Instagram

Facebook

Scania emitterar grön obligation för att finansiera elektrifiering


2022-11-23

Bild: Scania

För att fortsätta investera i elektrifiering har Scania emitterat ännu en grön obligation. Den här gången uppgår beloppet till 3 miljarder kronor. Likviden kommer att användas i fler investeringar för fortsatt utveckling av batteridrivna elektriska fordon. Det stora intresset för obligationen visar att kapitalmarknaden aktivt stöttar Scanias syfte att driva skiftet mot ett hållbart transportsystem.

Scania har gett ut en andra grön obligation, som en del av företagets åtagande att fortsätta investera i elektrisk teknik. År 2020 fick Scania som första renodlade tillverkare av kommersiella fordon sitt ramverk för att ge ut gröna obligationer godkänt. Likviden användes då för att investera i företagets batterifabrik och utvecklingen av batteridrivna elektriska fordon.

I budgivningen för Scanias nya obligation deltog 20 nordiska banker, försäkringsbolag och pensionsfondsförvaltare. Likviden kommer att gå till projekt som har omfattande påverkan i att reducera CO2-utsläpp, och finansierar Scanias fortsatta forskning och utveckling inom batterielektriska fordon.

– Den utveckling vi ser, där finansbranschen är delaktig i att driva skiftet mot hållbara transporter är betryggande. Vi tror att intresset för gröna investeringar som behövs för att fasa ut beroendet av fossilt i världen kommer att fortsätta växa, säger Scanias finansdirektör Jonas Rickberg.

Världen är mitt i en energikris, men långsiktiga investeringar är fortsatt viktiga, eftersom större framtida volymer av batterielektriska fordon möjliggör fossilfria transporter.

– Behovet av investeringar för att säkra övergången till fossilfria transporter är enormt. Med det gröna obligationslånet kommer vi fortsätta att investera i elektrifiering, då batterielektriska fordon förväntas utgöra hälften av vår försäljning år 2030, fortsätter Rickberg.

Ramverket för gröna obligationer utgör grunden för att identifiera, välja, säkra och redovisa projekt som kan finansieras med likvider från gröna obligationer. Det norska institutet CICERO Shades of Green, som har en framstående roll när det handlar om att bedöma gröna och hållbara ramverk, har gett Scanias ramverk en mörkgrön ranking, vilket ges till projekt och lösningar som bidrar till ett långsiktigt mål om en framtid med låga CO2-utsläpp och ett hållbart klimat. I enlighet med de principer som gäller för gröna obligationer hanteras likviderna på separata konton, och projekten kommer öppet redovisas med uppnådda CO2-besparingar.


Källa: Scania

Tipsa en vän     Skriv ut

Rekordintresse när Stockholms marknadsplats för eleffekt öppnar

Nu öppnar den tredje säsongen av sthlmflex, marknadsplatsen för efterfrågeflexibilitet i Stockholmsregionen. Intresset är rekordstort, med 120 procents ökning av...

Läs mer
Enerbrokers


Leverans till Alfredsson Transport av tung elektrisk lastbil med fossilfritt stål

Som världens första lastbilstillverkare har Volvo börjat introducera fossilfritt...

Läs mer
Idcon
Avtalet innebär att E.ON tillhandahåller kraftvärmeanläggningen Heleneholmsverket som reservanläggning för att säkra en tillförlitlig elförsörjning i södra Sverige under vintern.

E.ON och Svenska Kraftnät tecknar avtal om reservkraft till södra Sverige

E.ONs kraftvärmeanläggning Heleneholmsverket i Malmö ska vid behov öka...

Läs mer
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Elmarknaden just nu:

December inleds med högre efterfrågan på el och högre elpris

Lägre produktion av vindkraft och kärnkraft tillsammans med ökad efterfrågan...

Läs mer


Fler supersnabbladdare på Solbacken i Skellefteå

Två laddpunkter blir sex när Skellefteå Kraft, tillsammans med OK Vä...

Läs mer


Sveriges statsminister om besöket hos Stockholm Exergi:

”Här tas nästa steg att fånga in koldioxid”

Den sista november tog Sveriges regering emot Europaparlamentets talmanskonferens på Vä...

Läs mer


Energieffektivitet är bästa sättet för industrin att kapa kostnader och omgående minska utsläppen

Företag runt om i världen möts av ett tryck som aldrig tidigare skådats...

Läs mer
Längst till vänster ses naturligt trä. De tre träbitarna till höger har genomgått olika sorters behandling som ger högre ytarea och mindre porer, som ger snabb vattentransport genom materialet.

Forskare framställer el ur trä

I en tid då tillgången till energi är en fråga som berör många...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se