Instagram

Facebook

Fransk vindkraftspionjär tecknar avtal med Bixia


2020-02-26

Eric Constantien, chef för inköp/produktion på Bixia.
Bild: Bixia
Eric Constantien, chef för inköp/produktion på Bixia.

Fransmannen Grégoire Verhaeghe började bygga och investera i vindkraft i sitt hemland redan 2001. Sedan dess har hans företag InnoVent vuxit kraftig. Idag driver företaget vindkraftsparker och solelsparker i Frankrike och i 12 afrikanska länder som sammanlagt producerar omkring 500 GWh förnybar el. I december förvärvade det franska bolaget Vindpark Vänern med fem vindkraftverk på Gässlingegrund utanför Hammarö. Nu har ett samarbetsavtal tecknats med elbolaget Bixia som kommer att köpa elen från vindparken.

Just nu snurrar tre av de fem vindkraftverken utanför Hammarö medan renoveringen av de andra tre har påbörjats av InnoVent.

– Det känns fantastiskt att få vara med och bidra med mer förnybar el i Sverige – Greta Thunbergs hemland. Vi jobbar på för fullt för att samtliga vindkraftverk ska vara i bruk så snart som möjligt, säger Gregoire Verhaeghe, vd och grundare till InnoVent. 

– InnoVent är en föregångare inom förnybart i världen som har gjort stora investeringar i såväl vindkraft som solel. Vi på Bixia är både glada och stolta över att ha fått förtroendet att köpa elen från Vindpark Vänern, säger Eric Constantien, chef för inköp/produktion på Bixia. 

Bixia har lång erfarenhet av att samarbeta med producenter av förnybar el och är det elbolag i Norden som köper in störst andel förnybart direkt från producenter. Under förra året tecknade Bixia avtal med över 600 nya producenter av förnybar el. Ofta är det lantbrukare som har ett vindkraftverk eller solpaneler, men det kan också vara en större aktör som i det här fallet. 

– Bixia har en lång och välmeriterad erfarenhet av att jobba nära producenter av förnybar el. Dessutom har de förmågan att förena elproducenten och elkonsumenten vilket gör att konsumenterna förstår varifrån elen kommer och vilken betydelse valet av el har för vårt klimat, säger Grégoire Verhaeghe. 

– Det viktigaste vi kan göra för att bromsa klimatförändringarna är att ställa om våra energisystem från fossilt till förnybart. I den omställningen är producenterna de stora hjältarna, säger Eric Constantien. 

Elpriset varierar mer och mer
Idag kommer omkring 60 procent av den el vi använder i Sverige från förnybara källor, mest vattenkraft, en hel del vindkraft och lite solel. Priset på el, som sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool, bestäms utifrån många olika parametrar. Det är en komplex marknad som kan vara svår att följa som enskild producent. 

– Vi har en mycket proffsig analysavdelning som levererar dagliga rapporter och gedigna långtidsprognoser för att hjälpa producenterna att ha koll på marknaden, kunna prognostisera och få ut så mycket som möjligt av sin verksamhet. Det vi kan konstatera är att priserna på el kommer att variera ännu mer framåt. Då blir det desto viktigare för producenterna att vara välinformerade för att se vilka tillfällen man kan utnyttja, säger Eric Constantien. 

Nya förnybara elprodukter
Historiskt har el varit en lågintresseprodukt, men Bixia märker att det börjar förändras. Idag vill alltfler veta var den el de använder kommer ifrån. Det gäller såväl privatpersoner som företag. Därför har Bixia utvecklat ett antal produkter som skapar nytta för både producenter, konsumenter och miljön. En av produkterna är ”Bixia Nära Exklusiv” som gör att företag kan välja förnybar el från en specifik producent i närheten av verksamheten. 

– Det har tagits emot mycket väl hos exempelvis lokala handlare, hotell och företag inom tillverkningsindustrin. Dels stärker det deras eget varumärke, dels får producenten lite bättre betalt och sist men inte minst gynnar det miljön, säger Eric Constantien.Källa: Bixia


Skriv ut

Vindkraften fortsätter att slå rekord

Den senaste statistiken för svensk elproduktion (vecka 31), visar att vindkraften översteg 25 TWh på årsbasis för första gången. Sverige fortsätter...

Läs mer
Ramboll
Vy från Arlid, 13 Vindkraftverk ska byggas i Rödene (bilden är ett montage).

Veidekke bygger vindkraftpark åt RES Renewable Norden

Veidekke har fått i uppdrag av RES Renewable Norden att bygga 13 vindkraftfundament med...

Läs mer
Enerbrokers

Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommar


Planen var att de 13 vindkraftverk som Tekniska verken i Linköping byggt söder om Sunne i...

Läs mer
Ferroamp


Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena Renewable

Veidekke har fått i uppdrag av Stena Renewable att bygga 47 vindkraftfundament med tillhö...

Läs mer
Blade Solutions
SeaTwirl AB är ett svenskt utvecklingsbolag inom vindkraft med visionen att bli en ledande aktör inom den nya och snabbt växande marknaden för havsbaserad flytande vindkraft.

SeaTwirl får patent i USA

SeaTwirl har nu fått patentet för en förankringslösning beviljat av det...

Läs mer


Medvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökar

Inom tre år förväntas vindkraft stå för nästan en tredjedel av all...

Läs mer
Lenninge kraftverk.

Dammförstärkningar och fjärrstyrning höjer säkerheten vid Lenninge kraftverk

Fortum är nu klara med dammsäkerhetshöjande åtgärder i kraftverket...

Läs mer


YIT väljer Lule Building System AB

YIT och Lule Building System AB har tecknat avtal om byggnation av internt kraftnät vid en ny...

Läs mer
Stena Fastigheter inleder nu ett samarbete med det digitala elbolaget Tibber som ger 26 000 hyresgäster möjligheten att köpa grön el producerad av vindkraft.

Nu blir det lättare och billigare för hyresgäster att köpa grön el

Stena Fastigheter inleder nu ett samarbete med det digitala elbolaget Tibber som ger 26 000...

Läs mer
Modvion utvecklar vindkraftstorn i trä som kan byggas till betydligt lägre kostnad än stål. Laminerat trä är även starkare än stål vid samma vikt och genom att bygga i moduler kan vindkraftverken bli högre.

Det första vindkraftstornet i trä har rests utanför Göteborg

Sveriges första vindkraftstorn i trä står nu klart på Björkö...

Läs mer


Exklusivt samarbete genererar ny försäkring för vindkraftsverksamheter

Marsh AB och Gar-Bo Försäkring har gjort gemensam sak och tagit fram en försä...

Läs mer


Industrikoncernen AGES väljer förnybar elleverans via Bixia

Den svenska industrikoncernen AGES tar ännu ett steg i sitt hållbarhetsarbete genom att...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se