Instagram

Facebook

Fortums vårflodsrapportering visar: Nivåerna på normal vårflodsnivå i de reglerade vattendragen


2018-04-25

Bild: Fortum

Kallare väderlek dämpar stigningstakten denna vecka vilket gör att flödena håller sig på normala vårflodsnivåer i de reglerade dragen. På sina håll minskar till och med nivåerna.

Förra veckans värme fick snön att smälta snabbt och i små och medelstora vattendrag är det nu höga flöden. I större reglerade vattendrag är flödet däremot inte högre än under en normal vårflod.

I både Dalälven och Klarälvens nedre delar stiger flödet långsamt och ökningstakten hålls tillbaka av kalla nätter och låga dagstemperaturer. Förra veckans högre temperaturer hann inte förändra läget i fjällområdena där det mesta av snön ligger kvar. Prognosen är att fjällflödena inte tar fart på åtminstone en vecka vilket betyder att kulmen dröjer till mitten av maj.

Dalälven
I Österdaläven är nu tappningen från Tränglet låg och nivån i magasinet stiger långsamt. Nedströms Trängslet har flödet ökat av tillrinningen från Rotälven och andra mindre biflöden. Det är ett förhållandevis lågt flöde ned mot Siljan vilket kommer öka under kommande vecka, inte till några högre nivåer.

I Ore älv har flödet stigit snabbt under veckan och kommer fortsätta stiga. Magasinen tappas för att för att nivån ska stiga gradvis. Flödet förväntas kulminera om några veckor.

I Västerdalälven har flödet passerat 400 m3/s i Mockfjärd och i Lima längre upp i älven är det drygt 200 m3/s. I Lima har ökningstakten stannat upp under natten och ser ut att stanna av runt 250 m3/s. Det gör att flödet vid Mockfjärd håller sig under 500 m3/s denna vecka, något som är vanligt förkommande under vårflöden och normalt inte innebär några problem.

Observera att det finns mycket snö kvar i dalafjällen och när värmen kommer tillbaka kommer flödet öka igen. Att mycket smältvatten hinner rinna undan denna vecka är mycket positivt och det minskar risken för mycket höga flöden lägre fram.

Venjan är under uppfyllnad och tappningen i Vanån är låg. Tappningen från Venjan kommer öka längre fram när sjöarna börjar bli fyllda.

Siljan fylls nu enligt vattendomen på med ca 1 m från den nivå från förra veckans lägstanivå. Detta innebär att tappningen från Siljan är mycket låg till dess nivån når +161,00 m.

I Svärdsjövattendraget kommer tappningen minskas från Amungen och Balungen i takt med att flödet ökar i nedre delen av älven. Det dämpar flödesökningen mot slutet av nästa vecka. Nivån är nu +160,3 m. Bara under söndagen steg nivån med 10 cm och takten kommer öka under veckan. I början av nästa vecka får tappningen från Siljan ökas och anpassas då till dem samlade vattensituationen i Dalälven.

I det första kraftverket nedströms sammanflödet av Väster- och Österdalälven är tappningen 500 m3/s vilket motsvarar max tappning genom kraftverken och i nedre Dalälven är tappningen ca 600 m3/s. Tappningen kommer öka i takt med att flödet från Västerdalälven ökar, vilket förväntas vara 50-100 m3/s under denna veckan.

Nivån i Runn stiger och det är ca 0,5 m kvar till dämningsgränsen. Uppströms Runn är det höga flöden i Svärdsjövattendraget. Tappningen från det största magasinet, Amungen är helt stängt och tappningen från Balungen minskades under förra veckan. Regleringarna i Amungen och Balungen dämpar kraftigt flödet längre ned i Svärdsjövattendraget.

Klarälven
I Klarälven har tillrinningen till Höljesmagasinet ökat och nivån stiger. Trots det kommer vi endast öka tappningen med 20 m3/s under veckan. I dagsläget är det 25 m kvar till dess Höljessjön är helt fylld och vi kommer fortsätta fylla på till dess vi når nivån upp till nedre kanten på utskovsluckorna och dit är det 15 m från nuvarande nivå. Först därefter kommer tappningen öka och vår nuvarande bedömning är att det kommer en vecka in i maj.

I nedre delen av Klarälven har vattennivåerna stigit snabbt av snösmältningen och tappningen i Forshaga, det sista kraftverket i Klarälven, är nu uppe på 400 m3/s. Det blir däremot ingen stor förändring av flödet i nedre Klarälven under innevarande vecka.

I Uvån, som rinner in i Klarälven, är alla större magasin stängda och de fylls nu upp mot normal sommarnivå. I några av Uvån biflöden är det mycket vatten, det kommer dock att magasineras i första större sjö nedströms och påverkar därmed inte flödet i Uvåns huvudfåra under denna vecka.

I Byälven har tappningarna ökats under veckan. Senaste dygnet har ökningen dock stannat av och nästa tappningsförändring i Jössefors är troligtvis en minskning av tappningen

I Norsälven är det mycket vatten i alla tillflöden till Fryken. Kulmen ser ut att vara nådd, men det kommer vara höga nivåer och flöden hela veckan. Frykens nivå steg tre decimeter under helgen och det är nu en halvmeter kvar innan det är fullt. För att dämpa stigningstakten ökas nu tappningen vid Frykfors kraftverk.

Gullspångsälven
I Gullspångsälven har mycket snö smält utan att flödena i nedre delen av älven blivit höga. Tappningen från Skagern minskas till minimitappning under slutet av denna vecka och därefter stiger nivån i Skagen med ca 5 cm per dygn.




Källa: Fortum


Tipsa en vn Skriv ut





Regeringen menar allvar om vattenkraftens omprövningar

I ett pressmeddelande den 15 mars meddelar regeringen att man remitterar ett förslag om att flytta fram sista datum för ansökan om moderna miljövillkor till den 1 juni...

Läs mer
flamkontroll


Nytt tillstånd för Örtoftaverket förhandlat

Det har gått två år sedan Kraftringens styrelse fattade ett inriktningsbeslut om...

Läs mer
<span>Vattenfall Vattenkraft</span><div><span style=\

Vattenfall planerar för ny vattenkraft i Sverige

Vattenfall planerar för första gången på mer än tolv år att bygga...

Läs mer

Vattenkraft har en stor outnyttjad potential i världen

Bild på Belesardammen i Spanien.

I en unik kartläggning av alla vattendrag i världen visar forskare från bland annat...

Läs mer

Vattenkraften bidrar i den svåra elsituationen

För att förstärka i den rådande energisituationen kommer Tekniska verken i...

Läs mer

Omprövning av vattenkraftverkens miljötillstånd pausas 12 månader

Vattenkraften har en mycket viktig roll i det svenska elsystemet. En baksida med vattenkraften...

Läs mer


Norconsults första ritningslösa projekt färdigställt

2020 startades upprustningen av Graninge Kraftverk i Sollefteå kommun. 2022 stod projektet...

Läs mer
Hervé Currat, Jämtkraft.

Jämtkraft storsatsar på batterilagring av el

För ett år sedan investerade Jämtkraft i en batterianläggning vid...

Läs mer
Visionsbild över Søværket (bilden är en illustration).

Främjande av grön omställning genom transformation av ett tidigare vattenverk

C.F. Møller Architects transformerar ett tidigare vattenverk i danska Viborg till kombinerad...

Läs mer
Johan Dasht vd Vattenfall vattenkraft.

Johan Dasht utsedd till ny vd för Vattenfall Vattenkraft AB

Johan Dasht kommer att tillträda som ny vd för Vattenfall Vattenkraft från och med...

Läs mer
Montering av travers i en bergstunnel.

Travers från Dematek förenklar Fortums underhåll av Krångede Vattenkraftverk

De senaste åren har ett av Sveriges äldsta underjordsvattenkraftverk i jämtlä...

Läs mer
Ocean Harvesting Technologies AB – vågkraftspark.

Lovande resultat från fallstudie om elektrifiering av en olje- och gasplattform med vågkraft

Offshore olje- och gasplattformar kräver konstant strömförsörjning och att...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se