Instagram

Facebook

E.ON skruvar ner den egna energiförbrukningen


2022-09-28

E.ON krymper kontorens arbetsytor, sänker temperaturen och släcker sina ljusskyltar. Ambitionen är att minska energiförbrukningen med upp till 15 procent. Nästa steg kan bli att stänga hela kontorsplan och att släcka ner både teknik och uppvärmning av vissa ytor.
Bild: Christian Andersson, Apelöga
E.ON krymper kontorens arbetsytor, sänker temperaturen och släcker sina ljusskyltar. Ambitionen är att minska energiförbrukningen med upp till 15 procent. Nästa steg kan bli att stänga hela kontorsplan och att släcka ner både teknik och uppvärmning av vissa ytor.

E.ON Sverige ska minska sin energiförbrukning med upp till 15 procent. I ett första steg krymper man kontorens arbetsytor och släcker sina ljusskyltar.
– Vi vill föregå med gott exempel då det gäller energibesparingar. När vi nu går mot ännu en vinter med höga elpriser då höga kostnader för gas, kol och olja driver upp elpriserna på kontinenten är alla insatser för att minska energiförbrukning och avlasta energisystemet viktiga, säger E.ONs vd, Marc Hoffmann.

Enligt Marc Hoffmann har E.ON för avsikt att eftersträva de mål som just nu diskuteras i EU-kommissionen, vilka skulle betyda besparingar på mellan 10 och 15 procent. I ett första skede är ambitionen att effektivisera användningen av fastigheternas ytor. Ytterligare åtgärder är att optimera ventilationssystem och den närvarostyrda belysningen. E.ON släcker också ljusskyltarna på kontoren i Malmö. Sammantaget ska åtgärderna innebära en rejäl sänkning av energiåtgången.

– Enligt våra beräkningar kan till exempel en temperatursänkning på 1 grad resultera i att energiåtgången sänks med 5 procent. Och en ny studie från Energiforsk visar att om elförbrukningen i södra Sverige minskar med 5 procent, sjunker priserna där med cirka 40 öre per kilowattimme, säger Marc Hoffmann, som hoppas att E.ONs åtgärder ska inspirera såväl företag som hushåll att se över sin energiåtgång. Sänkningen ska också ses som en solidaritetshandling med Ukraina, liksom med de länder vars energiförsörjning drabbas hårt av Rysslands invasion av Ukraina.

Enligt Marc Hoffmann kan nästa steg bli att stänga hela kontorsplan och att släcka ner både teknik och uppvärmning av vissa ytor. Alla E.ON-kontor i landet ska förses med egna skräddarsydda åtgärdspaket som passas in efter verksamhet och fastighetens förutsättningar.

– De flesta kan få ner energiåtgången. Företag kan till exempel ta hand om sitt värmeöverskott och dela energi mellan sina byggnader i cirkulära energisystem. Både företag och privatpersoner har möjligheter att minska kostnaderna genom att vara mer flexibel i sin elanvändning och dra ner konsumtionen vid de timmar som elpriset är som högst. Och såväl företag som villahushåll kan satsa på att producera egen el via solceller. Även små förändringar, som att sänka inomhustemperaturen och byta gamla glödlampor till lågenergilampor, har god inverkan på miljö och ekonomi, säger Marc Hoffmann.

E.ON Sverige har fastigheter i Malmö, Hässleholm, Växjö, Nässjö, Kalmar, Halmstad, Anderstorp, Örebro, Norrköping, Stockholm, Sundsvall och Sollefteå. De har en total energiåtgång på 14 903 kilowattimmar.


Källa: E.ON

Tipsa en vän     Skriv ut

Rekordintresse när Stockholms marknadsplats för eleffekt öppnar

Nu öppnar den tredje säsongen av sthlmflex, marknadsplatsen för efterfrågeflexibilitet i Stockholmsregionen. Intresset är rekordstort, med 120 procents ökning av...

Läs mer
Enerbrokers


Leverans till Alfredsson Transport av tung elektrisk lastbil med fossilfritt stål

Som världens första lastbilstillverkare har Volvo börjat introducera fossilfritt...

Läs mer
Idcon
Avtalet innebär att E.ON tillhandahåller kraftvärmeanläggningen Heleneholmsverket som reservanläggning för att säkra en tillförlitlig elförsörjning i södra Sverige under vintern.

E.ON och Svenska Kraftnät tecknar avtal om reservkraft till södra Sverige

E.ONs kraftvärmeanläggning Heleneholmsverket i Malmö ska vid behov öka...

Läs mer
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Elmarknaden just nu:

December inleds med högre efterfrågan på el och högre elpris

Lägre produktion av vindkraft och kärnkraft tillsammans med ökad efterfrågan...

Läs mer


Fler supersnabbladdare på Solbacken i Skellefteå

Två laddpunkter blir sex när Skellefteå Kraft, tillsammans med OK Vä...

Läs mer


Sveriges statsminister om besöket hos Stockholm Exergi:

”Här tas nästa steg att fånga in koldioxid”

Den sista november tog Sveriges regering emot Europaparlamentets talmanskonferens på Vä...

Läs mer


Energieffektivitet är bästa sättet för industrin att kapa kostnader och omgående minska utsläppen

Företag runt om i världen möts av ett tryck som aldrig tidigare skådats...

Läs mer
Längst till vänster ses naturligt trä. De tre träbitarna till höger har genomgått olika sorters behandling som ger högre ytarea och mindre porer, som ger snabb vattentransport genom materialet.

Forskare framställer el ur trä

I en tid då tillgången till energi är en fråga som berör många...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se