Instagram

Facebook

NU ÄR DEN PÅ PLATS – OCH I DRIFT


2023-02-01


KL Industris första 24 kV-station med den nya SF6-fria lastfrånskiljaren AirPacT. Tidigare i höst levererades stationen till Elenia i Finland som nu i dagarna har satt den i drift i ett dedikerat område, i ett landsbygdsnät.


– Vi har tagit fram en kompakt SF6-fri lösning i vår TMS-station till Elenia. Det är ett viktigt steg i företagets hållbarhetsarbete. Som Nordens ledande nätstationsleverantör vill vi möta våra kunder och deras framtida behov med miljövänliga lösningar. Sedan tidigare har vi levererat två nätstationer av typen ELIT med AirPacT till ett par svenska elkraftsleverantörer. Nu har vi även tagit en fram en lösning för både 12 och 24 kV i vår mindre satellitstation TMS, berättar Håkan Bäckmark.

Inom EU är beslut taget att inga högspänningsapparater upp till 24 kV med SF6-gas som isolationsmedia får säljas efter år 2025 utgång. Det är därför extra välkommet att Schneider Electric redan nu är framme med en lösning som gör att vi i god tid före förbudet kan ställa om och leverera denna miljövänliga lastfrånskiljare i våra stationer i stället.

– I och med att vi nu också får plats med den, upp till fyra fack, i vår satellitstation så bidrar även det till en mindre miljöpåverkan både materialmässigt och transportmässigt. AirPacT är som sagt SF6-fri och har i stället ett isolationsmedium av trycksatt torr, ren luft. Manövreringstemperaturen ner till -40 grader gör att den står sig bra för det nordiska klimatet. Stora framsteg har även gjorts på tekniken i den nya apparaten. Som exempel kan jag nämna att komplettering med motordon ska ta under en timme att utföra och byte av ett sådant bara några minuter, förklarar Kjell Johansson.

– Vi har ett RAM-avtal med Elina där det idag ingår motsvarande stationer, både TMS och ELIT, men då med SF6-apparater. Nu kan vi i stället leverera stationer som inte påverkar miljön lika mycket. Schneider Electric, som tillverkar lastfrånskiljarna har medvetet behållit så mycket som möjligt av den gamla yttre designen för att de även ska kunna ersätta de äldre apparaterna i redan levererade nätstationer från oss, berättar Kjell.

Jaakko Vesala, Inköpsspecialist hos Elenia förklarar hur AirPacT:en passar verksamhetens miljöarbete.

– Vi söker alltid efter nya sätt att utveckla vårt arbete mot en hållbar framtid. Detta pilotprojekt är ett steg närmare.

Nätstationen är driftsatt i Hämeenlinna regionen och de förberedde sig väl inför ankomsten.

– Vi ska nu få en ordentlig överblick på hur stationen fungerar och se hur vi upplever den. Vi har varit förberedda länge, men det känns bra att vi nu har fått den levererad och att vi kan starta projektet hos oss. Vi ser fram emot arbetet med den SF6-fria stationen och den stora påverkan den kommer ha på både miljön och Elenias arbete framåt, avslutar Jaakko Vesala

Elenia betjänar 432 000 hushålls-, företags- och samhällskunder på området med över hundra kommuner i Tavastland, Birkaland, Mellersta Finland samt Södra och Norra Österbotten. Vi tar hand om funktionalitet och förnyande av elnätet och bygger elnät och elanslutningar tillsammans med våra partnerföretag. Vi mäter våra kunders elkonsumtion. Vi utvecklar framtidens elnät genom att utnyttja teknologi. Vi sörjer för miljön och främjar utvecklingen av Finlands elmarknader. Ansvarsfullheten ligger till grund för vår verksamhet och våra tjänster.

Läs mer om Elenia och ansvarighet www.elenia.fi


Tipsa en vän Skriv ut<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>
Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. 

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige. I motiveringen beskrivs Umeå Energi som...

Läs mer
Enerbrokers
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
Idcon
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer


EM-Power Europe: Smarta lösningar för framtidens energisystem

För att kompensera för den ökande volatiliteten i elproduktionen och den ökande...

Läs mer


Elfack 2023: 50 år med självbegränsande värmekabel

1972 patenterade och tillverkade Raychem Corporations avdelning för värmekabel (numera en...

Läs mer
<span>Under vecka 15 besiktigar Linde energi ledningsnätet med hjälp av helikopter. </span>

Nu är det dags för helikopterbesiktning – "Väldigt angeläget att genomföra"

Med start på tisdagen den 12 april görs den årliga besiktningen av Linde...

Läs mer


ABB:s synkronkompensatorer tas i bruk i Liverpool för att stabilisera Storbritanniens elnät

• Satsningen på nollutsläpp för elektricitet minskar nivån av roterande...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

Clinton

KL Industri 250

OKQ8 Sunday
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se