Instagram

Facebook

Strålande idé prisas med Partille kommuns miljöstipendium 2019


2019-12-11

Bild: Gruppsol AB

Gruppsol AB som utvecklar och säljer solcellstak och paneler anpassade för det nordiska klimatet får Partille kommuns miljöstipendium 2019. Företaget får stipendiet för sin idé att pressa priserna på solcellsanläggningar genom kollektiva inköp med målet att öka andelen soleldrivna hushåll och elbilar i Sverige.

– Det är fantastiskt kul att företaget blir uppmärksammat av Partille kommun på det här sättet, säger Öjersjöbon och Gruppsol AB:s grundare Mattias Hansson.


Började med en Facebookgrupp
Partille kommuns miljöstipendium på 10 000 kronor delas ut årligen av bygg- och miljönämnden. Det aktuella miljöarbetet ska vara av allmänt intresse och till nytta för fler än den egna intressegruppen. Gruppsol AB får miljöstipendiet 2019 med motiveringen att:

”Mattias Hansson har med sin drivkraft och sitt engagemang lagt grunden till ett företag som på ett konkret sätt bidrar i övergången till hållbara energikällor. Han är initiativtagare till Facebookgruppen Kollektivinköp av solcellsanläggning som ledde till att Gruppsol AB bildades 2018. Företaget har som idé att öka antalet solcellsanläggningar i Sverige genom att pressa inköpskostnader. Öjersjöbon Mattias Hansson har lanserat målsättningen att kommundelen ska bli det solpaneltätaste området i Sverige. Ett tjugotal fastighetsägare i Öjersjö har redan Gruppsols paneler på taket och fler är på gång.”

Utdelningen av stipendiet sker på bygg- och miljönämndens sammanträde den 18 december.


Entreprenör med stort miljöintresse
Mattias Hansson kombinerar ett stort miljöintresse med en gedigen teknisk bakgrund och stor entreprenöriell erfarenhet. Han är civilingenjör och har en Master of Business Administration och har startat upp flera framgångsrika företag och tagit fram patent inom telekom- och solcellsbranschen.
Han driver Gruppsol AB tillsammans med två andra entreprenörer baserade i Stockholm och i Sandviken. Ett år efter start har företaget 18 anställda och en omsättning på cirka 20 miljoner kronor.

– Vår grundidé är att samla upp ett stort antal intresserade köpare av solcellsanläggningar på en plats. Det gör att vi kan köpa en stor mängd solceller direkt från tillverkare och slippa dyra mellanhänder. Genom att göra flera installationer samtidigt på en plats minskar vi även kostnaderna för transporter och själva anläggningsarbetet.


Internationellt uppmärksammade
Under sitt första räkenskapsår installerade Gruppsol AB cirka 125 solcellsanläggningar på fastigheter i hela Sverige, varav ett fyrtiotal i Partille. Målsättningen detta år är att installera anläggningar hos ytterligare 400 nya kunder och att omsätta över 80 miljoner kronor, enligt Mattias Hansson.

Gruppsol AB utvecklar även egna solcellsprodukter och har tagit fram den så kallade Sverigepanelen som är anpassad för nordiskt klimat. Nyligen uppmärksammades företaget även internationellt för sitt Smart Solar Roof – tredje generationens solcellstak med större, robusta paneler som kan ersätta vanliga hustak, av Red Herring Europe Top 100 som årligen listar Europas hetaste företag.


Bransch med framtiden för sig
I en värld som snabbt måste minska sitt beroende av fossila bränslen och ställa om till grön energi, har solcellsbranschen framtiden för sig, enligt Mattias Hansson.

På tio år har solcellspanelernas effekt ökat från cirka 150 watt till 400 watt. Till exempel räcker det i dag med 5-6 paneler för att alstra den mängd el som en elbil förbrukar vid en genomsnittlig körsträcka på 1211 mil per år.

Samtidigt går utvecklingen inom batteriteknik snabbt framåt vilket gör det möjligt för fler hushåll att lagra solenergi för eget bruk och använda den för att kapa effekttoppar i sin förbrukning, vilket ger lägre fasta avgifter.

– Målsättningen med Gruppsol AB:s koncept "100 procent solel till din elbil och fastighet" är att din solcellsanläggning skall producera den elmängd som din elbil och fastighet årligen förbrukar.Källa: Partille kommun


Skriv utMats Johansson, som tidigare bland annat har haft olika chefspositioner på skadesaneringsföretaget Polygon, har utsetts till ny CFO på Assemblin El.
Mats Johansson, som tidigare bland annat har haft olika chefspositioner på skadesaneringsföretaget Polygon, har utsetts till ny CFO på Assemblin El.

Ny CFO på Assemblin El

Mats Johansson har rekryterats till rollen som CFO på Assemblin El, ett av Sveriges ledande elinstallationsbolag och en del av den nordiska Assemblinkoncernen.


Mats Johansson är född 1981, och har haft flera chefspositioner på...

Läs mer
Dekon 550

Elproducenter hyllas på Elens dag

Svensk elproduktion under decenniet.

I samband med Elens dag, på torsdag den 23 januari, vill elbolaget Bixia uppmärksamma oss på den förnybara elens viktiga roll för klimatet och samtidigt hylla alla...

Läs mer
Enegic


Schneider Electric lanserar branschens första integrerade vätskekylda serverrack för datacenter

Schneider Electric tillkännager nu en ny unik lösning för att skapa mer hållbara datacenter. Den syftar till att minska driftskostnader, skapa högre effektivitet, minskat...

Läs mer
Co2pro

Mer än varannan skåning kan tänka sig att investera i solceller

Anders Hansson, privatekonom och Sparaansvarig Sparbanken Skåne.

Blir 2020 året då solceller börjar slå igenom på allvar i Skåne? Mer än hälften av skåningarna kan tänka sig att investera i solpaneler till...

Läs mer
Petrobio

Megaborren ”Elektra” ska borra en 13,4 km lång tunnel under Stockholm

En 240 meter lång och 1000 ton tung tunnelborrmaskin påbörjar snart arbetet med att borra en tunnel från Danderyd till Hammarby Sjöstad. Färden går 50-100 meter...

Läs mer
Cortus Energi

Vattenfall får högsta betyg i sitt arbete mot klimatförändringar

Helle Herk-Hansen, miljöchef på Vattenfall.

För första gången får Vattenfall högsta betyg, ”A”, för sitt arbete mot klimatförändringar. Det är den ideella organisationen Carbon...

Läs mer
Blade Solutions
Den nya generationens mätare är bland annat förberedda för timmätning.

Karlskoga får nya elmätare

Under ett flerårsprojekt som beräknas pågå till 2022 ska elmätarna hos de flesta kunder i Karlskoga bytas. Karlskoga Energi och Miljö ansvarar som nätägare...

Läs mer
Enerbrokers
Fr v Tomas Nordqvist, Uppsalahem; Erik Pelling (s), kommunalråd Uppsala kommun; Cecilia Sjöstedt, GE Healthcare; Yvonne Ruwaida, Vattenfall Eldistribution.

Ytterligare insatser för bättre nätkapacitet i Uppsala

Nu presenteras och driftsätts en ny marknadsplats för effektflexibilitet i Uppsala, inom ramen för EU-projektet CoordiNet. Fem aktörer med bland annat en elpanna, sex vä...

Läs mer
Swel

Rejlers byter styrsystem åt Stockholm Exergi

Rejlers har vunnit uppdraget att projektera och leverera ett nytt styrsystem till energibolaget Stockholm Exergi AB. Uppdraget omfattar styrsystemsbyten för ett antal pumpstationer i bolagets...

Läs mer
Ferroamp
Kristianstads nya badhus.

Bravida installerar för 67 miljoner i Kristianstads nya badhus

Kristianstads kommun bygger ett nytt badhus med Peab som huvudentreprenör. Bravida har fått i uppdrag utföra samtliga installationer inom el och vs, till ett ordervärde om 67...

Läs mer


Vilket klimat behöver min produkt klara?

Där mina produkter ska användas – vilka klimatförhållanden råder där? Och vad innebär det för deras förmåga att fungera som de ska? Till...

Läs mer

Vattenfall och TuuliWatti tecknar avtal om finsk vindkraftsproduktion


Vattenfall och TuuliWatti, Finlands största producent av vindkraft, har tecknat ett femårigt avtal om energitjänster som omfattar TuuliWattis hela vindkraftsproduktion i Finland.

Läs mer
Elledningar ska enligt lag besiktas regelbundet och då är helikopter ett utmärkt hjälpmedel.

Helikopterflygningar avslöjade flera problem

I december genomförde Öresundskraft inspektion av ledningsnätet med hjälp av helikopter. Och det gav utdelning: flera problem hittades under flygningarna.

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

WPS

Rörkraft

Ramab

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard

ppam
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se