Instagram

Facebook

Ökad elsäkerhet i fokus på ”Elnätsbranschens OS”


2022-05-12

Bild: Energiföretagen

Energibranschen strävar mot att öka elsäkerheten och nå en nollvision för dödliga elolyckor. Den 17–20 maj samlas över 1 500 medarbetare i elnätsbranschen på jättemässan EBR Metod- och maskindagar 2022, med fokus på hur man bygger och underhåller elnät på ett säkert sätt. Mässan anordnas av Energiföretagen Sverige och Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö och målet är att alla medarbetare ska komma hem från jobbet, varje dag.

Mellan den 17 och 20 maj kommer över 1500 anställda i elnätsbranschen kompetensutvecklas inom bland annat elsäkerhet på EBR Metod- och maskindagar 2022 i Eskilstuna. Mässan arrangeras vart fjärde år och kallas därför “Elnätsbranschens OS”. Syftet med dagarna är att deltagarna ska få koll på den senaste utvecklingen i elnätsbranschen, så att de kan fortsätta bygga elnät säkert och effektivt. I det vardagliga arbetet jobbar de flesta inom elnätsbranschen utefter Elnätsbranschens riktlinjer (EBR), som är standardiserade metoder som garanterar både personsäkerhet, hållbarhet och kvalitet.

– Med hjälp av Elnätsbranschens riktlinjer byggs elnätet på ett standardiserat och därmed kostnadseffektivt sätt. Riktlinjerna medför även högsta möjliga säkerhet för montören. På EBR Metod- och maskindagar får hela branschen möjlighet att fördjupa sina kunskaper ytterligare för att elsäkerheten ska fortsätta öka, säger Peter Silverhjärta, sakkunnig inom EBR på Energiföretagen Sverige.

Även om trenden går mot allt färre dödsolyckor orsakade av el så inträffar fortfarande allvarliga elolyckor som borde kunnat undvikas. 76% av elolyckorna under 2020 bedöms vara orsakade av felaktigt beteende. På årets mässa visas flera elsäkerhetsrelaterade nyheter upp. Ett av dem är Energiföretagen Sveriges nya initiativ Wattityd, som syftar till att kvalitetssäkra elsäkerhetsutbildningar.

– Wattityd är ett viktigt initiativ för att minska elolyckorna. Genom satsningen hindrar vi de oseriösa utbildningsanordnarna från att riskera liv och garanterar att deltagare på de certifierade utbildningarna får den elsäkerhetskunskap de behöver, säger Jeanette Kern, produktägare för Wattityd på Energiföretagen Sverige.


Källa: Energiföretagen

Skriv utONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.
ONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska...

Läs mer
Enerbrokers

Svenska kraftnät öppnar kontor i Göteborg

Svenska kraftnät öppnar i höst ett kontor i Göteborg och nu har kontrakt...

Läs mer
Idcon


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i...

Läs mer
Utbyggnaden av Tvärbanan blir åtta kilometer lång och utefter banan ska likriktarstationerna byggda av Omexom förse spårvagnarna med ström och i slutändan ge resenärerna i norra Stockholm ett hållbart alternativt att ta sig från hemmet till skola och arbete.

Omexom bygger likriktarstationer till Tvärbanan i Stockholm

Omexom har vunnit förtroendet att ansvara för leverans av alla likriktarstationer i...

Läs mer


Linxon vinner order på två nyckelfärdiga ställverk i Stockholmsområdet – stärker elnätet i regionen

Linxon har tagit hem två order på över 100 miljoner kronor till Vattenfall...

Läs mer
Cinis Fertilizers anläggning söder om Örnsköldsvik blir den första i världen som återvinner rester från massaindustrin och elbilsbatteritillverkning för att producera en cirkulär och fossilfri mineralgödsel, som är en stor bristvara på världsmarknaden på grund av Rysslands krig i Ukraina.

Klart med stor elanslutning till mineralgödselproduktion i Örnsköldsvik

E.ON Energidistribution och Cinis Fertilizer har slutit avtal om elanslutning till den planerade...

Läs mer


Bixia söker nya klimathjältar – chans till stipendium på 250 000 kronor

Har du en idé, driver ett projekt eller gör en insats för att påverka...

Läs mer
Bränslecell till vänster och det mindre vätgasförrådet i ett annat fristående kabinett.

Vattenfall driftsätter vätgasdriven reservkraft för telekomnät

Fredagen den 13 maj invigde Vattenfall, i samarbete med Ballard Power Systems och IT Norrbotten,...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

krannich_250

yrkeshogskolan-syd

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se