Instagram

Facebook

Solør Bioenergi i Norge växer genom köp av Eidefoss Biovarme AS


2022-09-15

Solør Bioenergi har, genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS, ingått avtal om att köpa aktierna i Eidefoss Biovarme AS från AS Eidefoss.
Bild: Solør
Solør Bioenergi har, genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS, ingått avtal om att köpa aktierna i Eidefoss Biovarme AS från AS Eidefoss.

Solør Bioenergi har, genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS, ingått avtal om att köpa aktierna i Eidefoss Biovarme AS från AS Eidefoss. Köpet omfattar fjärrvärmeverk i Otta i Sel kommun, som förser offentliga och privata kunder i centrum med förnybar biovärme. Solør Bioenergi tar nu över anläggningen för att utveckla verksamheten ytterligare i nära samarbete med kunder och lokala myndigheter.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 465 000 användare varje dag. Bolaget finns på 249 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Det är dotterbolaget Solør Bioenergi Varme AS som nu köper verksamheten i Otta i Sel kommun från AS Eidefoss. Fjärrvärmeverket förser offentliga och privata kunder i centrum med cirka 6 GWh förnybar biovärme årligen. AS Eidefoss har byggt upp en robust anläggning och försett Ottas centrum med förnybar och oavbruten värme sedan starten 2007. Solør Bioenergi tar nu över anläggningen för att utveckla verksamheten ytterligare i nära samarbete med kunder och lokala myndigheter.

– Utveckling av fjärrvärmen på Otta har skett i gott samarbete mellan Eidefoss Biovarme och kommunen, vilket har stöttat kommunens tillväxt- och klimatmål på ett bra sätt. Att säkerställa konkurrenskraftig grön energi med hög leveranssäkerhet till både industri, företag och privatpersoner är naturligtvis viktigt för oss. Vi välkomnar att verksamheten nu får ett nytt ägande som kommer att utveckla verksamheten ytterligare och vi ser fram emot ett bra och konstruktivt samarbete med de nya ägarna, säger kommunchef Eldri Siem i Sel kommun.

Sedan starten 2003 har Solør Bioenergi utvecklats till en ledande aktör inom förnybar energi i Norge och Sverige och har idag mer än 2,5 Twh i totala energileveranser. För den norska delen av verksamheten ligger huvudkontoret i Kirkenær.

– Med förvärvet av fjärrvärmeverket vid Otta stärker Solør Bioenergi sin satsning i Inland-regionen. Vi ser fram emot att stötta Sel kommuns planer för utvecklingen av Otta genom att erbjuda vidareutveckling av hållbara värmelösningar i området. Satsningen på fjärrvärme har varit – och är – mycket viktig för att nå övergripande klimatmål. Dessutom bidrar fjärrvärme till att avlasta elnätet, vilket i sin tur minskar samhällets investeringsbehov, och frigör mycket elkapacitet för lämpligare ändamål än uppvärmning, till exempel elbilsladdning, säger Hans M. Moss, ordförande i Solør Bioenergi Varme AS.

Som representant för de säljande aktieägarna i AS Eidefoss är vd Hans Kolden nöjd över att det är industriella och långsiktiga ägare som nu tar över stafettpinnen och tar utvecklingen vidare.

– Vår satsning på bioanläggningen på Otta har varit en liten aktivitet för Eidefossgruppen, både ekonomiskt och i förhållande till arbetstid från anställda. Detta är en bra industriell lösning för Eidefossgruppen i förhållande till våra huvudsakliga fokusområden framöver. Den dagliga driften av anläggningen kommer också till stor del att skötas av anställda i Eidefoss och det är vi mycket nöjda med, säger Hans Kolden.


Källa: Solör Bioenergy Group

Tipsa en vän     Skriv ut

Estlands största biogasproducent samarbetar med svenska C-Green kring cirkulär slamhantering

Estonian Cell, massatillverkare och Estlands största biogasproducent och C-Green, ett svenskt cleantech-företag med en ny teknologi för hållbar hantering av slam, meddelade idag...

Läs mer
Enerbrokers
Ayanne De Oliveira Maciel, Ulrika Rova och Io Antonopoulou, är forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet som fångar in koldioxid i samarbete med SunPine.

Använder bioteknik för infångning av koldioxid

Koldioxidinfångning, användning och lagring är viktiga tekniker som utvecklas...

Läs mer
Idcon


Orkla Eslöv blir fossilfritt

Orkla planerar att investera i en ny fossilfri energianläggning på sin livsmedelsfabrik...

Läs mer
Igelstaverket Kraftvärme och hamnområde.

Söderenergi planerar
för bio-CCS i drift 2030

Nu har Söderenergi lämnat in sin ansökan till Energimyndigheten för planeringen...

Läs mer
Giacomo Carraro från Linköpings Universitet tilldelades årets stipendium från Gunnar Engströms ABB-stiftelse.

Forskning på Linköpings Universitet belönas med Gunnar Engströms ABB-stipendium

Giacomo Carraro från Linköpings Universitet tilldelades årets stipendium frå...

Läs mer
Öresundskraft, som testar att avskilja koldioxid från Filbornaverket, oroas över att avfallsförbränning inte nämns i regeringens kommande utredning om framtida CCS-stöd.

Klimatpositiv avfallsförbränning möjlig – om stödet funnes

Öresundskrafts vd Anders Östlund välkomnar regeringens budgetsatsning på...

Läs mer


Kiviks Musteri tecknar elavtal med Bixia – tar ännu ett språng på hållbarhetsstegen

I över 130 år har fem generationer i familjen Åkesson drivit Kiviks Musteri...

Läs mer
Lasten kom med fartyget Launkalne som klareras av Citadel Shipping AB.

Helsingborgs Hamn lossar för värme i vinter

Den 22 september kom ett tidigt vintertecken till Helsingborgs Hamn. Det var årets fö...

Läs mer
HYBRIT pilotlager för fossilfri vätgas i Luleå.

HYBRIT:s pilotanläggningen för vätgaslagring i drift

SSAB, LKAB och Vattenfall har nu tagit HYBRIT:s pilotanläggning för lagring av fossilfri...

Läs mer
Elna Heimdal Nilsson och Johan Bergström är två av forskarna som har stor nytta av nya Jetmotorlabbet.

Framtidens flygbränsle får eget labb

Nu är labbet som tar oss närmare framtidens bioflygbränsle invigt. Jetmotorlabbet...

Läs mer
Solør Bioenergi har, genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS, ingått avtal om att köpa aktierna i Eidefoss Biovarme AS från AS Eidefoss.

Solør Bioenergi i Norge växer genom köp av Eidefoss Biovarme AS

Solør Bioenergi har, genom sitt bolag Solør Bioenergi Varme AS, ingått avtal om...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se