Instagram

Facebook

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov


2023-05-30

<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>
Bild:Svenska Kraftnät och Pixabay.
Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av samhället behöver ingenjörer i flera branscher bygga ny kompetens. Högskolan Väst och Uppsala universitet utvecklar nu ett 20-tal kurser i nära samverkan med industrin. De första kurserna startar i januari 2024.

Fordonstillverkare, energiproducenter, eldistributörer, teknikföretag och många andra aktörer har ett akut behov av ny kompetens inom elektroteknik. Efterfrågan ökar starkt i takt med att fordonsflottan elektrifieras. Samtidigt väntar stora utmaningar för energisystemet när elbehovet ökar kraftigt, när elproduktion från icke-planerbara källor utökas och när elenergi ska distribueras allt längre sträckor.

– Dagens kompetensbrist inom elektroteknik bromsar utvecklingen. Den teknikomställning som pågår nu inom flera områden innebär att många ingenjörer behöver bygga på med nya och mer fördjupade kunskaper, säger Boel Ekergård, docent och forskningsledare på Högskolan Väst.

– Högskolan Väst och flera andra lärosäten jobbar nu intensivt för att möta kompetensbehovet med nya utbildningar och kurser som är anpassade för yrkesverksamma ingenjörer.

Teori och praktik

I en nystartad utbildningssatsning, finansierad av KK-stiftelsen, ska Högskolan Väst och Uppsala universitet ta fram ett 20-tal kurser på avancerad nivå för yrkesverksamma ingenjörer. Kursutbudet blir brett för att matcha industrins omfattande behov av både teoretisk fördjupning och tillämpad kunskap för framtida elektrifiering. En stor del av kursutbudet kommer att ges både på Högskolan Väst och Uppsala universitet.

– I januari 2024 startar en första omgång kurser där yrkesverksamma ingenjörer har möjlighet att fördjupa sina kunskaper parallellt med ordinarie arbete. Samtidigt startar Högskolan Väst även ett nytt magisterprogram inom elektroteknik där flera av kurserna ingår, säger Boel Ekergård som är projektledare för utbildningssatsningen.

Företag deltar i utvecklingsarbetet

Kurserna tas fram i nära samverkan med tolv företag inom olika branscher; Atlas Copco, GKN Aerospace, Hitachi, Intel, Polestar, Svenska kraftnät, T-Engineering, Vattenfall, Alstom, Swedish Electromobility Centre, Sandvik, StandUp for Energy.

– Företagen är delaktiga i hela utvecklingsprocessen för att kursinnehållet ska matcha industrins behov på ett bra sätt. Våra industripartner kommer också att bidra med gästföreläsningar, studiebesök, laborationer, samarbete kring examensarbeten och på flera andra sätt.

En viktig del i utvecklingsarbetet är att kursernas omfattning och utformning designas så att de går att kombinera med ingenjörernas ordinarie arbete.

– Högskolan Väst har lång erfarenhet av att utveckla korta kurser för yrkesverksamma. Vi har också etablerade metoder för validering av reell kompetens hos yrkesverksamma inom industrin.

– Att utveckla det här utbildningspaketet tillsammans med Uppsala universitet är en stor fördel. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Uppsala universitet har en stark teoretisk grund och vi har lång erfarenhet av tillämpad forskning och utbildning.

----------------------------

Utbildningsprojektet Elektrifiering för hållbart energisystem finansieras av KK-stiftelsen med nära 27 MSEK och löper över fem år. Planer finns även på att i framtiden starta en företagsforskarskola med fokus på elektrifieringens utmaningar inom elektroteknik.

Kursutbudet planeras omfatta följande kunskapsområden:

Elektriska drivlinor. Energilagring. Kraftelektronik. Styrning i elfordon. Mätsystem. Elektronik. Laddning. Elproduktion. Stabilitet i elnätet. Elmaskiner. Hållbarhet gällande material och produktion av elfordon. Styrsystem för elfordon. Elektriska lösningar av styrsystem. Analys och design med avseende elektromagnetisk kompabilitet. Elektriska fordon.


Källa: 


Tipsa en vn Skriv ut

PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se