Instagram

Facebook

ABB:s synkronkompensatorer tas i bruk i Liverpool för att stabilisera Storbritanniens elnät


2023-03-29

Bild: Foto: ABB

• Satsningen på nollutsläpp för elektricitet minskar nivån av roterande tröghet vilket är avgörande för stabil drift av elnäten

• Lister Drive Greener Grid Park är en av nycklarna i ett bredare brittiskt initiativ för att återställa trögheten som minskas när fem koleldade kraftverk avvecklas. Detta kommer leda till en besparing på runt 122 miljoner dollar för Storbritanniens elkonsumenter

• ABB:s synkronkompensatorer med svänghjul, världens första installation, kommer att bidra med ungefär en procent av Storbritanniens tröghetskrav


ABB har slutfört ett stort nyckelfärdigt projekt till Statkraft, Europas största producent av förnybar energi, för att hjälpa till att återställa den saknade rotationsenergin som är avgörande för en stabil drift av det brittiska elnätet. Detta är viktigt när landet går över från fossila bränslen till att använda mer förnybar energi som vind och sol. Projektet omfattar två synkronkompensatorer med svänghjul installerade i Lister Drive Greener Grid Park i Liverpool. De är nu i drift och levererar cirka en procent av Storbritanniens tröghetsbehov för 2025.

Traditionellt har fossilbränsledrivna turbingeneratorer tillhandahållit den roterande trögheten som är avgörande för att upprätthålla stabila elnät. Dess håller nu på att avvecklas vilket leder till att trögheten i nätet minskar. Innovativa lösningar som Greener Grid Parks är en del av ett bredare initiativ för att återställa den tröghet motsvarande fem koleldade kraftverk, vilket sparar brittiska konsumenter runt 122 miljoner dollar under sex år.

Synkronkompensatorer är stora roterande maskiner som efterliknar driften av kol- eller gaseldade generatorer för att tillhandahålla en alternativ källa till roterande tröghet. De har implementerats av ABB för att stabilisera elnäten i många projekt över hela världen. Lister Drive är dock det första projektet i världen som har en konfiguration med extra hög rotationsmassa som kopplar ihop en synkronkompensator med ett 40 tons svänghjul. Detta ökar den omedelbart tillgängliga trögheten med 3,5 gånger för att säkerställa att nätets frekvens och spänning hålls stabila inom de snäva gränser som är nödvändiga för att bibehålla nätets tillförlitlighet.

Heikki Vepsäläinen, divisionschef för ABB Large Motors and Generators, säger ”Omställningen till förnybar kraftgenerering är en viktig del i världens resa mot noll-utsläpp av växthusgaser. Vår utmaning är att uppnå denna ambition samtidigt som vi upprätthåller stabila och pålitliga elnät. Det är här synkronkompensatorer kommer in i bilden och spelar en nyckelroll. Vi är glada över att ha arbetat tillsammans med Statkraft i detta banbrytande projekt som redan visar hur innovativ teknik kan hantera tröghetsutmaningen.”

ABB:s synkornkompensatorer med svänghjul har tillverkats i Västerås och installerades av ABB UK. För att säkerställa tillgänglighet dygnet runt för detta viktiga system har Statkraft tecknat ett 10-årigt avtal med ABB för underhållsservice. En komplett serie av ABB Ability™-lösningar för digital tillståndsövervakning har nu implementerats för att optimera prestanda och förutsäga underhållsbehov. Genom att utvärdera realtidsdata med hjälp av molnbaserad analys, kan teamet planera korrigerande åtgärder innan problem uppstår, vilket säkerställer systemets tillförlitlighet.

”ABB har ambitiösa hållbarhetsmål för både vår verksamhet och våra produkter, så det är väldigt positivt när våra synkronkompensatorer i Liverpool nu möjliggör att mer förnybar energi kan anslutas till nätet i UK”, säger Kristina Carlquist, General Manager, Synchronous Condenser, ABB Motion.

Källa: ABB


Tipsa en vän Skriv ut

Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik Regnell på energihanteringsföretaget Eaton ger här råd på hur man vä...

Läs mer
Enerbrokers


EM-Power Europe: Smarta lösningar för framtidens energisystem

För att kompensera för den ökande volatiliteten i elproduktionen och den ökande...

Läs mer
Idcon


Elfack 2023: 50 år med självbegränsande värmekabel

1972 patenterade och tillverkade Raychem Corporations avdelning för värmekabel (numera en...

Läs mer
<span>Under vecka 15 besiktigar Linde energi ledningsnätet med hjälp av helikopter. </span>

Nu är det dags för helikopterbesiktning – "Väldigt angeläget att genomföra"

Med start på tisdagen den 12 april görs den årliga besiktningen av Linde...

Läs mer


ABB:s synkronkompensatorer tas i bruk i Liverpool för att stabilisera Storbritanniens elnät

• Satsningen på nollutsläpp för elektricitet minskar nivån av roterande...

Läs mer


Jönköping Energi väljer Sectras tjänst för att skydda kritiska system mot intrång

Cybersäkerhets- och medicinteknikföretaget Sectra (STO: SECT B) har mottagit en...

Läs mer


Ny regionnätsledning möjliggör ökad tillväxt i södra Stockholmsregionen

Vattenfall Eldistribution driftsätter idag en ny 130 kV-ledning mellan Nykvarn i Nykvarns...

Läs mer


Länets största energibolag visar på stabil ekonomi

Jönköping Energi, som är ett av de bolag som ägs av Jönköpings...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

krannich_250

promoco

pretec

Nordheat
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se