Instagram

Facebook
Tre myndigheter får gemensamt uppdrag:

"Nationell plan för vattenkraften viktig för att skapa balans mellan miljö och energi"


2019-01-09

Bilden tagen vid vattenkraftverk i Jonsered.
Bild: Anna Erwander
Bilden tagen vid vattenkraftverk i Jonsered.

Regeringen har beslutat om kompletterande bestämmelser till propositionen om vattenmiljö och vattenkraft. Den nya lagstiftningen trädde i kraft den 1 januari 2019 och berör uppemot 4 000 vattenkraftsrelaterade verksamheter. Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät får regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till nationellt vägledande plan för miljöprövning av vattenkraften.

Den nya lagstiftningen bygger på den energipolitiska överenskommelsen vars mål är att Sverige år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion och att vattenkraften ska ha moderna miljövillkor.

Lagen innebär att alla vattenkraftverk som i dag producerar el, relaterade reglerdammar eller nedlagda vattenkraftverk som ursprungligen byggdes för att producera el, ska ha moderna miljövillkor. Ägare till vattenkraftverk som saknar moderna miljövillkor för verksamheten måste skaffa tillstånd i enlighet med miljöbalken. Det kommer att kunna ske via en nationell plan för miljöprövning av vattenkraften eller att ägarna ansöker om prövning direkt hos mark- och miljödomstolen.

Havs- och vattenmyndigheten, Svenska kraftnät och Energimyndigheten har tillsammans ansvaret för att arbeta fram förslaget till nationell plan i samverkan med relevanta aktörer. Planen ska vara vägledande för myndigheternas arbete och ha en nationell helhetssyn. Förslaget till nationell plan ska lämnas till regeringen senast 1 oktober 2019.

– Vattenkraften med dess reglerförmåga är central för att Sverige ska nå beslutade klimat- och energimål. Samtidigt har vattenkraften utvecklats under en lång tid, i många fall utan moderna miljötillstånd, vilket har inneburit stor påverkan på våra vattenmiljöer. I Havs- och vattenmyndighetens och Energimyndighetens dialog om vattenkraft och miljö under åren 2012 till 2016 identifierades möjliga vägar framåt för att avväga både energi och miljönytta. Vi välkomnar att regeringen nu har förtydligat dessa i uppdraget med att ta fram ett förslag till nationell plan, säger Jakob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten.


Viktigt verktyg
Havs- och vattenmyndigheten, Svenska kraftnät och Energimyndigheten är eniga om att den nationella planen blir ett viktigt verktyg för att hitta bästa möjliga balans mellan behovet av vattenmiljöförbättrande åtgärder och av effektiv tillgång till vattenkraftsel. Den nationella planens avvägningar ska vara vägledande för miljöprövningar av vattenkraftsverksamhet.

– Vattenkraftens förnybara flexibilitet är en förutsättning för hanteringen av kraftsystemets framtida utmaningar med en högre andel förnybar elproduktion. Vattenkraftens nyttor måste därför bedömas korrekt för att reglerförmågan ska bibehållas när miljötillstånden omprövas, säger Bo Krantz, stf generaldirektör för Svenska kraftnät.

Tanken med lagstiftningen och den nationella planen är att vattenkraftverken ska miljöprövas i prövningsgrupper, utifrån vattendrag och avrinningsområden, för att få bästa avvägning mellan största möjliga energi- och miljönytta.


Ansöka om ersättning
Genom att anmäla sig till den nationella planen kan ägare av vattenkraftverk få lov att bedriva sin verksamhet till dess att miljöprövningen har skett. Ägarna har möjlighet att ansöka om viss ekonomisk ersättning från Vattenkraftens miljöfond Sverige AB för kostnader för omprövning, miljöåtgärder och produktionsförluster.

– För att underlätta för alla vattenkraftsägare öppnar vi en enkel E-tjänst för anmälan till nationella planen via Länsstyrelsens webbplats. Vi hoppas att alla vattenkraftsägare anmäler sig så snart som möjligt till planen via denna. Då kan vi skapa bra förutsättningar för det gemensamma arbetet med omprövningarna så vi når önskad vattenmiljönytta samtidigt som vi värnar energisystemnyttan, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Vattenkraftverken kommer att indelas i prövningsgrupper så att miljöprövningar kan ske i ett sammanhang, vilket också förbättrar och förenklar prövningsprocessen. Ägare till vattenkraftverken ska anmäla sig till den nationella planen före den 1 juli 2019. Anmälan till den nationella planen görs till länsstyrelsen via hemsidan med start 14 januari 2019.

Ägare som inte anmäler sig till den nationella planen måste snarast efter den 1 januari 2019 ansöka om miljöprövning hos mark- och miljödomstolen. De kan då inte ansöka om ekonomisk ersättning från miljöfonden.



Källa: Havs- och vattenmyndigheten


Tipsa en vn Skriv ut





Regeringen menar allvar om vattenkraftens omprövningar

I ett pressmeddelande den 15 mars meddelar regeringen att man remitterar ett förslag om att flytta fram sista datum för ansökan om moderna miljövillkor till den 1 juni...

Läs mer
flamkontroll


Nytt tillstånd för Örtoftaverket förhandlat

Det har gått två år sedan Kraftringens styrelse fattade ett inriktningsbeslut om...

Läs mer
<span>Vattenfall Vattenkraft</span><div><span style=\

Vattenfall planerar för ny vattenkraft i Sverige

Vattenfall planerar för första gången på mer än tolv år att bygga...

Läs mer

Vattenkraft har en stor outnyttjad potential i världen

Bild på Belesardammen i Spanien.

I en unik kartläggning av alla vattendrag i världen visar forskare från bland annat...

Läs mer

Vattenkraften bidrar i den svåra elsituationen

För att förstärka i den rådande energisituationen kommer Tekniska verken i...

Läs mer

Omprövning av vattenkraftverkens miljötillstånd pausas 12 månader

Vattenkraften har en mycket viktig roll i det svenska elsystemet. En baksida med vattenkraften...

Läs mer


Norconsults första ritningslösa projekt färdigställt

2020 startades upprustningen av Graninge Kraftverk i Sollefteå kommun. 2022 stod projektet...

Läs mer
Hervé Currat, Jämtkraft.

Jämtkraft storsatsar på batterilagring av el

För ett år sedan investerade Jämtkraft i en batterianläggning vid...

Läs mer
Visionsbild över Søværket (bilden är en illustration).

Främjande av grön omställning genom transformation av ett tidigare vattenverk

C.F. Møller Architects transformerar ett tidigare vattenverk i danska Viborg till kombinerad...

Läs mer
Johan Dasht vd Vattenfall vattenkraft.

Johan Dasht utsedd till ny vd för Vattenfall Vattenkraft AB

Johan Dasht kommer att tillträda som ny vd för Vattenfall Vattenkraft från och med...

Läs mer
Montering av travers i en bergstunnel.

Travers från Dematek förenklar Fortums underhåll av Krångede Vattenkraftverk

De senaste åren har ett av Sveriges äldsta underjordsvattenkraftverk i jämtlä...

Läs mer
Ocean Harvesting Technologies AB – vågkraftspark.

Lovande resultat från fallstudie om elektrifiering av en olje- och gasplattform med vågkraft

Offshore olje- och gasplattformar kräver konstant strömförsörjning och att...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se