Instagram

Facebook

Luleå Energi bygger för framtiden


2022-05-11

Malin Larsson, VD Luleå Energi, Carina Sammeli, Kommunalråd och Jens Lundqvist, styrelseordförande Luleå Energi.
Bild: Luleå Energi
Malin Larsson, VD Luleå Energi, Carina Sammeli, Kommunalråd och Jens Lundqvist, styrelseordförande Luleå Energi.

Nu är arbetet med den nya mottagningsstationen som ska ta emot och distribuera el till Luleå Industripark på Hertsöfältet och Svartön igång. Mottagningsstationen är starten i att skapa förutsättningar för fler framtida etableringar på området och en viktig del i Luleås fortsatta hållbara omställning.

Luleå Industripark är det nya område där Hertsöfältet och Svartön ska öppna upp för fortsatt satsning på framtidens industri. Området är 125 hektar stort och beräknas vara helt utbyggt år 2030. Sedan tidigare är det klart att Talga Resources som tillverkar batterikomponenter till elbilar ska etablera sin verksamhet på området.

– Luleå vill växa och ett led i det är satsningen på Luleå Industripark. Lyckas vi locka fler företag till Luleå innebär det arbetstillfällen som i slutändan resulterar i att fler vill leva och bo i vår kommun. En förutsättning för att lyckas få hit nya företag och etableringar är just tillgången på grön el, säger Carina Sammeli, kommunalråd Luleå.

Mottagningsstationen som ska byggas är en nyckelkomponent för att möjliggöra satsningen på Luleå Industripark men kommer också vara en viktig del av Luleås fortsatta elektrifiering. När staden växer med såväl fler företag och invånare, som nya bostadsområden och elbilar, behöver infrastrukturen finnas på plats.

– Luleå Energis roll är att skapa förutsättningar för den omställning som pågår genom att bland annat möta upp det ökade behov av el som finns från industrier, företag och privatpersoner. Tillsammans med den mottagningsstation som under våren kommer att stå färdig på Notviken är det här en viktig pusselbit i den energiomställning som pågår med full kraft, säger Jens Lundqvist, styrelseordförande Luleå Energi.

Att möjliggöra för framtidens industri och företag, och få de att vilja etablera sig i Luleå, är enligt Malin Larsson, vd på Luleå Energi en nyckel till Luleås fortsatta omställning. Men också en central del i stadens utveckling och attraktionskraft i stort.

– Industrin och våra företag är motorn i omställningen. Genom att skapa rätt förutsättningar i energisystemet för att ta emot nya etableringar kan vi i nästa steg tillsammans nyttja de resurser som finns på bästa sätt. Exempelvis genom dialog kring restenergier från elintensiva industriprocesser. Det ger ett hållbart och cirkulärt energisystem och en stad som inte bara attraherar ännu fler gröna etableringar, utan även människor och kompetenser som kan utveckla staden vidare, säger Malin.


Källa: Luleå Energi

Skriv utONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.
ONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska...

Läs mer
Enerbrokers

Svenska kraftnät öppnar kontor i Göteborg

Svenska kraftnät öppnar i höst ett kontor i Göteborg och nu har kontrakt...

Läs mer
Idcon


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i...

Läs mer
Utbyggnaden av Tvärbanan blir åtta kilometer lång och utefter banan ska likriktarstationerna byggda av Omexom förse spårvagnarna med ström och i slutändan ge resenärerna i norra Stockholm ett hållbart alternativt att ta sig från hemmet till skola och arbete.

Omexom bygger likriktarstationer till Tvärbanan i Stockholm

Omexom har vunnit förtroendet att ansvara för leverans av alla likriktarstationer i...

Läs mer


Linxon vinner order på två nyckelfärdiga ställverk i Stockholmsområdet – stärker elnätet i regionen

Linxon har tagit hem två order på över 100 miljoner kronor till Vattenfall...

Läs mer
Cinis Fertilizers anläggning söder om Örnsköldsvik blir den första i världen som återvinner rester från massaindustrin och elbilsbatteritillverkning för att producera en cirkulär och fossilfri mineralgödsel, som är en stor bristvara på världsmarknaden på grund av Rysslands krig i Ukraina.

Klart med stor elanslutning till mineralgödselproduktion i Örnsköldsvik

E.ON Energidistribution och Cinis Fertilizer har slutit avtal om elanslutning till den planerade...

Läs mer


Bixia söker nya klimathjältar – chans till stipendium på 250 000 kronor

Har du en idé, driver ett projekt eller gör en insats för att påverka...

Läs mer
Bränslecell till vänster och det mindre vätgasförrådet i ett annat fristående kabinett.

Vattenfall driftsätter vätgasdriven reservkraft för telekomnät

Fredagen den 13 maj invigde Vattenfall, i samarbete med Ballard Power Systems och IT Norrbotten,...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

krannich_250

yrkeshogskolan-syd

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se