Instagram

Facebook

NU ÄR DEN PÅ PLATS – OCH I DRIFT


2023-02-01


KL Industris första 24 kV-station med den nya SF6-fria lastfrånskiljaren AirPacT. Tidigare i höst levererades stationen till Elenia i Finland som nu i dagarna har satt den i drift i ett dedikerat område, i ett landsbygdsnät.


– Vi har tagit fram en kompakt SF6-fri lösning i vår TMS-station till Elenia. Det är ett viktigt steg i företagets hållbarhetsarbete. Som Nordens ledande nätstationsleverantör vill vi möta våra kunder och deras framtida behov med miljövänliga lösningar. Sedan tidigare har vi levererat två nätstationer av typen ELIT med AirPacT till ett par svenska elkraftsleverantörer. Nu har vi även tagit en fram en lösning för både 12 och 24 kV i vår mindre satellitstation TMS, berättar Håkan Bäckmark.

Inom EU är beslut taget att inga högspänningsapparater upp till 24 kV med SF6-gas som isolationsmedia får säljas efter år 2025 utgång. Det är därför extra välkommet att Schneider Electric redan nu är framme med en lösning som gör att vi i god tid före förbudet kan ställa om och leverera denna miljövänliga lastfrånskiljare i våra stationer i stället.

– I och med att vi nu också får plats med den, upp till fyra fack, i vår satellitstation så bidrar även det till en mindre miljöpåverkan både materialmässigt och transportmässigt. AirPacT är som sagt SF6-fri och har i stället ett isolationsmedium av trycksatt torr, ren luft. Manövreringstemperaturen ner till -40 grader gör att den står sig bra för det nordiska klimatet. Stora framsteg har även gjorts på tekniken i den nya apparaten. Som exempel kan jag nämna att komplettering med motordon ska ta under en timme att utföra och byte av ett sådant bara några minuter, förklarar Kjell Johansson.

– Vi har ett RAM-avtal med Elina där det idag ingår motsvarande stationer, både TMS och ELIT, men då med SF6-apparater. Nu kan vi i stället leverera stationer som inte påverkar miljön lika mycket. Schneider Electric, som tillverkar lastfrånskiljarna har medvetet behållit så mycket som möjligt av den gamla yttre designen för att de även ska kunna ersätta de äldre apparaterna i redan levererade nätstationer från oss, berättar Kjell.

Jaakko Vesala, Inköpsspecialist hos Elenia förklarar hur AirPacT:en passar verksamhetens miljöarbete.

– Vi söker alltid efter nya sätt att utveckla vårt arbete mot en hållbar framtid. Detta pilotprojekt är ett steg närmare.

Nätstationen är driftsatt i Hämeenlinna regionen och de förberedde sig väl inför ankomsten.

– Vi ska nu få en ordentlig överblick på hur stationen fungerar och se hur vi upplever den. Vi har varit förberedda länge, men det känns bra att vi nu har fått den levererad och att vi kan starta projektet hos oss. Vi ser fram emot arbetet med den SF6-fria stationen och den stora påverkan den kommer ha på både miljön och Elenias arbete framåt, avslutar Jaakko Vesala

Elenia betjänar 432 000 hushålls-, företags- och samhällskunder på området med över hundra kommuner i Tavastland, Birkaland, Mellersta Finland samt Södra och Norra Österbotten. Vi tar hand om funktionalitet och förnyande av elnätet och bygger elnät och elanslutningar tillsammans med våra partnerföretag. Vi mäter våra kunders elkonsumtion. Vi utvecklar framtidens elnät genom att utnyttja teknologi. Vi sörjer för miljön och främjar utvecklingen av Finlands elmarknader. Ansvarsfullheten ligger till grund för vår verksamhet och våra tjänster.

Läs mer om Elenia och ansvarighet www.elenia.fi


Tipsa en vän Skriv ut

ABB:s synkronkompensatorer tas i bruk i Liverpool för att stabilisera Storbritanniens elnät

• Satsningen på nollutsläpp för elektricitet minskar nivån av roterande tröghet vilket är avgörande för stabil drift av elnäten

• Lister Drive...

Läs mer
Enerbrokers


Jönköping Energi väljer Sectras tjänst för att skydda kritiska system mot intrång

Cybersäkerhets- och medicinteknikföretaget Sectra (STO: SECT B) har mottagit en...

Läs mer
Idcon


Ny regionnätsledning möjliggör ökad tillväxt i södra Stockholmsregionen

Vattenfall Eldistribution driftsätter idag en ny 130 kV-ledning mellan Nykvarn i Nykvarns...

Läs mer


Länets största energibolag visar på stabil ekonomi

Jönköping Energi, som är ett av de bolag som ägs av Jönköpings...

Läs mer


Elpriset i januari har störtdykt

Årets första månad inleds med ett snittpris på cirka 1 krona per kWh på...

Läs mer


NU ÄR DEN PÅ PLATS – OCH I DRIFT

KL Industris första 24 kV-station med den nya SF6-fria lastfrånskiljaren AirPacT....

Läs mer
Solceller, laddstolpar och nya företagsetableringar kräver investeringar i elnätet.

E.ON investerar drygt 50 miljoner i Kramfors elnät för att dimensionera för framtida behov

Under 2023 investerar E.ON drygt 50 miljoner kronor i det regionala och lokala elnätet i...

Läs mer
Den gröna omställningen innebär att efterfrågan på grön el ökar explosionsartat under de närmaste åren, då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen. Det ställer stora krav på elnätet.

E.ON investerar drygt 26 miljoner i Hässleholms elnät för att dimensionera för framtida behov

Under 2023 investerar E.ON drygt 26 miljoner kronor i det regionala och lokala elnätet i...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

rörkraft

ramab

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

krannich_250

promoco
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se