön elförsörjning

HSB Skånes nya hyresfastighet som nu byggs i Arenastaden i Lund får solceller på...

Läs mer
Intresset för solceller är stort, inte minst hos Helsingborgs stad som har ett ambitiöst mål för solel 2035.

Öresundskraft stärker solmusklerna - tecknar avtal med Kraftpojkarna

Öresundskraft har tecknat avtal med Kraftpojkarna omfattande materialinköp och...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

TTM Energi

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service

Ramström
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se