Instagram

Facebook

Rätan nära målsnöret – vindkraftsel till 46 000 villor


2019-11-14

I hela projektet Rätanklustret ingår tre delar; två vindkraftparker, förnyad stamnätstation och en ny högspänningsledning med fördelningsstation. Tre parter jobbar parallellt i projektet. Jämtkraft bygger en högspänningsledning på 220 kV och fördelningsstation i Länsterhöjden för vindkraftparkerna Storflötten och Länsterhöjden.
Bild: Jämtkraft
I hela projektet Rätanklustret ingår tre delar; två vindkraftparker, förnyad stamnätstation och en ny högspänningsledning med fördelningsstation. Tre parter jobbar parallellt i projektet. Jämtkraft bygger en högspänningsledning på 220 kV och fördelningsstation i Länsterhöjden för vindkraftparkerna Storflötten och Länsterhöjden.

Rätanklustret är speciellt av framförallt två anledningar. Dels att Jämtkraft bygger utanför sitt koncessionsområde och dels den högre spänningsnivån på 220 kV. I Jämtkrafts nät finns sedan tidigare ledningar mellan 0,4 och 130 kV.
Bild: Jämtkraft

Rätanklustret är speciellt av framförallt två anledningar. Dels att Jämtkraft bygger utanför sitt koncessionsområde och dels den högre spänningsnivån på 220 kV. I Jämtkrafts nät finns sedan tidigare ledningar mellan 0,4 och 130 kV.Jämtkrafts fördelningsstation med transformatorer, manöverbyggnad, ställverk och kontrollsystem.
Bild: Jämtkraft
Jämtkrafts fördelningsstation med transformatorer, manöverbyggnad, ställverk och kontrollsystem.

Inom kort är projektet Rätanklustret klart. Nära två mil kraftledning, en ny fördelningsstation och ökad kunskap om att bygga utanför koncessionsområdet är resultatet.

Fem år av arbete med förstudie, tillstånd, projektering och slutligen två års byggtid är snart till ända. Projektet Rätanklustret spurtar mot mål.

– Det känns fantastiskt bra, en milstolpe att få det klart! Vi har levt och arbetat med det här projektet i flera år nu. Alla som jobbar i uppdraget är lösningsfokuserade och engagerade, det har varit ett lärande arbete med gott projektklimat, säger Robert Asplund projektledare för Jämtkraft.


Utökat elnät utanför Jämtkrafts område
Den nya kraftledningen ska överföra el från två vindkraftparker till det nationella stamnätet. Ledningen går mellan Rätans stamnätstation och Länsterhöjdens fördelningsstation, i närheten av Överturingen i Ånge kommun. Jämtkraft tog på sig uppdraget och såg det som en bra möjlighet till både lärande och ett sätt att utöka elnätet i Jämtland och Västernorrland. Rätanklustret är speciellt av framförallt två anledningar. Dels att Jämtkraft bygger utanför det område bolaget är elnätsägare för (koncessionsområde) och dels den högre spänningsnivån 220 kV.

– I Jämtkrafts nät finns sedan tidigare ledningar mellan 0,4 och 130 kV. Högre spänning innebär enkelt uttryckt att allting i byggprocessen växlar upp och kräver större utrustning, alltifrån maskiner till kopplingar. Att för första gången bygga utanför koncessionsområdet är lärande och det öppnar även möjligheten att bygga regionnät på fler håll i landet, säger Robert Asplund.


Mer megawatt och fina relationer
Tack vare den tekniska utvecklingen av turbiner på vindkraftssidan får man ut mer effekt av vindkraftverken idag än för bara några år sedan. Mot initialt beräknade 203 megawatt handlar det nu om totalt 241 megawatt från de båda parkerna Länsterhöjden och Storflötten. Vindparkernas förväntade produktion motsvarar energiförbrukningen av cirka 46 000 villor*.

– Förutom ytterligare förnybar energi och ökade tariffintäkter för Jämtkraft så skulle jag säga att projektet bidragit med kunskap och erfarenhet samt relationsskapande. Det är viktigt att skapa bra relationer för kommande projekt. Vi har haft en bra dialog och ett givande kunskapsutbyte med samtliga parter som vi hoppas kan gynna oss i nästa affär, säger Robert Asplund. 


Tre parter
I hela projektet ingår tre delar; två vindkraftparker, förnyad stamnätstation och en ny högspänningsledning med fördelningsstation. Tre parter jobbar parallellt i projektet.

  • Investeraren Green Investment Group bygger de två vindkraftparkerna Länsterhöjden och Storflötten med 241MW installerad effekt fördelat på 56 vindkraftverk.
  • Statliga Affärsverket Svenska Kraftnät förnyar Rätans befintliga stamnätstation.
  • Jämtkraft bygger ny högspänningsledning för 220 kV och fördelningsstation i Länsterhöjden för vindkraftparkerna Storflötten och Länsterhöjden. Jämtkraft har sökt och fått beviljat en linjekoncession och har därmed tillstånd att bygga och äga kraftledningen.

I projektet ingår också förberedande arbeten för att möjliggöra anslutning av en tredje vindkraftpark, Nordkölen, som i dagsläget är i tillståndsskedet.

* Parkens 241 megawatt motsvarar efter förluster en årsproduktion på 920 079 463 kilowattimmar. (kWh) Normalvilla = 20 000 kWh.
Antal villor = 920 079 463 / 20 000 = ca 46 000 stycken.
Det vill säga att vindparkernas förväntade produktion motsvarar energiförbrukningen av cirka 46 000 villor
.


Fakta Rätanklustret
Längd: nära två mil med 74 000 meter aluminiumlina.
Spänning: 220 kV
Antal stolpar: 151 stolpar cirka 18 meter som är gjorda av trä eller kompositmaterial. Trästolparna kommer från Kälarne stolpfabrik. Kompositstolparna av glasfiber och plast kommer från Kanada och Jerol Industri AB i Tierp.
Beräknad kostnad: 180 miljoner kronor.
Fördelningsstation: Jämtkrafts fördelningsstation med transformatorer 220/33kV. Manöverbyggnad om cirka 200 kvadratmeter innehållande 33kV ställverk, kontrollsystem, växel- och likströmsförsörjning, HMI etc
Informationsmöten: Under projektets gång har öppna informationsträffar hållits i Folkets Hus i Överturingen med ett 40-tal besökare vid varje tillfälle.


Källa: Jämtkraft


Skriv ut

Nytt rekord i nordisk vindkraftsproduktion

Det är medvind för vindkraften i Norden, under förra veckan slogs det nytt vindkraftsproduktionsrekord. Vecka 49 producerade de nordiska vindkraftverken 1720 miljoner kWh el. Fö...

Läs mer
Ramboll
Pär Dunder, vd W3 Energy, och Per Olofsson, styrelseordförande W3 Energy.

Svevind Solutions blir W3 Energy – ny fristående asset manager av vindkraftparker

Svevind Solutions köps av företagsledningen och byter namn till W3 Energy. Företaget...

Läs mer
Enerbrokers


BayWa r.e. säkrar byggnation och försäljning av en 14,4 MW vindbrukspark i Småland

BayWa r.e. som är en global utvecklare, tjänsteleverantör och distributör av...

Läs mer
Ferroamp
Genrebild.

Vindpark Kråktorpet uppförd och överlämnad till Aquila Capital

Eolus har färdigställt vindpark Kråktorpet i Sundsvalls kommun. Samtliga villkor i...

Läs mer
Blade Solutions

Global profil från havsbaserad vindkraft ska leda Rambolls 1800 energiexperter

<span><span><span>Michael Thorndahl Simmelsgaard är ny chef för Rambolls globala energidivision.</span></span></span>

Den 1 januari 2020 kommer en stark ledare med imponerande meritlista inom internationell...

Läs mer

Tillgången till vindkraft har ökat

Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

Sedan år 2010 har den globala genomsnittliga vindhastigheten ökat och därmed...

Läs mer
I hela projektet Rätanklustret ingår tre delar; två vindkraftparker, förnyad stamnätstation och en ny högspänningsledning med fördelningsstation. Tre parter jobbar parallellt i projektet. Jämtkraft bygger en högspänningsledning på 220 kV och fördelningsstation i Länsterhöjden för vindkraftparkerna Storflötten och Länsterhöjden.

Rätan nära målsnöret – vindkraftsel till 46 000 villor

Inom kort är projektet Rätanklustret klart. Nära två mil kraftledning, en ny...

Läs mer

Världens största vindkraftpark styrs från molnet

Markbygden utanför Piteå i Norrbotten kan fullt utbyggd bli världens största...

Läs mer

Klartecken för ny vindkraftspark i Skellefteå

Det schweiziska energibolaget Fu-Gen AG har ingått samarbete med den brittiska fondfö...

Läs mer

"Vi får inte sänka våra ambitioner för förnybar energi"

EnBW Sveriges Nye VD Mads Miltersen.

Hela 80 procent av investeringarna i svensk vindkraft kommer från utländska placerare....

Läs mer


Förnybar kraft på väg

Tekniska verkens bygge av vindkraftparken i Sunne kommun börjar ta form. Förra veckan...

Läs mer


Vattenfalls vindkraftverksamhet växer kraftfullt i Västerbotten

Det egenutvecklade projektet Norrbäck tillsammans med de nyligen förvärvade rä...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

WPS

Rörkraft

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se