Instagram

Facebook

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”


2023-06-15

<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>
Bild:Energikontoret i Mälardalen
Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH), utsågs 2022 till en av Sveriges mest inflytelserika inom energiområdet i Sverige, och hon är vida erkänd folk- och opinionsbildare när det gäller att förklara energiomställning. Den 20 september 2023 delar hon med sig av sin expertkompetens på konferensen Energitinget, som direktsänds från Eskilstuna.

Vi tar det för självklart att kunna använda energi för att värma upp våra hem, driva verksamheter, använda datorer och transportera oss. Men våra energisystem är ohållbara, och att de går på knäna är ingen hemlighet. Det menar Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH):

– För att vi ska kunna bromsa klimatförändringarna och skapa ett hållbart samhälle måste energisystemen omvandlas i grunden, säger hon.

Expert inom elkraft

På konferensen Energitinget kommer Lina Bertling Tjernberg dela med sig av sin expertkompetens. Hon forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen. Hon har skrivit över ett hundratal vetenskapliga artiklar för tidskrifter och internationella konferenser. Lina Bertling Tjernberg är också föreståndare för Energiplattform vid KTH, som bidrar till ökad samverkan om energiforskning. 2022 publicerade plattformen den populärvetenskapliga antologin “Mot framtidens energi – den osynliga revolutionen bakom eluttaget” med flera forskare från KTH.

– Det behövs mer kunskap om energi i samhället. Vi behöver bygga mer ny elproduktion och investera i högre överföringskapacitet och livstidsförlängning av befintliga vind- och kärnkraftverk, säger Lina Bertling Tjernberg.

På programmet för Energitinget står även fastighetsägare, kommuner, energibolag och branschexperter från bland andra Handelskammaren Mälardalen och Södertörns högskola.

Kostnadsfritt att delta
Konferensen arrangeras inom ramen för projektet Elkapacitet och effektanvändande i Östra Mellansverige (2022–2023). Bakom evenemanget står Energikontoret i Mälardalen, Region Örebro län och Eskilstuna kommun. Energitinget medfinansieras av Europeiska unionen.


Källa: Energikontoret i Mälardalen

Tipsa en vän Skriv ut<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>
Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. 

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige. I motiveringen beskrivs Umeå Energi som...

Läs mer
Enerbrokers
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
Idcon
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer


EM-Power Europe: Smarta lösningar för framtidens energisystem

För att kompensera för den ökande volatiliteten i elproduktionen och den ökande...

Läs mer


Elfack 2023: 50 år med självbegränsande värmekabel

1972 patenterade och tillverkade Raychem Corporations avdelning för värmekabel (numera en...

Läs mer
<span>Under vecka 15 besiktigar Linde energi ledningsnätet med hjälp av helikopter. </span>

Nu är det dags för helikopterbesiktning – "Väldigt angeläget att genomföra"

Med start på tisdagen den 12 april görs den årliga besiktningen av Linde...

Läs mer


ABB:s synkronkompensatorer tas i bruk i Liverpool för att stabilisera Storbritanniens elnät

• Satsningen på nollutsläpp för elektricitet minskar nivån av roterande...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

Clinton

KL Industri 250

OKQ8 Sunday
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se