Instagram

Facebook

Så ska elnätet stå emot snö och is


2024-02-06

Bild:Vattenfall

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat innebär att påverkan kan komma att öka framöver. Vad gör Vattenfall Eldistribution för att hantera väderrelaterade påfrestningar som nedisning och tunga snö- och islaster på elledningarna?

Ett varmare klimat innebär fler vinterdagar nära noll grader, vilket betyder ökad risk för snö och isbeläggning på elledningarna, så kallad islast. Det kan leda till snötyngda träd som faller över ledningar, att elstolpar raseras eller att ledningarna blir så nedtyngda av is att de hänger för nära marken - en allvarlig säkerhetsrisk för både allmänhet och personal i fält. 

Att gräva ned ledningarna i marken är bra men är inte alltid möjligt av tekniska och ekonomiska skäl. Ofta krävs flera olika åtgärder för att komma till rätta med en specifik risk. Vattenfall Eldistributions specialister som arbetar med anläggningsutveckling har tittat närmare på snö- och islastutmaningen, ett problem som är relativt stort i norra Sverige när vintrarna blir mildare.

 – Vi kunde se att vi hade omfattande störningar på elnätet som berodde på islaster och också att det rörde sig uppåt i landet. Vårt elnät i norra Norrland var ganska odrabbat för tio-femton år sedan men har blivit mer och mer utsatt, just på grund av att kraftig nedisning är mer frekvent. Det finns en tydlig koppling till det varmare klimatet, säger Jan-Åke Rosenqvist, Teknisk specialist lokalnät på Vattenfall Eldistribution. 

Snö- och islast på ledningarna kan leda till strömavbrott, materialskador, slitage, och personskada. Att rensa bort isen sker normalt manuellt, genom slag med stång och är ett slitsamt och tufft arbete. En viktig del av det förebyggande arbetet ligger i att förstå var och under vilka förutsättningar som islast bildas, analysera hur det hanteras idag och se över vilka åtgärder som behöver vidtas. 

För att komma till rätta med problemet identifierades riskområden tillsammans med Svenska kraftnät, SMHI och specialister. En separat studie genomfördes för att kunna bedöma problematiken och kartlägga var de största problemen finns. Man ville förstå hur isbildningen uppstår och förändras av miljön och bland annat installerades kameror på stolparna som övervakar och dokumenterar islasten. 

Projektet gick också igenom olika sätt att förhindra att islast uppstår, utförde materialtester, och utvärderade konstruktioner, metoder, produkter, tekniker och lösningar för att minska konsekvenserna av islasten. Just nu pågår arbete med att utvärdera hur arbetsmiljön vid borttagning av is och snö kan förbättras. 

Ett resultat är att Vattenfall Eldistribution nu bygger med fler och kraftigare stolpkonstruktioner samt bredare ledningsgator. Mer vind rensar bort initiala snön och kortare avstånd mellan stolparna ger lägre vikt av den is som eventuellt bildas. Ett annat resultat är att nya standarder håller på att tas fram och nya verktyg utvecklas för att beräkna de krafter som påverkar ledningarna och få dem rätt dimensionerade som följd av förändringen av klimatet. Även de prognosverktyg som visar på var riskerna kan uppstå håller på att anpassas till den här typen av ledningar som går i skogsgator. Mycket återstår att göra, men islastarbetet har kommit en bra bit på vägen.

 –  Vi jobbar med att säkerställa att våra anläggningar tål de krafter de utsätts för. När vi bygger nytt är det ytterst viktigt att vi bygger hållbart och utifrån de scenarios som kan uppstå. När det gäller det befintliga nätet, vill vi underhålla på bästa sätt och sätta in insatser både för att minimera att islast uppstår, och för att bekämpa det, säger Jan-Åke Rosenqvist


Källa: Vattenfall


Tipsa en vn Skriv ut

PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se