Instagram

Facebook

Sverige långt efter europeiska grannländer i installerad solenergi


2019-10-14

Babak Tighnavard, VD på Otovo Sverige.
Bild: Otovo
Babak Tighnavard, VD på Otovo Sverige.

Sverige ligger långt efter flera jämförbara europeiska länder i installerad solenergi. Trots att marknaden för solenergi i Sverige har vuxit med mellan 50–80 procent de senaste åren så står solenergin endast för 0,4 procent av den totala energiproduktionen i landet. En förklaring tros vara okunskapen om solpanelernas lönsamhet, i kombination med långa väntetider vid ansökan om solcellsbidrag.

Förra veckan presenterades regeringens höständringsbudget, där ytterligare 500 miljoner kronor skjuts till solcellsbidraget. Syftet med detta är att få fler människor att ställa om till solenergi, för i motsatts till vad många tror så ligger Sverige inte i framkant här. Faktum är att vi ligger en bra bit efter jämförbara länder som Tyskland och Danmark, där väderförhållanden är snarlika.

År 2018 utgjorde solenergiproduktionen ungefär 0,4 procent av den totala energiproduktionen i Sverige. I Tyskland var motsvarande siffra 7,9 procent och i Danmark 2,9 procent. Installerad effekt per invånare låg 2018 på 42 W i Sverige, 173 W i Danmark och 547 W i Tyskland. Siffrorna visar att vi ligger långt efter både Danmark och Tyskland, trots att marknaden vuxit med mellan 50–80 procent de senaste åren.

Solenergibolaget Otovo menar att en viktig orsak till detta kan vara den allmänna okunskapen om solpanelers lönsamhet. I takt med att priserna på solpaneler successivt har sjunkit år efter år, har tiden som det tar för en anläggning att generera vinst förkortats.

– Många som har hört talas om solceller avfärdar det som en möjlighet för deras eget hus med motiveringen att installationen innebär en orimligt stor kostnad, men så är inte fallet idag. Efter prisfallet som skett de senaste 10 åren kan en solcellsinstallation bli lönsam redan efter 10–12 år, vilket många konsumenter inte vet, säger Babak Tighnavard, VD på Otovo Sverige.

Priset på solpaneler för bostäder gick från över 60 SEK/W 2010 till 14 SEK/W 2019. Det reducerade priset innebär att en normalstor 5kW-installation sjönk från cirka 300 tkr till cirka 70 tkr.

En annan orsak till Sveriges begränsade installationstakt av solceller är, enligt Babak, de långa väntetiderna för besked om beviljat solcellsbidrag. Denna faktor har tidigare dokumenterats av Energimyndigheten, som på uppdrag av regeringen år 2018 undersökte hur subventionsmodellen för solceller kunde förbättras. Resultatet, som offentliggjordes för över ett år sedan, visade att den största utmaningen med dagens subventionsmodell var den långa väntetiden för att få sin ansökan godkänd – en väntan som enligt rapporten kunde överstiga ett år. Idag, ett år senare, är väntetiden fortfarande lång.

– Självklart är de nya pengarna som regeringen placerar i solcellsstödet varmt välkomna, men både branschen och många konsumenter väntar på ett krafttag även vad gäller kösystemet, med nya lösningar på hur bidragsprocessen kan effektiviseras, säger Babak Tighnavard.Text: Marilyn Roseneld/Shomei

Skriv utEU driver på för att bygga om och energieffektivisera byggnaderna i Europa. Enligt Swedisols vd Mats Björs behöver Sveriges regering följa EU:s exempel och skapa förutsättningar för att renovera Sverige ur klimat- och Coronakrisen.
EU driver på för att bygga om och energieffektivisera byggnaderna i Europa. Enligt Swedisols vd Mats Björs behöver Sveriges regering följa EU:s exempel och skapa förutsättningar för att renovera Sverige ur klimat- och Coronakrisen.

Allt fler bostäder behöver minska energianvändningen

Sedan 2019 har behovet av energieffektivisering ökat hos såväl kommunala som privata fastighetsägare, visar en ny rapport från Navet som beställts av Swedisol. I...

Läs mer
Sun Solutions
Forskningsparken Solvåg bredvid Piteå Science Park.

Piteå Science Park beviljas 14 miljoner till fortsatt satsning på öppen innovation och solel

Piteå Science Park har beviljats stöd från den Europeiska regionala strukturfonden...

Läs mer
Idcon
Absolicons vd Joakim Byström framför solfångaren T160.

Absolicon bygger Europas största solvärmefält för fjärrvärme med koncentrerande solfångare

Energimyndigheten har beviljat 8 miljoner kronor i medfinansiering till Absolicons...

Läs mer
Enerbrokers
Från vänster: Tuukka Huumonen (Savon), Leena Arimo (Bravida), Arttu Voutilainen (Savon), Marko Holopainen (Bravida).

Bravida går in i den finska solenergimarknaden

Bravida förvärvar en majoritetsandel av det finska solenergiföretaget Savon...

Läs mer
Ferroamp


Diös drar igång sina två nya solcellsanläggningar i Luleå

Fastighetsägaren Diös fortsätter sin solcellssatsning och nu är bolagets...

Läs mer


LG Solar och Kraftpojkarna Sverige AB inleder samarbete med nytt distributionsavtal

LG Electronics utökar sin solpanelssatsning genom ett nytt distributionsavtal med...

Läs mer
Sol - en populär energikälla bland svenskarna.

Sol – den mest populära energikällan

Hela 86 procent av svenskarna har en positiv inställning till solenergi, medan 81 procent...

Läs mer


Solcellsparken börjar växa fram på Gärstad

De som passerar på E4 förbi Linköping kan nu se att det byggs vid kraftvä...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

energi engagemang

TS Wind

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

m-solutions

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard

ppam

connected wind

Uppsala universitet

Nordheat

Energi service
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se