Instagram

Facebook

Länets största energibolag visar på stabil ekonomi


2023-02-02

Bild: Jönköping Energi

Jönköping Energi, som är ett av de bolag som ägs av Jönköpings kommun, har gjort vinst med 251 miljoner kronor. Det är elproduktionen, från lokalproducerad kraftvärme, vattenkraft och vindkraft, som står för den största vinsten.

Bokslutet för 2022 visar att Jönköping Energis verksamheter har haft normal lönsamhet, förutom elproduktionen som står för den största vinsten.

– Varje kWh som vi producerar lokalt, är en kWh som vi inte behöver importera. Det bidrar till att hålla nere elpriserna på marknaden, säger Fridolf Eskilsson, vd för Jönköping Energi.

Hög vinst på elproduktionen och höga elpriser är ett förhållande som kan vara svårt att greppa. Det kan vara lätt som kund att tycka att eftersom Jönköping Energi tjänar pengar på elproduktionen borde bolaget kunna sänka elpriset. Men eftersom elhandeln är styrd av marknaden, som i sin tur är styrd av utbud och efterfrågan, går det inte att koppla ihop de båda delarna på det sättet.

– Vi är stolta att kunna bidra till elproduktionen genom kraftvärmeverket Torsvik, där el som produceras av förnybart bränsle hjälper till att knuffa undan produktion av el som tillverkas med fossila bränslen. Att vi sedan gör en hög vinst på vår elproduktion just nu är något som styrs av marknaden. Jag tycker att alla som bor i vår kommun ska vara stolta över länets största energibolag och känna sig trygga med att vinsten går tillbaka till dem som kommuninvånare, säger Fridolf Eskilsson.

Förutom elproduktion på kraftvärmeverket har Jönköping Energi även vattenkraft och vindkraft. De båda produktionssätten står för 16 procent av den totala elproduktionen hos Jönköping Energi.


Vinsten används till att förbättra infrastrukturen
I ägardirektivet från Rådhus AB framgår vilken vinst kommunen förväntar sig få från Jönköping Energis verksamhet. Den vinsten går till olika satsningar inom kommunen.

– Vi behöver även göra en viss vinst själva, säger Fridolf Eskilsson. Vi investerar i förbättringar i vår infrastruktur inom elnät, fiber och fjärrvärme. Att vi har ett ständigt förbättrings- och förnyelsearbete inom dessa områden är en förutsättning för att Jönköpingsregionen ska kunna fortsätta att växa. Vi behöver dessutom ta höjd för ökade kostnader för inköpsvaror, bränslen och räntor men försöker hela tiden effektivisera och utveckla verksamheten.

Jönköping Energi säljer även elhandel och konkurrerar på den öppna marknaden med andra elhandelsbolag i Sverige. Priset på elen styrs av utbud och efterfrågan. Blåser det mycket och är milt väder kommer elpriset att vara lägre, men är förhållandena tvärtom behöver Sverige köpa el från Europa för att täcka upp. Detta fluktuerar hela tiden, och skapar därför även svängningar i elpriset.

– Vår elhandel är en affär där vi bara är återförsäljare med endast en liten marginal vilken i princip är lika stor oavsett vad elen kostar på Nord Pool, säger Fridolf Eskilsson.


Källa: Jönköping Energi

Tipsa en vän Skriv ut





ABB:s synkronkompensatorer tas i bruk i Liverpool för att stabilisera Storbritanniens elnät

• Satsningen på nollutsläpp för elektricitet minskar nivån av roterande tröghet vilket är avgörande för stabil drift av elnäten

• Lister Drive...

Läs mer
Enerbrokers


Jönköping Energi väljer Sectras tjänst för att skydda kritiska system mot intrång

Cybersäkerhets- och medicinteknikföretaget Sectra (STO: SECT B) har mottagit en...

Läs mer
Idcon


Ny regionnätsledning möjliggör ökad tillväxt i södra Stockholmsregionen

Vattenfall Eldistribution driftsätter idag en ny 130 kV-ledning mellan Nykvarn i Nykvarns...

Läs mer


Länets största energibolag visar på stabil ekonomi

Jönköping Energi, som är ett av de bolag som ägs av Jönköpings...

Läs mer


Elpriset i januari har störtdykt

Årets första månad inleds med ett snittpris på cirka 1 krona per kWh på...

Läs mer


NU ÄR DEN PÅ PLATS – OCH I DRIFT

KL Industris första 24 kV-station med den nya SF6-fria lastfrånskiljaren AirPacT....

Läs mer
Solceller, laddstolpar och nya företagsetableringar kräver investeringar i elnätet.

E.ON investerar drygt 50 miljoner i Kramfors elnät för att dimensionera för framtida behov

Under 2023 investerar E.ON drygt 50 miljoner kronor i det regionala och lokala elnätet i...

Läs mer
Den gröna omställningen innebär att efterfrågan på grön el ökar explosionsartat under de närmaste åren, då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen. Det ställer stora krav på elnätet.

E.ON investerar drygt 26 miljoner i Hässleholms elnät för att dimensionera för framtida behov

Under 2023 investerar E.ON drygt 26 miljoner kronor i det regionala och lokala elnätet i...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

rörkraft

ramab

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

krannich_250

promoco
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se