Instagram

Facebook

Länets största energibolag visar på stabil ekonomi


2023-02-02

Bild: Jönköping Energi

Jönköping Energi, som är ett av de bolag som ägs av Jönköpings kommun, har gjort vinst med 251 miljoner kronor. Det är elproduktionen, från lokalproducerad kraftvärme, vattenkraft och vindkraft, som står för den största vinsten.

Bokslutet för 2022 visar att Jönköping Energis verksamheter har haft normal lönsamhet, förutom elproduktionen som står för den största vinsten.

– Varje kWh som vi producerar lokalt, är en kWh som vi inte behöver importera. Det bidrar till att hålla nere elpriserna på marknaden, säger Fridolf Eskilsson, vd för Jönköping Energi.

Hög vinst på elproduktionen och höga elpriser är ett förhållande som kan vara svårt att greppa. Det kan vara lätt som kund att tycka att eftersom Jönköping Energi tjänar pengar på elproduktionen borde bolaget kunna sänka elpriset. Men eftersom elhandeln är styrd av marknaden, som i sin tur är styrd av utbud och efterfrågan, går det inte att koppla ihop de båda delarna på det sättet.

– Vi är stolta att kunna bidra till elproduktionen genom kraftvärmeverket Torsvik, där el som produceras av förnybart bränsle hjälper till att knuffa undan produktion av el som tillverkas med fossila bränslen. Att vi sedan gör en hög vinst på vår elproduktion just nu är något som styrs av marknaden. Jag tycker att alla som bor i vår kommun ska vara stolta över länets största energibolag och känna sig trygga med att vinsten går tillbaka till dem som kommuninvånare, säger Fridolf Eskilsson.

Förutom elproduktion på kraftvärmeverket har Jönköping Energi även vattenkraft och vindkraft. De båda produktionssätten står för 16 procent av den totala elproduktionen hos Jönköping Energi.


Vinsten används till att förbättra infrastrukturen
I ägardirektivet från Rådhus AB framgår vilken vinst kommunen förväntar sig få från Jönköping Energis verksamhet. Den vinsten går till olika satsningar inom kommunen.

– Vi behöver även göra en viss vinst själva, säger Fridolf Eskilsson. Vi investerar i förbättringar i vår infrastruktur inom elnät, fiber och fjärrvärme. Att vi har ett ständigt förbättrings- och förnyelsearbete inom dessa områden är en förutsättning för att Jönköpingsregionen ska kunna fortsätta att växa. Vi behöver dessutom ta höjd för ökade kostnader för inköpsvaror, bränslen och räntor men försöker hela tiden effektivisera och utveckla verksamheten.

Jönköping Energi säljer även elhandel och konkurrerar på den öppna marknaden med andra elhandelsbolag i Sverige. Priset på elen styrs av utbud och efterfrågan. Blåser det mycket och är milt väder kommer elpriset att vara lägre, men är förhållandena tvärtom behöver Sverige köpa el från Europa för att täcka upp. Detta fluktuerar hela tiden, och skapar därför även svängningar i elpriset.

– Vår elhandel är en affär där vi bara är återförsäljare med endast en liten marginal vilken i princip är lika stor oavsett vad elen kostar på Nord Pool, säger Fridolf Eskilsson.


Källa: Jönköping Energi

Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se