Instagram

Facebook

Sparbanken Eken tar hållbarhet ett steg längre – med lokal vattenkraft


2020-11-11

Vattenkraftsproducent Anders Uleskog äger och driver Dångs kraftverk i Konga. Martina Batur, marknadskommunikatör på Sparbanken Eken, Camilla Lönquist, kontorschef Sparbanken Eken Ryd.
Bild: Bixia
Vattenkraftsproducent Anders Uleskog äger och driver Dångs kraftverk i Konga. Martina Batur, marknadskommunikatör på Sparbanken Eken, Camilla Lönquist, kontorschef Sparbanken Eken Ryd.

För Sparbanken Eken, med kontor på sex orter i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län, är det en självklarhet att stötta lokalsamhället och jobba hållbart. Det har visat sig vara en framgångsrik strategi då banken har bland de mest nöjda kunderna i landet. Nu tar man ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete tillsammans med elbolaget Bixia. Motsvarigheten av bankens totala elbehov köps från tre lokala vattenkraftverk.

Sparbanken Eken, som är en fristående lokal bank, har under året bildat en hållbarhetsgrupp för att ta ett mer samlat grepp kring sitt miljö- och hållbarhetsarbete. Gruppen kom i sin analys fram till att elanvändning var en av de frågorna där banken kan göra stor skillnad för miljön. Efter lite efterforskning hittade man elbolaget Bixia som köper in närproducerad el från lokala producenter. Med deras elavtal Bixia Nära Exklusiv kan man som företag välja att gynna förnybar elproduktion från valfria anläggningar.

– Vi vill alltid, när det är möjligt, hitta en lösning från den geografi där vi verkar för att ge tillbaka till lokalsamhället. Bixias erbjudande motsvarade alla våra krav, dvs miljöaspekten, det lokala och det småskaliga. Nu produceras motsvarigheten till all den el vi på Eken använder, på tre små lokala vattenkraftverk. Det betyder att pengarna går tillbaka till de lokala producenterna i vår region, på så vis bidrar vi till en cirkulär ekonomi, vilket vi gillar, säger Lars Olsson, vd på Sparbanken Eken.


En miljon kilowattimmar

Avtalet med Bixia innebär att motsvarigheten till bankens totala elbehov på cirka 1 GWh (1000 000 kWh) produceras av de tre lokala vattenkraftverken; Dång Kraftstation i Konga, Veka Kraftstation i Delary och Granefors i Blekinge. För varje kilowattimme som Ekens Sparbank använder går en del av pengarna tillbaka till producenten. På det sättet gynnas småskaliga, lokala elproducenter som får möjlighet att underhålla och investera i mer förnybar energi. Avtalet ger inte bara elkunden ett trovärdigt miljövärde utan bidrar också till att elproducenten ökar sina affärsmöjligheter.

– Vi är mycket glada över att Eken har valt att samarbeta med oss. Det är ett unikt elavtal på elmarknaden som erbjuder en lösning där motsvarigheten till kundens el produceras av egna utvalda produktionskällor. Tillsammans täcker de här tre vattenkraftverken Ekens årliga elanvändning. Vi märker att efterfrågan på närproducerad el ökar i takt med att allt fler företag vill vara med och bidra till en hållbar samhällsutveckling, säger Eric Constantien, på Bixia.

Ännu viktigare i tuffa tider
Sparbanken Eken ägs av sex lokala stiftelser vars syfte är att ge tillbaka en stor del av vinsten till bland annat utbildning, föreningsliv och kultur. Under våren avsatte banken 1,3 miljoner kronor för att mildra effekterna av Corona. Ett stöd som framförallt allt riktades till föreningar och ideella organisationer som verkar på de orter där banken har kontor och som tappat intäkter till följd av pandemin.

– Hela samhället har påverkats kraftigt av pandemin, även vi som bank. Men vi har haft förmånen att göra en bra vinst under många år och därför kändes det självklart att stötta vårt lokalsamhälle i tider som dessa. Det ligger i vårt uppdrag att bidra till den region vi verkar i och det vill vi göra inom så många områden som möjligt, avslutar Lars Olsson.Källa: Bixia


Skriv ut

Stor dammsäkerhetssatsning i Forshuvud

En omfattande ombyggnad planeras ske av det drygt 100-åriga Forshuvuds kraftverk. Trots bygget av en ny kraftstation 1990 och 1998 står den gamla stationen och dammen kvar. Huvudä...

Läs mer
Enerbrokers


NCC rustar upp vattenkraftverket i Lilla Edet

NCC har fått i uppdrag av Vattenfall AB att utföra dammsäkerhetshöjande å...

Läs mer
Idcon


Jämtkraft uppgraderar Granboforsens kraftverk med batterier

I Granboforsens vattenkraftverk pågår just nu tester av hur turbinerna reagerar på...

Läs mer
<span><span><span><span><span>Illustration av flottörer i Jaffa Port.</span></span></span></span></span>

Eco Wave Power säkrar slutgiltigt ingenjörskoordineringstillstånd

Eco Wave Power har säkrat tillståndet för teknisk samordning från Tel Aviv...

Läs mer


Fortum justerar vattennivån i Telningen efter lokalt samarbete

Fortum genomför en miljöförbättrande åtgärd i ån Telningen,...

Läs mer

Eco Wave Power tecknar samarbetsavtal med Meridian Energy Australia


Under torsdagen meddelade Eco Wave Power undertecknandet av ett samarbetsavtal med Meridian Energy...

Läs mer

Vågkraftsutvecklaren Eco Wave Power stärker sin ledning - utser ny CFO

Aharon Yehuda, Chief Financial Officer för Eco Wave Power Group.

Eco Wave Power har utsett Aharon Yehuda till Chief Financial Officer för Eco Wave Power Group....

Läs mer
Bild från driftsättningsarbetet av Minestos tidvattenkraftverk DG100 i Vestmannasund på Färöarna.

Minesto når historisk milstolpe – levererar första tidvatten-energin till Färöarnas elnät

Som en del av det pågående driftsättningsarbetet av tidvattenkraftverket DG100 i...

Läs mer
Jan Skjoldhammer, VD och grundare av Novige AB

Vinnova stöd till vågenergi-startupen NoviOcean

Det står nu klart att Vinnova inom programmet Innovativa Startups steg 2, beviljar ett bidrag...

Läs mer
Vattenkraftsproducent Anders Uleskog äger och driver Dångs kraftverk i Konga. Martina Batur, marknadskommunikatör på Sparbanken Eken, Camilla Lönquist, kontorschef Sparbanken Eken Ryd.

Sparbanken Eken tar hållbarhet ett steg längre – med lokal vattenkraft

För Sparbanken Eken, med kontor på sex orter i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län,...

Läs mer


Fortum välkomnar kommunalt övertagande av dammansvar

En lösning på frågan om vattenförsörjningen för Hagfors, Munkfors...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Rörkraft

Jämtvind

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

connected wind

Energi service
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se