Instagram

Facebook

Solør Bioenergi i Norge växer genom köp av Eidefoss Biovarme AS


2022-09-15

Solør Bioenergi har, genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS, ingått avtal om att köpa aktierna i Eidefoss Biovarme AS från AS Eidefoss.
Bild: Solør
Solør Bioenergi har, genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS, ingått avtal om att köpa aktierna i Eidefoss Biovarme AS från AS Eidefoss.

Solør Bioenergi har, genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS, ingått avtal om att köpa aktierna i Eidefoss Biovarme AS från AS Eidefoss. Köpet omfattar fjärrvärmeverk i Otta i Sel kommun, som förser offentliga och privata kunder i centrum med förnybar biovärme. Solør Bioenergi tar nu över anläggningen för att utveckla verksamheten ytterligare i nära samarbete med kunder och lokala myndigheter.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 465 000 användare varje dag. Bolaget finns på 249 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Det är dotterbolaget Solør Bioenergi Varme AS som nu köper verksamheten i Otta i Sel kommun från AS Eidefoss. Fjärrvärmeverket förser offentliga och privata kunder i centrum med cirka 6 GWh förnybar biovärme årligen. AS Eidefoss har byggt upp en robust anläggning och försett Ottas centrum med förnybar och oavbruten värme sedan starten 2007. Solør Bioenergi tar nu över anläggningen för att utveckla verksamheten ytterligare i nära samarbete med kunder och lokala myndigheter.

– Utveckling av fjärrvärmen på Otta har skett i gott samarbete mellan Eidefoss Biovarme och kommunen, vilket har stöttat kommunens tillväxt- och klimatmål på ett bra sätt. Att säkerställa konkurrenskraftig grön energi med hög leveranssäkerhet till både industri, företag och privatpersoner är naturligtvis viktigt för oss. Vi välkomnar att verksamheten nu får ett nytt ägande som kommer att utveckla verksamheten ytterligare och vi ser fram emot ett bra och konstruktivt samarbete med de nya ägarna, säger kommunchef Eldri Siem i Sel kommun.

Sedan starten 2003 har Solør Bioenergi utvecklats till en ledande aktör inom förnybar energi i Norge och Sverige och har idag mer än 2,5 Twh i totala energileveranser. För den norska delen av verksamheten ligger huvudkontoret i Kirkenær.

– Med förvärvet av fjärrvärmeverket vid Otta stärker Solør Bioenergi sin satsning i Inland-regionen. Vi ser fram emot att stötta Sel kommuns planer för utvecklingen av Otta genom att erbjuda vidareutveckling av hållbara värmelösningar i området. Satsningen på fjärrvärme har varit – och är – mycket viktig för att nå övergripande klimatmål. Dessutom bidrar fjärrvärme till att avlasta elnätet, vilket i sin tur minskar samhällets investeringsbehov, och frigör mycket elkapacitet för lämpligare ändamål än uppvärmning, till exempel elbilsladdning, säger Hans M. Moss, ordförande i Solør Bioenergi Varme AS.

Som representant för de säljande aktieägarna i AS Eidefoss är vd Hans Kolden nöjd över att det är industriella och långsiktiga ägare som nu tar över stafettpinnen och tar utvecklingen vidare.

– Vår satsning på bioanläggningen på Otta har varit en liten aktivitet för Eidefossgruppen, både ekonomiskt och i förhållande till arbetstid från anställda. Detta är en bra industriell lösning för Eidefossgruppen i förhållande till våra huvudsakliga fokusområden framöver. Den dagliga driften av anläggningen kommer också till stor del att skötas av anställda i Eidefoss och det är vi mycket nöjda med, säger Hans Kolden.


Källa: Solör Bioenergy Group

Tipsa en vän Skriv ut

Minskade klimatutsläpp från fjärrvärmen 2022

Energiföretagen Sverige publicerar idag den samlade statistiken över fjärrvärmens Lokala Miljövärden för 2022. Branschens resa för att fasa ut fossila brä...

Läs mer
Enerbrokers


Byggandet av Gasums biogasanläggning i Götene påbörjas – först i raden av flera strategiska investeringar för att öka tillgången av biogas

Gasums nästa kommande nya biogasanläggning i Götene fick sitt slutgiltiga bygglov i...

Läs mer
Idcon

Solör Bioenergi och Friluftsfrämjandet i Sjöbo låter julgranar bli till fjärrvärme


Varje år säljs cirka 3 miljoner granar i Sverige, vilket innebär stora mängder...

Läs mer


Wärtsiläs projekt för flytande biogas kommer att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser i Sverige

Teknologikoncernen Wärtsilä levererar sin teknik för förvätskning av...

Läs mer
Olof Boson som är lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas.

Scandinavian Biogas bygger storskalig biogasanläggning i Mönsterås

Anläggningen byggs i samarbete med lokala lantbrukare och ska producera flytande biogas...

Läs mer
SAS Airbus 320 Neo.

Fossilfritt flygbränsle får EU-stöd

Vattenfall, Shell, LanzaTech och SAS driver projektet HySkies med målet att 2027 starta...

Läs mer


Amsterdams flygplats Schiphol börjar köra sina markfordon och maskiner på förnybar diesel

Från och med januari 2023 kommer alla dieseldrivna markfordon och maskiner på...

Läs mer


Estlands största biogasproducent samarbetar med svenska C-Green kring cirkulär slamhantering

Estonian Cell, massatillverkare och Estlands största biogasproducent och C-Green, ett svenskt...

Läs mer
Ayanne De Oliveira Maciel, Ulrika Rova och Io Antonopoulou, är forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet som fångar in koldioxid i samarbete med SunPine.

Använder bioteknik för infångning av koldioxid

Koldioxidinfångning, användning och lagring är viktiga tekniker som utvecklas...

Läs mer


Orkla Eslöv blir fossilfritt

Orkla planerar att investera i en ny fossilfri energianläggning på sin livsmedelsfabrik...

Läs mer
Igelstaverket Kraftvärme och hamnområde.

Söderenergi planerar
för bio-CCS i drift 2030

Nu har Söderenergi lämnat in sin ansökan till Energimyndigheten för planeringen...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

Clinton

KL Industri 250

Solmässan

OKQ8 Sunday
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se