Instagram

Facebook

Veidekke och SENS samarbetar för miljövänlig energilagring i gruvor


2022-01-24

Bild: Veidekke

Bild: SENS

Veidekke och Sustainable Energy Solutions Sweden Holding AB (SENS) har tecknat en överenskommelse om att gemensamt utreda och genomföra pumpkraftverk i nedlagda nordiska gruvor. Mark- och gruvägare får nu ett möjligt användningsområde för uttjänade gruvor som bidrar till en positiv påverkan på elnäten och som minskar CO2-utsläppen.

I dagsläget är denna typ av samarbete angeläget eftersom elnätet utsätts för större påfrestningar när Sverige har fått ett mer volatilt elsystem med en ökande andel intermittent produktion, såsom sol- och vindkraft. Med ökad energilagring kan nätet och elpriser stabiliseras.

SENS är en projektutvecklare som specialiserat sig på att utveckla nedlagda gruvor till intressanta investeringsmöjligheter inom pumpkraftverk. Som utvecklare är SENS roll att säkra projekten och utreda de tekniska och kommersiella förutsättningarna för att kunna dimensionera och leverera en optimal anläggning som säljs som en attraktiv investering till marknaden. Veidekke har stor erfarenhet av anläggningsarbete i gruvor och inom vattenkraften i Skandinavien. Genom att i tidig fas kunna vara med och utvärdera projektens förutsättningar från ett anläggningsperspektiv ser båda parter att samarbetet ska leda till att gruvor med rätt förutsättningar väljs ut och en kostnadseffektiv design tillämpas för att öka värdet av projekten.

– Det känns spännnande att vara med och bidra inom ett så högaktuellt område. Klimatfrågan och vår framtida energiförsörjning är avgörande för vårt samhälle. Vi vill ta till vara på alla goda idéer som bidrar till hållbara lösningar, säger Marcus C Nilsson, verksamhetsområdeschef för Veidekke Infrastruktur i Sverige.

Det unika med att bygga pumpkraftverk i gruvor är att miljöbelastningen minskas kraftigt jämfört med andra typer av projekt. Om både den höga och låga reservoaren kan hållas under jord kommer mycket lite att överhuvudtaget vara synligt ovan jord. Det kan ge en positiv påverkan på miljön, om man tar hand om och använder en gruva som annars är en möjlig miljöfara på olika sätt.

– Det är roligt att våra lösningar på pumped hydro-området nu blivit mer allmänt kända. Genom det här samarbetet ser jag hur vi ökar säkerheten för genomförbarhet av projekten. Vi tror att det finns ett stort intresse för att finansiera den här typen av tillgångar, säger Lise Toll, VD för SENS.

Veidekke och SENS kommer tillsammans att erbjuda mark- och gruvägare ett attraktivt sätt att ta till vara på den tillgång som nedlagda gruvor kan utgöra för energilagring. Tillsammans avser bolagen att bygga upp en portfölj med möjliga gruvanläggningar och löpande utvärdera, utveckla och genomföra pumpkraftprojekt i dem. Ett typiskt projekt har en investeringsvolym som börjar runt 300 miljoner kronor och erbjuder en långsiktig investering med låg risk och avkastning som möter kraven för en attraktiv investering i förnybar energiproduktion.


Källa: Veidekke

Skriv utONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.
ONE Nordic har utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen.

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska...

Läs mer
Enerbrokers

Svenska kraftnät öppnar kontor i Göteborg

Svenska kraftnät öppnar i höst ett kontor i Göteborg och nu har kontrakt...

Läs mer
Idcon


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i...

Läs mer
Utbyggnaden av Tvärbanan blir åtta kilometer lång och utefter banan ska likriktarstationerna byggda av Omexom förse spårvagnarna med ström och i slutändan ge resenärerna i norra Stockholm ett hållbart alternativt att ta sig från hemmet till skola och arbete.

Omexom bygger likriktarstationer till Tvärbanan i Stockholm

Omexom har vunnit förtroendet att ansvara för leverans av alla likriktarstationer i...

Läs mer


Linxon vinner order på två nyckelfärdiga ställverk i Stockholmsområdet – stärker elnätet i regionen

Linxon har tagit hem två order på över 100 miljoner kronor till Vattenfall...

Läs mer
Cinis Fertilizers anläggning söder om Örnsköldsvik blir den första i världen som återvinner rester från massaindustrin och elbilsbatteritillverkning för att producera en cirkulär och fossilfri mineralgödsel, som är en stor bristvara på världsmarknaden på grund av Rysslands krig i Ukraina.

Klart med stor elanslutning till mineralgödselproduktion i Örnsköldsvik

E.ON Energidistribution och Cinis Fertilizer har slutit avtal om elanslutning till den planerade...

Läs mer


Bixia söker nya klimathjältar – chans till stipendium på 250 000 kronor

Har du en idé, driver ett projekt eller gör en insats för att påverka...

Läs mer
Bränslecell till vänster och det mindre vätgasförrådet i ett annat fristående kabinett.

Vattenfall driftsätter vätgasdriven reservkraft för telekomnät

Fredagen den 13 maj invigde Vattenfall, i samarbete med Ballard Power Systems och IT Norrbotten,...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

krannich_250

yrkeshogskolan-syd

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se