Instagram

Facebook

Koldioxid fångas in för lagring i berggrunden


2020-12-21

BillerudKorsnäs i Karlsborg.
Bild: BillerudKorsnäs
BillerudKorsnäs i Karlsborg.

Glenn Bark, projektledare och universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.
Bild: Magnus Stenberg
Glenn Bark, projektledare och universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.
Bild: Tomas Bergman
Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet har beviljats tio miljoner av Energimyndigheten för att i samarbete med förpackningsföretaget BillerudKorsnäs, utveckla en teknik som fångar in koldioxid från industrin för framtida lagring i svensk berggrund.

– Det unika är att vi använder industrins egna biprodukter för att fånga koldioxiden och att vi för första gången undersöker potentialen för en landsomfattande landbaserad geologisk lagring av koldioxid i Sverige, säger projektledaren Glenn Bark, universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Tanken är att fånga in så kallad biogen koldioxid som bildas vid förbränningen av biomassa vid BillerudKorsnäs produktionsenhet i Karlsborg, så att gasen inte når atmosfären. Med hjälp av enzymbaserad teknik som utvecklas vid Luleå tekniska universitet och förpackningsföretagets egna biprodukter ska forskare inom biokemisk processteknik effektivare kunna fånga in den biogena koldioxiden. Därefter omvandlas gasen till bikarbonater, som är en vattenlöslig form av koldioxid och därmed säkrare att pumpa ner för lagring i berggrunden.

– Vi jobbar ständigt med att minska vårt klimatavtryck. Vår produktion i Karlsborg är 99% fossilfri och hållbarhet är a och o i vår verksamhet. De utmaningar som världen står inför kräver samarbeten och vi ser fram emot att vara en del i att hitta lösningar till att ytterligare förbättra vårt klimat, säger Eva Ekholm Stenberg, teknisk chef vid BillerudKorsnäs i Karlsborg.

När koldioxiden från förpackningsföretaget eller motsvarande industri har fångats in och omvandlats till bikarbonater/karbonater krävs det att dessa förvaras säkert så att inte koldioxiden läcker ut till atmosfären. Ett sätt är att pumpa ner materialet i berggrunden och den möjligheten ska forskarna nu undersöka landsomfattande i Sverige.

På Island har man sedan ett tiotal år testat den här metoden, och resultaten där koldioxiden pumpats ner i den vulkaniska berggrunden är mycket lovande. Där har man visat att nästan all koldioxid som pumpats ner har övergått i den säkrare mineralformen, karbonatmineral inom loppet av två år. Därefter frigörs inte koldioxiden förrän berggrunden har eroderat ner till samma djup som koldioxiden pumpades ner till, och detta tar miljontals år. I Norge där förvaring sker i sandstensformationer till havs, vilken är den typ av lagring som idag diskuteras mest, tar det uppskattningsvis tusentals år för koldioxid att övergå till den säkrare formen karbonatmineral.

Geologiska platser i Sverige som forskarna vid Luleå tekniska universitet kommer att undersöka inom projektet har en berggrund som är relativt reaktiv, det vill säga en berggrund som lätt reagerar med koldioxid, för att bilda karbonatmineral. En berggrund av exempelvis basaltisk karaktär (typ av vulkanisk berggrund) är lämplig, som på Island.

I Sverige finns det stora mängder basalter, men den stora skillnaden mellan Island och Sverige är att berggrunden i Sverige är mycket äldre. Inom projektet kommer forskarna att studera om den här åldersskillnaden har betydelse för hur effektiv den geologiska lagringen blir. Forskarna använder en rad avancerade mikroanalytiska metoder för att se om berggrunden lämpar sig för lagring, rent kemiskt, mineralogiskt, texturellt och strukturellt.

Projektet om infångning och lagring av biogen koldioxid är ett samarbete mellan forskningsämnena malmgeologi och biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet och företaget BillerudKorsnäs, inom ramen för regeringens klimatsatsning, Industriklivet.

– Det här är en unik möjlighet att sammanföra kompetenser inom olika forskningsområden för att tillsammans med industripartnern BillerudKorsnäs hitta lösningar för att minska utsläppen av biogen koldioxid. Jag tror att den här typen av samarbete behövs för komma fram till banbrytande forskningsresultat, säger Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.

I forskningsprojektet medverkar även Paul Christakopoulos, professor i biokemisk processteknik, Io Antonopoulou, biträdande universitetslektor i biokemisk processteknik, Christina Wanhainen, professor i malmgeologi, vid Luleå tekniska universitet.


Källa: LTU


Tipsa en vän Skriv ut

Wärtsiläs projekt för flytande biogas kommer att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser i Sverige

Teknologikoncernen Wärtsilä levererar sin teknik för förvätskning av biogas till ett viktigt nytt projekt i Mönsterås i Sverige. Systemet har beställts av Scandinavian Biogas Mönsterås, ett...

Läs mer
Stella Futura

Solenergi för två miljoner till Hovdala Slott

På beställning av Statens Fastighetsverk har OurLiving påbörjat leveransen av solcellsanläggningen på 150kWh till Hovdala Slott utanför Hässleholm i...

Läs mer
netcontrol
Elpriserna har drivit upp intresset för solceller till rekordnivå. E.ON fördubblade antalet installationer i fjol, jämfört med 2021. Haussen innebär längre väntan på anslutning till elnätet.

E.ON fördubblade solcellsanslutningarna 2022

E. ON anslöt över 15 000 solcellsanläggningar 2022. Det är en ökning med 110 procent jämfört med 2021. Sammantaget inkom nästan 30 000 föranmälningar...

Läs mer
volter_550
Nanotrådar i tre material avbildade av ett svepelektronmikroskop. En tråd är tusen gånger tunnare än ett hårstrå. Den röda och blå färgen visar strömriktning och att nanotrådarna fungerar som en tandemsolcell.

Ny typ av solceller testas i rymden

Fysikforskare vid Lunds universitet lyckades nyligen bygga små solslukande antenner – nanotrådar – med tre olika material som bättre matchar solspektrat jämfört...

Läs mer
Uppsala universitet
Från vänster: Jimmy Olsson, Account manager HANZA, Magnus Glavmo, CEO Thermia, Veronica Svensson Sales director HANZA, Mathias Axelsson Löfvenholm, Inköpschef Thermia.

HANZA utökar samarbetet med Thermia

HANZA AB utökar och fördjupar sitt samarbete med Thermia AB, en världsledande leverantör av värmepumpar för geotermisk energi. Försäljningen till Thermia ö...

Läs mer
deutsche-windtechnik

Energy Save utser ny COO

Yibo Zhao som ny COO.

ES Energy Save Holding AB har tillsatt Yibo Zhao som ny COO. Yibo Zhao kommer att ansvara för vidare utveckling av bolagets supply chain, industrialisering och kvalitet.

Läs mer
Solpalnet
Metanolbunkring pågår. Bunkerfartyget Stolt Sandpiper ligger intill Stena Germanica på Stena Lines Tysklandsterminal i Göteborgs hamn.

Världsunik metanolbunkring genomförd i Göteborgs hamn

En milstolpe för användningen av metanol som fartygsbränsle har uppnåtts i Göteborgs hamn. Detta då det metanoldrivna fartyget Stena Germanica under måndagen...

Läs mer
flamkontroll
Var tredje småföretagare (35 procent) har upplevt att verksamheten har påverkats negativt av senaste årets elpriser, visar en undersökning från If, som genomförts av Novus.

Elpriset har påverkat var tredje småföretagare negativt

Förra årets höga elpriser drabbade många privatpersoner, men även företagare som är beroende av el i sin verksamhet. Ifs årliga företagarundersö...

Läs mer
cortus
Investeringarna ska säkra elnätet för en framtid där den gröna industriella omställningen tar fart, tillväxten ökar och elanvändningen blir alltmer omfattande.

E.ON investerar 85 miljoner i Sollefteås elnät

Under 2023 investerar E.ON drygt 85 miljoner kronor i Sollefteå kommun. Investeringarna syftar till att öka kapacitet och leveranstrygghet i elnäten.
– Vi fortsätter vå...

Läs mer
Enegic3
En av sensorerna.

Stockholmshem minskar energianvändningen med sensorer i 22 000 lägenheter

Genom att installera sensorer i alla lägenheter beräknar Stockholmshem att energianvändningen kommer att minska med cirka sex procent till vintern 2023/2024.

Läs mer
Solarsupply


ONE Nordic ser till att Stockholms trafikanläggningar fungerar

Stockholms Stad har gett ONE Nordic AB uppdraget att sköta felavhjälpande underhåll av 300 trafiksignaler och ITS-anläggningar (Intelligenta transportsystem) i norra Stockholm....

Läs mer
KL Industri
Vindkraft från Hörnefors utanför Umeå.

Sverige är beroende av Västerbottens och Västsveriges industri för snabbare grön omställning

Nu tar Region Västerbotten och Västra Götalandsregionen ett gemensamt krafttag för att lösa industrins utmaningar. Swedish Battery Regions, som samarbetet kallas, ska arbeta...

Läs mer
hammar-produkter
Koncernchef i Aneo, Ståle Gjersvold, och koncerndirektör för tillväxt av förnybar energi i Aneo, Kari Skeidsvoll Moe.

Aneo med miljardinvestering i Sverige

Koncernen Aneo som är verksam inom förnybar energi förvärvar två svenska vindkraftsparker för drygt 1 miljard kronor. Investeringen är den första Aneo gö...

Läs mer
Enerbrokers
Olof Boson som är lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas.

Scandinavian Biogas bygger storskalig biogasanläggning i Mönsterås

Anläggningen byggs i samarbete med lokala lantbrukare och ska producera flytande biogas (Bio-LNG) baserad på rötning av gödsel. Produktionskapaciteten blir drygt 120 GWh och...

Läs mer
Energiservice Skellefteå
Pär Kaller, vd Bixia.

Bixia gör det lättare att styra elanvändningen med ny app

2022 års elpriser går till historien som de högsta någonsin. De skyhöga elpriserna har gjort att allt fler svenskar vill styra sin elanvändning till dygnets...

Läs mer

Instalco förstärker inom nätverksinstallation

Instalco förvärvar TelePatrol OY i Finland och stärker därmed sin ställning inom installation av fiber, data och nätverk. Bolaget med säte i Tuusula i norra delarna...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Linnovation

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

EWS GmbH & Co. KG

krannich_250
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se