Instagram

Facebook

Atlas Copco Compressor levererar tryckluften till Sveriges största bioraffinaderi


2021-08-24

SunPines fabrik.
Bild: SunPine

SunPines fabrik.



Produkter från SunPine.
Bild: SunPine
Produkter från SunPine.

När den globala efterfrågan på förnybara bränslen ökar så befinner sig det svenska bioraffinaderiet SunPine i framkant. Företaget är en världsledande leverantör av talldiesel, en förnybar produkt från skogen som reducerar de fossila koldioxidutsläppen från det svenska transportsystemet. Under 2021 och framåt räknar företaget med att den råvara som levereras till Preems raffinaderier ska bidra till en minskning av utsläppen från trafiken med närmare 500.000 ton, en siffra som motsvarar cirka 300.000 dieselbilar. Atlas Copcos syfte är att leverera innovativ och energieffektiv teknik till kunder som skapar hållbara lösningar för framtiden och det är med stolthet som vi kan säga att de pneumatiska don och ventiler som styr SunPines fabrik regleras med hjälp av tryckluft från Atlas Copco Compressor.

SunPines (och talldieselns) historia börjar egentligen på de stora sulfatmassabruken där skogsråvara av barrträ används för att producera den massa som går vidare till pappers- och kartongbruken. Vid framställningen av massa kokas veden i en blandning av vatten och kemikalier som separerar träfibrerna från andra ämnen som finns i veden. När koket är klart skickas den förbrukade kokvätskan till kemikalieåtervinningen där de kådämnen som veden utsöndrat tillvaratas och förädlas till råtallolja, en råvara som i sig inte har några klimatpåverkande utsläpp. Traditionellt sett har råtallolja använts som bränsle i massabrukens pannor, men med dagens teknik skulle sådan förbränning vara ett slöseri med naturens resurser. Den klimatneutrala talloljan kan nämligen förädlas och separeras i olika beståndsdelar som bidrar till att reducera användningen av fossila bränslen inom olika branscher.

Petroleum- och biodrivmedelsföretaget Preem äger idag 25 procent av SunPine och de kan tack vare den råtalldiesel som raffineras av SunPine minska mängden fossila ämnen i den fordonsdiesel som säljs på mackar runtom i Sverige. Preem Evolution Diesel innehåller 21 procent processad råtalldiesel, en andel som ska öka under de kommande åren. Sveriges regering har lagt fram ett förslag som innebär att reduktionsplikten ökar successivt fram till år 2030 då 66 procent av den diesel som används ska vara fossilfri. Detta förutsätter att utvecklingen av biobränslen går framåt och att bioraffinaderier som SunPine på ett effektivt sätt återvinner och förädlar restprodukter från svenska och utländska massabruk.


Tryckluft från Atlas Copco inbyggd i en smart container från ITSAB
SunPines raffinaderi på Haraholmen är i drift 24 timmar om dygnet 365 dagar om året. Samtliga reglerdon och ventiler styrs med hjälp av tryckluft, som även används för att tömma lastbilar som levererar tallolja och för att blåsa rent olika typer av utrymmen. Fabriken är därför helt beroende av en stabil och energieffektiv tryckluftsförsörjning. När den första delen av raffinaderiet byggdes 2009 installerades en kompressor från Atlas Copco. Placeringen blev dock inte helt optimal och effektiviteten påverkades negativt av att kompressorrummet inte ventilerades ordentligt.

I samband med att den andra delen av fabriken byggdes ville företaget komma till rätta med detta och under 2020 nappade man på ett förslag från Atlas Copcos samarbetspartner ITSAB: en välventilerad containerlösning med placering på marken mellan de två raffinaderistativen. Valet föll på en standard 40-fotscontainer där ITSAB höjt taket för bättre ventilation. Kompressorn är en oljesmord GA90VSD+, en mycket energieffektiv skruvkompressor med varvtalsstyrning (VSD) för att klara ett varierande luftbehov. En äldre modell med varvtalsstyrning står i samma container, men används endast som redundans. Kopplingarna inuti containern har gjorts med AIRnet, ett hållbart rörsystem i aluminium från Atlas Copco som är enkelt att montera och modifiera


Kvävgas on-site kan vara ett nästa steg
I containern finns även plats för att sätta in en egen kvävgasgenerator. SunPine köper idag den kvävgas som behövs i produktionen (blanketing) på tank från ett av de stora gasbolagen. En sådan lösning är bra, men kan vara onödigt dyr eftersom totalkostnaden inkluderar inte bara gasen utan också transporter och tankhyra. Med en tank på gården följer också de risker som är förknippade med hantering av flytande kvävgas. Ett nästa steg för SunPine är därför att tillsammans med ITSAB utvärdera vilka besparingar som kan göras genom att producera kvävgas on-site med en egen kvävgasgenerator.

Genom att koppla upp kompressorerna mot Atlas Copcos fjärrövervakningssystem SMARTLINK får SunPine tidiga varningar och felmeddelanden om fel och brister som måste åtgärdas för att undvika driftstopp och produktionsbortfall. Informationen går också till ITSAB som snabbt kan vara på plats om en serviceinsats är nödvändig.


Källa: Atlas Copco

Tipsa en vn Skriv ut





Gasum investerar i en ny biogasanläggning i Borlänge för att erbjuda mer förnybar energi på marknaden

Gasum har beslutat att investera i en ny biogasanläggning i Borlänge, Sverige. Investeringsbeslutet är nästa steg i Gasums plan att bygga fem storskaliga biogasanläggningar i...

Läs mer
flamkontroll
 

Producentansvar för plast välkomnas

Energimyndigheten fick av regeringen i uppdrag att utreda och föreslå styrmedel för...

Läs mer


Minskade klimatutsläpp från fjärrvärmen 2022

Energiföretagen Sverige publicerar idag den samlade statistiken över fjärrvä...

Läs mer


Byggandet av Gasums biogasanläggning i Götene påbörjas – först i raden av flera strategiska investeringar för att öka tillgången av biogas

Gasums nästa kommande nya biogasanläggning i Götene fick sitt slutgiltiga bygglov i...

Läs mer

Solör Bioenergi och Friluftsfrämjandet i Sjöbo låter julgranar bli till fjärrvärme


Varje år säljs cirka 3 miljoner granar i Sverige, vilket innebär stora mängder...

Läs mer


Wärtsiläs projekt för flytande biogas kommer att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser i Sverige

Teknologikoncernen Wärtsilä levererar sin teknik för förvätskning av...

Läs mer
Olof Boson som är lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas.

Scandinavian Biogas bygger storskalig biogasanläggning i Mönsterås

Anläggningen byggs i samarbete med lokala lantbrukare och ska producera flytande biogas...

Läs mer
SAS Airbus 320 Neo.

Fossilfritt flygbränsle får EU-stöd

Vattenfall, Shell, LanzaTech och SAS driver projektet HySkies med målet att 2027 starta...

Läs mer


Amsterdams flygplats Schiphol börjar köra sina markfordon och maskiner på förnybar diesel

Från och med januari 2023 kommer alla dieseldrivna markfordon och maskiner på...

Läs mer


Estlands största biogasproducent samarbetar med svenska C-Green kring cirkulär slamhantering

Estonian Cell, massatillverkare och Estlands största biogasproducent och C-Green, ett svenskt...

Läs mer
Ayanne De Oliveira Maciel, Ulrika Rova och Io Antonopoulou, är forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet som fångar in koldioxid i samarbete med SunPine.

Använder bioteknik för infångning av koldioxid

Koldioxidinfångning, användning och lagring är viktiga tekniker som utvecklas...

Läs mer


Orkla Eslöv blir fossilfritt

Orkla planerar att investera i en ny fossilfri energianläggning på sin livsmedelsfabrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se