Instagram

Facebook

Gomero och Ellevio genomför valideringsprojekt för prediktivt underhåll av transformatorstationer


2022-09-27

Bild: Gomero

Gomero Group AB har tillsammans med Ellevio påbörjat ett valideringsprojekt av SIPPHub, Gomeros egenutvecklade lösning för insamling av data från kritiska komponenter på transformatorstationer. Projektet omfattar totalt tolv sensorer kopplade till en SIPP Hub och genomförs vid en av Ellevios anläggningar i Värmland. Ellevio är sedan tidigare en av Gomeros viktigaste kunder på den svenska marknaden.

Med SIPP Hub skapas helt nya möjligheter för Ellevio att koppla in fler sensorer och utnyttja Gomeros infrastruktur för att samla in och analysera data i realtid. Projektet är en vidareutveckling av bolagens mångåriga samarbete kring kontrollutrustningen SIPP. SIPP har hittills använts för detektion av oljeläckage från transformatorn och miljösäkring av oljefångstgropen under transformatorn. Genom att använda SIPP Hub tar man nu nästa steg mot en insamling av större mängder data som kan analyseras och användas för ett ökat prediktivt underhåll. Det aktuella valideringsprojektet är inledningsvis avgränsat till mätning och övervakning av SF6-gas.

– Med SIPP Hub skapas nya möjligheter att digitalisera fler underhållsprocesser samtidigt som vi möter kraven på kostnadseffektivitet och hållbarhet. Vi känner oss redo att ta till oss av de mervärden som Gomero och SIPP Hub erbjuder, säger Mattias Airiman, som leder och driver projektet hos Ellevio.

– Vi vet att Ellevio har stort fokus på att utveckla morgondagens smarta elnät för att möta elektrifieringens utmaningar. På Gomero arbetar vi för att bidra till den utvecklingen. Genom att koppla upp komponenter på transformatorstationer med SIPP Hub går det att arbeta med prediktivt underhåll. Vårt erbjudande och ett smartare elnät blir på så vis en vinst för både miljön och våra kunder, säger Jan-Eric Nilsson, VD på Gomero.


Prediktivt underhåll – en viktig del av energiomställningen
I energiomställningen måste underhållsarbetet följa med. Traditionellt har underhållsarbete varit reaktivt och byggt på manuellt arbete och schemalagda underhållsinsatser. Nu kan man se ett tydligt skifte där uppkopplade sensorer i transformatorstationer och ställverk ökar driftsäkerheten, minskar kostnaderna och bidrar till ett mer effektivt och hållbart arbetssätt. Genom att använda uppkopplade produkter, sensorer och dataanalys kan underhållsarbetet utföras optimalt och med en betydligt högre grad av automatisering.


SIPP - en viktig komponent när nätstationerna kopplas upp
Med Gomeros produktfamilj SIPP erbjuds företag inom energisektorn möjligheten att arbeta med prediktivt underhåll och miljösäkring av kritiska processer på transformatorstationen. I takt med att sensorer, datakraft och analysverktyg blivit billigare och betydligt mer tillgängliga går det nu att kontinuerligt och i förväg få en bild av underhållsbehovet för viktiga komponenter på stationen.


Källa: Gomero

Tipsa en vän     Skriv ut

Rekordintresse när Stockholms marknadsplats för eleffekt öppnar

Nu öppnar den tredje säsongen av sthlmflex, marknadsplatsen för efterfrågeflexibilitet i Stockholmsregionen. Intresset är rekordstort, med 120 procents ökning av...

Läs mer
Enerbrokers


Leverans till Alfredsson Transport av tung elektrisk lastbil med fossilfritt stål

Som världens första lastbilstillverkare har Volvo börjat introducera fossilfritt...

Läs mer
Idcon
Avtalet innebär att E.ON tillhandahåller kraftvärmeanläggningen Heleneholmsverket som reservanläggning för att säkra en tillförlitlig elförsörjning i södra Sverige under vintern.

E.ON och Svenska Kraftnät tecknar avtal om reservkraft till södra Sverige

E.ONs kraftvärmeanläggning Heleneholmsverket i Malmö ska vid behov öka...

Läs mer
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Elmarknaden just nu:

December inleds med högre efterfrågan på el och högre elpris

Lägre produktion av vindkraft och kärnkraft tillsammans med ökad efterfrågan...

Läs mer


Fler supersnabbladdare på Solbacken i Skellefteå

Två laddpunkter blir sex när Skellefteå Kraft, tillsammans med OK Vä...

Läs mer


Sveriges statsminister om besöket hos Stockholm Exergi:

”Här tas nästa steg att fånga in koldioxid”

Den sista november tog Sveriges regering emot Europaparlamentets talmanskonferens på Vä...

Läs mer


Energieffektivitet är bästa sättet för industrin att kapa kostnader och omgående minska utsläppen

Företag runt om i världen möts av ett tryck som aldrig tidigare skådats...

Läs mer
Längst till vänster ses naturligt trä. De tre träbitarna till höger har genomgått olika sorters behandling som ger högre ytarea och mindre porer, som ger snabb vattentransport genom materialet.

Forskare framställer el ur trä

I en tid då tillgången till energi är en fråga som berör många...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se