Instagram

Facebook

Nästa steg i energiöverenskommelsen: Vattenkraften ska värnas och anpassas till moderna miljökrav


2018-03-09

Efter överenskommelse mellan regeringspartierna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har regeringen fattat beslut om förslag till ny lagstiftning för vattenkraft och andra vattenverksamheter. Lagförslaget är en del i genomförandet av energiöverenskommelsen från 2016 mellan regeringspartierna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Det innebär bland annat att all vattenkraft ska ha moderna tillstånd, samt att vattenkraften värnas.

Förslaget, som nu överlämnas till lagrådet, innebär bland annat att svensk vattenkraft ska få moderna miljökrav men att prövningarna ska ske på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande. För att värna vattenkraften och annan infrastruktur utgår lagförslaget från att Sverige fullt ut ska använda de möjligheter till undantag och lägre ställda krav som EU-rätten medger. Det nya regelverket bedöms leda till bättre miljö och mer livskraftiga ekosystem längs många vattendrag.

Vattenkraften spelar en central roll för att Sverige ska uppnå målet om 100 procent förnybar elproduktion till år 2040, och genom förslaget kan vattenkraften fortsätta ha en nyckelroll i det svenska elsystemet och samtidigt anpassas till moderna miljövillkor.

Bakgrunden till förslaget till ny lagstiftning ligger dels i EU:s ramdirektiv för vatten som bland annat ställer krav på vilken vattenkvalitet våra vatten ska ha vid en viss tidpunkt. Förslaget har också energiöverenskommelsen från juni 2016 som utgångspunkt. Där slås vattenkraftens betydelse för det svenska elsystemet fast samtidigt som det klargörs att svensk vattenkraft ska ha moderna miljökrav men att prövningarna ska ske på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande.

En viktig del av energiöverenskommelsen handlar om att förenkla för verksamhetsutövarna. Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät får i uppdrag att ta fram en nationell plan för prövning av vattenverksamheter. Där ska behovet av miljöåtgärder vägas mot behovet av en nationell effektiv tillgång till produktion av vattenkraftsel. Jämfört med idag kommer även vattenkraftens lokala nyttor och betydelse för kulturmiljön ges en stärkt ställning i de enskilda prövningarna.

Utifrån den nationella planen kommer alla vattenkraftverk i Sverige att prövas systematiskt, till exempel genom att alla kraftverk i en älvsträcka kan prövas samtidigt med möjlighet att samordna beslutsunderlag. Det leder till en samordnad prövning samt förenklingar jämfört med i dag, och en ökad miljönytta och sänkta kostnader då åtgärder vidtas där de ger störst effekt.

De verksamheter som i dag drivs med stöd av särskilda så kallade äldre rättigheter kommer inte prövas som om det varit fråga om en nyprövning utan i stället omprövas, precis som annan vattenkraft. Det leder till att administrativa steg i processen, såsom krav på miljökonsekvensbeskrivning, försvinner. Förslaget ger också förutsättningar för att vattenkraft ska värnas och kunna fortsätta utvecklas i enlighet med energiöverenskommelsen.

Enligt energiöverenskommelsen ska åtgärderna till största delen finansieras med hjälp en fond, som de största kraftbolagen finansierar och ansvarar för. Idag får den enskilde själv stå för hela kostnaden för prövning och miljöanpassning.

Lagrådsremissen innehåller också förslag som träffar alla verksamheter som påverkar våra vatten och som behövs för att Sverige på ett bättre sätt ska leva upp till kraven i EU:s ramdirektiv för vatten. De möjligheter som direktivet ger att ställa lägre krav på samhällsviktiga verksamheter ska utnyttjas fullt ut vid prövning och i myndigheternas arbete. Därför slås fast att såväl klassning av vattendrag och Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och vägledningar ska ändras för att värna vattenkraften och annan infrastruktur.

En bred politisk överenskommelse skapar förutsättningar för en långsiktigt säker och hållbar elförsörjning och ger tydliga och stabila ramvillkor för marknadens aktörer. Med detta lagförslag tar regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna nu ännu ett steg för att genomföra överenskommelsen om Sveriges långsiktiga energipolitik.



Källa: Regeringskansliet


Tipsa en vn Skriv ut





Regeringen menar allvar om vattenkraftens omprövningar

I ett pressmeddelande den 15 mars meddelar regeringen att man remitterar ett förslag om att flytta fram sista datum för ansökan om moderna miljövillkor till den 1 juni...

Läs mer
flamkontroll


Nytt tillstånd för Örtoftaverket förhandlat

Det har gått två år sedan Kraftringens styrelse fattade ett inriktningsbeslut om...

Läs mer
<span>Vattenfall Vattenkraft</span><div><span style=\

Vattenfall planerar för ny vattenkraft i Sverige

Vattenfall planerar för första gången på mer än tolv år att bygga...

Läs mer

Vattenkraft har en stor outnyttjad potential i världen

Bild på Belesardammen i Spanien.

I en unik kartläggning av alla vattendrag i världen visar forskare från bland annat...

Läs mer

Vattenkraften bidrar i den svåra elsituationen

För att förstärka i den rådande energisituationen kommer Tekniska verken i...

Läs mer

Omprövning av vattenkraftverkens miljötillstånd pausas 12 månader

Vattenkraften har en mycket viktig roll i det svenska elsystemet. En baksida med vattenkraften...

Läs mer


Norconsults första ritningslösa projekt färdigställt

2020 startades upprustningen av Graninge Kraftverk i Sollefteå kommun. 2022 stod projektet...

Läs mer
Hervé Currat, Jämtkraft.

Jämtkraft storsatsar på batterilagring av el

För ett år sedan investerade Jämtkraft i en batterianläggning vid...

Läs mer
Visionsbild över Søværket (bilden är en illustration).

Främjande av grön omställning genom transformation av ett tidigare vattenverk

C.F. Møller Architects transformerar ett tidigare vattenverk i danska Viborg till kombinerad...

Läs mer
Johan Dasht vd Vattenfall vattenkraft.

Johan Dasht utsedd till ny vd för Vattenfall Vattenkraft AB

Johan Dasht kommer att tillträda som ny vd för Vattenfall Vattenkraft från och med...

Läs mer
Montering av travers i en bergstunnel.

Travers från Dematek förenklar Fortums underhåll av Krångede Vattenkraftverk

De senaste åren har ett av Sveriges äldsta underjordsvattenkraftverk i jämtlä...

Läs mer
Ocean Harvesting Technologies AB – vågkraftspark.

Lovande resultat från fallstudie om elektrifiering av en olje- och gasplattform med vågkraft

Offshore olje- och gasplattformar kräver konstant strömförsörjning och att...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se