Instagram

Facebook

”Nu tas kärnkraften på allvar som ett hållbart energialternativ"


2022-09-07

\
Bild: KTH
"Jag är hedrad över att få ta emot KTH Innovation Award, ett pris som är tänkt att uppmuntra kreativitet och mod i uppdraget att omvandla vetenskap och teknik till nytta för mänskligheten", säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH.

Kärnkraftsmotståndet var starkt i samhället när professor Janne Wallenius började utveckla tekniken till små blykylda kärnreaktorer. Ett decennium senare har tiderna förändrats och nu ökar stödet för hans projekt.
– Planen är att en fabrik i Sverige ska kunna leverera serieproducerade reaktorer till marknaden redan om tio år, säger Janne Wallenius. Han är mottagare av KTH Innovation Award 2022.

När KTH Innovation Award delas ut för andra gången heter mottagaren Janne Wallenius. Han är KTH-forskare och entreprenör i bolaget Blykalla/Leadcold och har drivit utvecklingen av små blykylda kärnreaktorer, SMR (Small Modular Reactor) sedan 2013.

– Äntligen uppmärksammas värdet i den nya generationens kärnkraft. Nu när vi har en europeisk naturgaskris har behovet blivit ännu tydligare, och vår teknik har potential att säkra upp det svenska elbehovet på ett tryggt, säkert och hållbart sätt, säger han.

Efter att ha undersökt marknaden för små blykylda reaktorer i norra Kanada under 2014-2015 kom Janne Wallenius tillbaka till Sverige, där kärnkraftsindustrin pressades av de låga priserna på den nordiska elmarknaden. Fyra reaktorer i Oskarshamn och Ringhals stängdes.

– En planerad storinvestering i SMR från Dubai blev inte av, och det hela kändes hopplöst. Men jag gav inte upp mina långsiktiga planer, och plötsligt en dag uppstod möjligheten att söka pengar till etablering på den brittiska marknaden, berättar han.

KTH Innovation Award premierar tre egenskaper: uthållighet, kreativitet och mod.

– Tålamod är en bra egenskap att ha. Om din idé är rätt och det finns en verklig efterfrågan kommer din tid att komma.

Janne Wallenius konstaterar att kärnkraft hamnade i en helt annan dager när svensk stålindustri började ställas om till att bli fossilfri.

– De svenska behoven av hållbar energi är enorma, och vi har inte mer vattenkraft att bygga ut. Den nya generationens kärnkraft och SMR behövs för att balansera den varierande energiproduktionen från utbyggd vindkraft.


Elbehovet är akut – borde inte samhället i första hand satsa på energialternativ som går snabbare att producera?
– Tanken att exempelvis vindkraft skulle vara så mycket snabbare att bygga ut är inte riktigt sann, eftersom det tar minst tio år att bygga ledningar för att nå kunder i alla delar av landet. Så sett tar det inte alls längre tid att införa elproducerande SMR.

– Vi kommer inte att vara på banan nästa år, men ny svensk kärnkraft kan bidra till hållbar energiproduktion långt före år 2050, då EU ska bli klimatneutralt. Vi räknar med att ha industrialiserat SMR under den första halvan av 2030-talet, säger Janne Wallenius.


Har du förståelse för att många ställer sig kritiska till kärnkraft med tanke på riskerna med radioaktivt avfall?
– Jag kan förstå att tidsperspektivet när det gäller avfallsfrågan är överväldigande, det handlar ju om material som är farligt under en väldigt lång tid. Men nu kan vi på god grund säga att vi har alla förutsättningar för en säker slutförvaring i kopparrör i berget och blykylda SMR med återvinning av använt bränsle producerar betydligt mindre mängd avfall.


Hur dyr blir elen som produceras genom SMR?
– Serieproduktion får ner kostnaderna, och el från SMR blir ungefär lika dyr som den från de stora verken. I exempelvis Korea kostar elen från nya stora kärnkraftverk cirka 60 öre kilowattimmen, och där ligger det beräknade snittpriset för el från de små reaktorerna.

En färdig SMR-enhet kostar 2 miljarder kronor, medan de stora kärnkraftverken i England och Finland enligt Janne Wallenius kostar cirka 100 miljarder styck.

– Vi har fått anslag från Energimyndigheten https://www.kth.se/om/nyheter/centrala-nyheter/99-miljoner-till-sma-blykylda-karnreaktorer-1.1141788och vi behöver ytterligare 7 miljarder i tillskott för att färdigställa tekniken.

Blykalla lyckades i slutet av augusti hämta in en privat investering ledd av riskkapitalbolaget Norrsken.


Faktaruta:
• SMR står för ”Small Modular Reactor”.
• En färdigbyggd reaktor är 5 x 5 meter stor, och installeras i ett bergrum 15 meter under jord.
• En SMR producerar mellan 50 och 300 MW elektricitet med hög tillgänglighet. Det kan jämföras med dagens kärnkraftsreaktorer som ligger runt 1 000 MW, och de senaste stora som producerar 1600 MW.
• Bolaget Blykalla, grundat av KTH-professor Janne Wallenius, samarbetar med KTH, SMR AB och det internationella energibolaget Uniper i satsningen på ett pilotprojekt i Oskarshamn.


Källa: KTH

Skriv utAnläggningen i Bålsta norr om Stockholm omfattar över 16 000 paneler på en yta av cirka 80 000 kvadratmeter.
Anläggningen i Bålsta norr om Stockholm omfattar över 16 000 paneler på en yta av cirka 80 000 kvadratmeter.

Tredje stora solcellssatsningen på ett år när Axfood bygger en av landets största solcellsanläggningar i Landskrona

Axfood fortsätter att investera i solceller. Nu installerar Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab ytterligare en takbaserad solcellspark om cirka 30 000 kvadratmeter, på sitt nya frukt- och grönt-lager i Landskrona, som ska...

Läs mer
\

Tredje gången gillt för Linde energi – nominerade till Miljöstrategipriset

För tredje gången på fyra år är kommunägda Linde energi nominerade till Miljöstrategipriset, ett pris som ”tilldelas en verksamhet, grupp eller fö...

Läs mer
Lina Gellermark, vd på Energikontoret i Mälardalen, uppmärksammades med en andraplats till klimatpriset The Roger Léron Award i Bryssel den 27 september 2022.

Vd för svenskt energikontor mottog prestigefullt europeiskt klimatpris

Lina Gellermark, vd på Energikontoret i Mälardalen, uppmärksammas med en andraplats i The Roger Léron Award. Det avslöjades under en prisceremoni i Bryssel 27 september....

Läs mer
Uppsala universitet
Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution.

”En förmån att få delta i Elektrifieringskommissionen”

Elektrifieringskommissionens arbete med att hitta vägar att påskynda arbetet med elektrifiering av transportsektorn finns nu summerat i en ny rapport. Annika Viklund berättar om sin...

Läs mer
Enegic3


Lägre boränta för energisnåla hus

Det ska löna sig att energieffektivisera. Därför får nu de av Handelsbankens kunder som bor i ett energieffektivt hus, energiklass A eller B enligt Boverkets klassificering, sitt...

Läs mer


Peab bygger transformatorstation i Nordreisa

Peab har fått uppdraget att ansvara för bygg- och betongarbeten vid Vinnelys transformatorstation i Nordreisa kommun. Beställare är Statnett SF och kontraktssumman uppgår...

Läs mer
cortus


NCC bygger ut elförsörjningen i södra Stockholm

NCC påbörjar nu ombyggnationen av en av Stockholms äldsta stamnätverksstationer i Hammarby Sjöstad. Det nya ställverket får en ökad kapacitet och fö...

Läs mer
Solarsupply


Vattenfall utvecklar stort vindkraftsprojekt utanför Tysklands kust

Vattenfall får uppdraget att utveckla det havsbaserade vindkraftsprojektet N-7.2 utanför den tyska Nordsjökusten efter att ha utnyttjat sin företrädesrätt. Projektet...

Läs mer
hammar-produkter


Lokal kraft ska höja krisberedskapen i Jönköping

Så kallad ö-drift är på väg att bli verklighet i Jönköpings kommun. Kommunen har tagit beslut om en avsiktsförklaring att tillsammans med Jönköping...

Läs mer
KL Industri
Uppsala kommun arbetar kontinuerligt med energieffektiviseringar, bland annat inom ramen för kommunens energiprogram. För att möta den uppkomna situationen och minska elenergianvändningen intensifierar kommunen sina ansträngningar.

Kommunen agerar för att minska sin elanvändning i rådande energikris

Nu kraftsamlar Uppsala kommun under pågående energikris. Kommunstyrelsen beslutade idag om en inriktning för arbetet som uppmanar alla förvaltningar och bolag att agera för...

Läs mer
Jakobssons Smide
E.ON krymper kontorens arbetsytor, sänker temperaturen och släcker sina ljusskyltar. Ambitionen är att minska energiförbrukningen med upp till 15 procent. Nästa steg kan bli att stänga hela kontorsplan och att släcka ner både teknik och uppvärmning av vissa ytor.

E.ON skruvar ner den egna energiförbrukningen

E.ON Sverige ska minska sin energiförbrukning med upp till 15 procent. I ett första steg krymper man kontorens arbetsytor och släcker sina ljusskyltar.
– Vi vill föregå...

Läs mer
Energiservice Skellefteå


Solkompaniet och Niam samarbetar i miljardsatsning på solparker

Solkompaniet har ingått ett ramavtal med Niam genom infrastrukturfonden Niam Infra Fund för att utveckla storskaliga solparker i södra Sverige. Målsättningen är att...

Läs mer
Enerbrokers


Tredubblat intresse för anslutning till fjärrvärmenätet

Till följd av situationen på energimarknaden ser Kraftringen nu ett kraftigt ökat intresse för anslutning till fjärrvärme. Fjärrvärmens fortsatta stabila...

Läs mer
netcontrol


Gomero och Ellevio genomför valideringsprojekt för prediktivt underhåll av transformatorstationer

Gomero Group AB har tillsammans med Ellevio påbörjat ett valideringsprojekt av SIPPHub, Gomeros egenutvecklade lösning för insamling av data från kritiska komponenter...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Energi service

yrkeshogskolan-syd

industrinät

krannich_250

EWS GmbH & Co. KG
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se