Instagram

Facebook

Anmälningar om elolyckor ökade 2021


2022-05-13

Under förra året ökade anmälningarna av elolyckor med 9 procent och tillbuden med 13 procent. Det visar Elsäkerhetsverkets årliga rapport om elolyckor. Efter en minskning av anmälningar under första pandemiåret 2020, har nu kurvan åter vänt uppåt.

Under 2021 kom 869 olyckor och tillbud till Elsäkerhetsverkets kännedom. De senaste fem åren har 1 175 elyrkespersoner drabbats av en elolycka på jobbet. Även om anmälningsviljan ökar så finns också ett mörkertal och uppskattningen är att så många som 3 av 10 elyrkespersoner inte rapporterar elolyckor.

– Säkerhetskulturen byggs genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete och behöver få ta större plats i det vardagliga arbetet. Arbetsgivare behöver ta ett större ansvar och tillsammans med medarbetare prata om tillbud, göra riskanalyser och följa upp elolyckor, säger Leif Wiker, överinspektör på Elsäkerhetsverket.


Unga elyrkespersoner drabbas oftare
• Trenden de senaste åren är att elolyckor som medför sjukdagar ökar för yrkespersoner inom el.
• Med 34 procent är det åldersgruppen 21-30 år som oftast drabbas av en elolycka. Det är också inom den ålderskategorin som flest är verksamma inom elyrken.
• Den främsta orsaken till elolyckor bland elyrkespersoner är någon typ av arbetsfel, med 77 procent, och orsakas av att skyddsavskärmning fattas eller att den är felaktigt utförd.
• Vanligt är också att spänningen är felaktigt frånkopplad eller att man inte kontrollerat att det är spänningslöst.
• 38 procent av dödsolyckorna sker på arbetet, oftast inom områdena elnät och elbanedrift, exempelvis genom att någon förolyckats i samband med utbyggnad eller reparation av elnätet.
• Elolyckorna som sker på fritiden handlar ofta om risker och tillbud som uppstår när man använder elektriska produkter.


Privatpersoner syns inte i statistiken
Elolyckor och tillbud bland privatpersoner som sker utanför yrkeslivet kommer sällan till Elsäkerhetsverkets kännedom eftersom det inte finns något anmälningskrav. Elsäkerhetsverket har därför tidigare gjort särskilda undersökningar för att ta reda på olycksstatistik bland privatpersoner. Statistik via sjukvården visar att hälften av privatpersoner kopplat till elrelaterade olyckor, behöver vård.

– Det verkliga antalet elolyckor både i yrkeslivet och på fritiden kan vara två till tre gånger fler än de vi kan se i Elolycksfallsrapporten. Bland annat skadar sig cirka 100 barn om året på grund av att de kommit i kontakt med trasiga vägguttag, säger Leif Wiker.

Flest dödsolyckor bland privatpersoner sker i samband med att någon befunnit sig på ett spårområde eller klättrat på tåg. Även i hushåll och bostäder förekommer dödsolyckor med el som orsak.


Källa: Elsäkerhetsverket

Skriv utONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.
ONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska...

Läs mer
Enerbrokers

Svenska kraftnät öppnar kontor i Göteborg

Svenska kraftnät öppnar i höst ett kontor i Göteborg och nu har kontrakt...

Läs mer
Idcon


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i...

Läs mer
Utbyggnaden av Tvärbanan blir åtta kilometer lång och utefter banan ska likriktarstationerna byggda av Omexom förse spårvagnarna med ström och i slutändan ge resenärerna i norra Stockholm ett hållbart alternativt att ta sig från hemmet till skola och arbete.

Omexom bygger likriktarstationer till Tvärbanan i Stockholm

Omexom har vunnit förtroendet att ansvara för leverans av alla likriktarstationer i...

Läs mer


Linxon vinner order på två nyckelfärdiga ställverk i Stockholmsområdet – stärker elnätet i regionen

Linxon har tagit hem två order på över 100 miljoner kronor till Vattenfall...

Läs mer
Cinis Fertilizers anläggning söder om Örnsköldsvik blir den första i världen som återvinner rester från massaindustrin och elbilsbatteritillverkning för att producera en cirkulär och fossilfri mineralgödsel, som är en stor bristvara på världsmarknaden på grund av Rysslands krig i Ukraina.

Klart med stor elanslutning till mineralgödselproduktion i Örnsköldsvik

E.ON Energidistribution och Cinis Fertilizer har slutit avtal om elanslutning till den planerade...

Läs mer


Bixia söker nya klimathjältar – chans till stipendium på 250 000 kronor

Har du en idé, driver ett projekt eller gör en insats för att påverka...

Läs mer
Bränslecell till vänster och det mindre vätgasförrådet i ett annat fristående kabinett.

Vattenfall driftsätter vätgasdriven reservkraft för telekomnät

Fredagen den 13 maj invigde Vattenfall, i samarbete med Ballard Power Systems och IT Norrbotten,...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

krannich_250

yrkeshogskolan-syd

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se