Instagram

Facebook

Elpriset i januari har störtdykt


2023-02-01

Bild: Bixia

Årets första månad inleds med ett snittpris på cirka 1 krona per kWh på den nordiska elbörsen, vilket är betydligt lägre än i december då snittpriset låg på cirka 2,50 kronor per kWh. Det innebär att januari månads elräkningar ser ut att bli runt en tredjedel av decembers. Ovanligt milt och blåsigt väder ligger bakom prisfallet och de mer dämpade priserna ser ut att hålla i sig vintern ut. Det visar elbolaget Bixias elprisrapport.

December var en prövningens tid för många elkonsumenter. Den torra och kalla väderleken samt minskande vind, såväl i Norden som Europa, bidrog till de skyhöga priserna. I slutet av året syntes dock en rejäl vändning och under januari föll elpriset dramatiskt.

Elpriset styrs i hög grad av hur mycket det blåser och hur kallt det är. Att januarivädret var ovanligt milt för årstiden ledde till en minskad elförbrukning och fallande priser. Priset påverkades även av det över lag blåsiga vädret, som bidrog till en riklig vindkraftsproduktion.

– Priserna på el har störtdykt under januari, efter de panikartat höga priserna i december. Orsaken är det milda och stundtals blåsiga vädret i Europa, som fått gaspriset att falla. Priserna har varierat från 39 öre per kWh upp till 1,51 kronor per kWh på dygnsbasis, säger Johan Sigvardsson.

Snittpriset för januari landade på runt 1 krona per kWh, vilket kan jämföras med knappt 2,50 kronor i december. Skillnaderna mellan de fyra elprisområdena från norr till söder var inte heller lika stora som i december. Men trots den kraftiga nedgången ligger priset på ungefär samma nivå som i januari för ett år sedan.


Ringhals 4 ur drift tre veckor till
Det milda vädret i januari ser ut att vara här för att stanna. Under februari väntas såväl milda temperaturer som mer vind.

– Vi kommer att få några lite kyligare dygn i mitten av den här veckan men ett överlag lågtrycksbetonat väder borgar för en riklig vindproduktion i Norden. Vi ser samma tendens i Tyskland, som ser ut att få det blåsigare över lag, vilket kommer att dämpa priserna. Exporten lär tidvis gå på maximal kapacitet och flertalet dagar får vi se tvåsiffriga priser. Vi bedömer innevarande veckas medelpris i system till omkring 85 öre per KWh.

Reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har snart varit ur drift ett halvår efter en incident i augusti i fjol. Nu har återstarten av reaktorn försenats tre veckor och beräknas tas i bruk igen 19 mars.

– Att en reaktor i Ringhals ska stå stilla tre extra veckor kommer troligtvis knappt att märkas på elpriset utifrån förändringarna i de fundamentala faktorerna. Men väder är svårt att förutspå och skulle det bli kyla och vindstilla kan effekten av stoppet bli större, säger Johan Sigvardsson.


Lägre priser väntas
Att väderprognoserna för hela vintern har reviderats kraftigt åt det mildare hållet, bidrar till att marknadens förväntningar på elpriserna sjunkit drastiskt för de närmaste kvartalen. Fortsatt blött och milt väder har även pressat ner kol- och gasmarknadspriserna och bidragit till mycket goda lagernivåer, vilket gör att fyllnadsnivåerna efter vintern kommer vara goda.

– Vi ser ett riktigt skifte i förväntningarna under januari. För det andra kvartalet har förväntansbilden (elterminen) till exempel gått ner från i snitt 3 kronor per kilowattimme, som marknaden trodde 6 december, till dagens 65 öre, säger Johan Sigvardsson.


Källa: Bixia

Tipsa en vn Skriv ut

PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se