Instagram

Facebook

Vattenfall och Göteborg Energi i samarbete om fysisk elhandel


2022-08-08

Göteborg Energis elhandelsverksamhet inleder ett nytt samarbete med Vattenfall rörande fysisk elhandel och stödtjänster till Svenska Kraftnät. Samarbetet innebär att Vattenfall blir balansansvarig för Göteborg Energis elhandelskunder samt Göteborg Energis totala elproduktion.

I takt med att energikällor som sol- och vindkraft byggs ut befaras kostnaderna för att hantera obalanser i elsystemet öka under de kommande åren. Med en större andel väderberoende elproduktion är stödtjänsterna till Svenska Kraftnät en viktig åtgärd för att säkerställa balans i kraftsystemet.

– Vårt mål om att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation handlar inte endast om att bygga mer fossilfri elproduktion, utan innebär även förändringar inom elhandeln. Här kan vi stötta våra kunder på ett bra sätt, som genom att vara en stabil partner och minska deras riskexponering. Vi är glada och stolta över att Göteborg Energi har valt oss som sin samarbetspartner. Tillsammans kommer vi att kunna utveckla båda våra företag i en alltmer volatil marknad, säger Matts Wesslén, chef Vattenfall Företagsförsäljning.

– För Göteborg Energi, som är kraften i energiomställningen av Västsverige, är det viktigt att vi prioriterar våra resurser och jobbar på så effektivt som möjligt. Det gäller inte minst hur vi hanterar verksamhetens risker. Utbyggnaden av icke-planerbar energiproduktion i kombination med den volatilitet vi har på elmarknaden och energikrisen i Europa gör att vi ser ett helt nytt energilandskap. För att bättre kunna hantera de risker detta innebär finns det stora fördelar med att samarbeta med andra energibolag, vilket också gynnar elhandelskunderna i slutänden. Vi har utvärderat flera olika möjligheter och funnit att Vattenfall är den aktör som passar Göteborg Energi bäst att samarbeta med, säger Malin Flysjö, affärschef för el- och gashandel på Göteborg Energi samt VD Göteborg Energi Din El.

Balansansvar innebär att det vid varje givet tillfälle måste finnas lika mycket produktion som konsumtion i elhandelssystemet. Att Vattenfall blir balansansvarig för den fysiska elhandeln har ingen direkt påverkan på elhandelskunderna eller deras avtal med Göteborg Energi. Förändringen träder i kraft den 1 oktober 2022.


Källa: Vattenfall

Skriv ut\
"Linde energi vill vara en starkt drivande kraft för ett hållbart samhälle", säger Ylva Gjetrang, EHS-ansvarig på Linde energi.

Tredje gången gillt för Linde energi – nominerade till Miljöstrategipriset

För tredje gången på fyra år är kommunägda Linde energi nominerade till Miljöstrategipriset, ett pris som ”tilldelas en verksamhet, grupp eller fö...

Läs mer
Enerbrokers


Lägre boränta för energisnåla hus

Det ska löna sig att energieffektivisera. Därför får nu de av Handelsbankens...

Läs mer
Idcon


Peab bygger transformatorstation i Nordreisa

Peab har fått uppdraget att ansvara för bygg- och betongarbeten vid Vinnelys...

Läs mer


NCC bygger ut elförsörjningen i södra Stockholm

NCC påbörjar nu ombyggnationen av en av Stockholms äldsta stamnä...

Läs mer


Lokal kraft ska höja krisberedskapen i Jönköping

Så kallad ö-drift är på väg att bli verklighet i Jönköpings...

Läs mer
Uppsala kommun arbetar kontinuerligt med energieffektiviseringar, bland annat inom ramen för kommunens energiprogram. För att möta den uppkomna situationen och minska elenergianvändningen intensifierar kommunen sina ansträngningar.

Kommunen agerar för att minska sin elanvändning i rådande energikris

Nu kraftsamlar Uppsala kommun under pågående energikris. Kommunstyrelsen beslutade idag...

Läs mer
E.ON krymper kontorens arbetsytor, sänker temperaturen och släcker sina ljusskyltar. Ambitionen är att minska energiförbrukningen med upp till 15 procent. Nästa steg kan bli att stänga hela kontorsplan och att släcka ner både teknik och uppvärmning av vissa ytor.

E.ON skruvar ner den egna energiförbrukningen

E.ON Sverige ska minska sin energiförbrukning med upp till 15 procent. I ett första steg...

Läs mer


Gomero och Ellevio genomför valideringsprojekt för prediktivt underhåll av transformatorstationer

Gomero Group AB har tillsammans med Ellevio påbörjat ett valideringsprojekt av SIPPHub,...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

krannich_250

EWS GmbH & Co. KG
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se