Instagram

Facebook

Platinan – ett logistiskt utmanande projekt i kolossalformat


2022-02-14

Kvarteret Platinan, som ska bli Göteborgs nya samlingsplats.
Bild: Elektroskandia
Kvarteret Platinan, som ska bli Göteborgs nya samlingsplats.

Allan Eragi, Elektro-Centralen, Mattias Jacobsson, Elektroskandia, Alexander Utkovic, Elektro- Centralen och Robert Urbowicz, Elektroskandia på plats i hotellets entréplan
Bild: Elektroskandia
Allan Eragi, Elektro-Centralen, Mattias Jacobsson, Elektroskandia, Alexander Utkovic, Elektro- Centralen och Robert Urbowicz, Elektroskandia på plats i hotellets entréplan

Med 60 000 kvadratmeter hotell, kontor, mötesplatser, restauranger och butiker kommer kvarteret Platinan att bli Göteborgs nya samlingsplats. Elektro-Centralen ansvarar för elinstallationerna i byggnaden och huvudleverantör av elmateriel är Elektroskandia. Att det är ett av de största byggprojekten någonsin i Göteborg samtidigt som det är beläget centralt i staden har inneburit stora utmaningar vad gäller materiallogistiken.

Vasakronan är byggherre och Peab totalentreprenör för kvarteret Platinan, som en del i den nya Älvstaden, Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Platinan är beläget vid Lilla Bommen, alldeles intill nya Hisingsbron. Byggnaden är 18 våningar hög varav Scandic Hotels ska disponera nio våningar, innehållande 450 hotellrum samt konferensanläggning. Elektro-Centralen ansvarar för all elinstallation i projektet med projektchef Markus Svensson som övergripande ansvarig.

– Det här är vårt största projekt någonsin och det har inte funnits någon större elentreprenad i Göteborg tidigare. Vi ansvarar för installation av kraft, högspänning, el, tele, säkerhet, datanät, fibernät, mobilnät inomhus, reservkraftanläggning. Totalt är vi cirka 100 personer på företaget varav 50 på entreprenad. Den styrkan har dock inte räckt till här utan vi har fått anlita mycket inhyrd personal, för installation av bland annat brandlarm, kraft och mobilnät. Som mest har vi haft 108 montörer samt fyra tjänstemän igång samtidigt på projektet och totalt rör det sig om cirka 200 000 mantimmar för vår del, säger Markus Svensson.

Projektet drivs enligt ett partneringkoncept, där beställare och entreprenörer styr och leder projektet tillsammans för bästa möjliga resultat.
– Det här gör att vi kan komma med idéer och förslag på besparingsåtgärder som gynnar projektet som helhet, säger Markus Svensson.


Centrala läget en utmaning
Det centrala läget och storleken på projektet har dock inneburit utmaningar. - Vi behövde kunna ta emot stora mängder materiel samtidigt som det inte fanns platser att ställa det på. Allt som levererades måste direkt komma in på rätt plats i bygget för att det skulle fungera. Vi förstod därför snabbt att vi behövde en pålitlig logistikpartner som kunde ansvara och garantera leveranser på rätt plats i rätt tid, kommenterar Markus Svensson.

Elektro-Centralen fick uppdraget 2016, då fanns det i stort sett bara en arkitektvision att utgå ifrån och ingen visste exakt hur mycket materiel som behövdes. Man fick helt enkelt utgå från sin erfarenhet av kontor och hotell och göra en budget utefter det.

– Vi bjöd in flera elgrossister för att höra vad de kunde erbjuda och tillföra framför allt då det gäller logistiklösningar. Elektroskandia presenterade ett helt koncept av tjänster som kunde underlätta vårt arbete. Vi vet också att de har erfarenhet av stora projekt och har samarbetat med dem flera gånger tidigare med lyckat resultat, säger Markus Svensson och fortsätter:
– Prislappen på materiel skiljer inte så mycket mellan olika grossister utan det är ofta de mervärden de kan erbjuda som avgör valet. Elektroskandia vann upphandlingen tack vare deras logistiklösningar och att de bäst förstod vilket jobb som skulle krävas. De fungerade inte bara som en leverantör till projektet utan mer som en kollega som löser logistiken.


Logistiktjänster framgångsfaktor
För att effektivisera installationen av armaturer förmonterade Elektroskandia kabel. Kabelstegar och tillbehör projektpackades per våningsplan och brytare samt uttag per hotellrum. För att minimera antalet leveranser köpte Elektroskandia in och lagerförde materiel från externa leverantörer, så kallad crossdocking.

Leveranser skedde med tidspassning på speciella tider då stora mängder gods kunde tas emot och direkt bäras in på rätt plats. För att effektivisera projektet administrativt så sköttes all dokumentöverföring elektroniskt mellan Elektroskandia och Elektro-Centralen. Dessutom avdelade Elektroskandia en dedikerad projektansvarig som arbetade med detta projekt till 100 procent.


En dedikerad kontaktperson
Elektroskandias tekniske innesäljare Robert Urbowicz i Göteborg blev utsedd att vara projektansvarig och Elektro-Centralens främste kontaktperson.

– Min roll var att vara ”spindeln i nätet” och ha fullt fokus på detta projekt. Från Elektroskandias sida hade jag den mesta dagliga kundkontakten och då det var ett så pass stort projekt hade jag ett antal kontaktpersoner, två projektledare och åtta ledande montörer på Elektro-Centralen, säger Robert och fortsätter:

– Det gällde att kunna hålla många bollar i luften och kunna tillgodose olika önskemål, men den största utmaningen var definitivt logistiken. Projektet var enormt storleksmässigt samtidigt som det var beläget mitt inne i Göteborg. Det gjorde det svårt att ta emot mycket materiel och efter en tid begränsades det till att varje leverantör endast fick leverera maximalt två EU-pallar per dag. Vi löste det med kvällsleveranser på torsdagar, då vi levererade de stora mängderna materiel, exempelvis kabelstegar och annat otympligt som direkt måste fraktas upp på respektive våningsplan. Genom att hela tiden ha bra och tät kommunikation med alla inblandade har vi lyckats genomföra projektet på ett bra sätt. Det har både varit kul, spännande och utvecklande att få vara delaktig i Platinan.


250 st projektorder
Vid Elektroskandias logistikcenter i Örebro ansvarade Peter Samuelsson, innesäljare Projektorder, främst för alla projektorder och samordning.

– Efter att jag fått information om projektets omfattning av Robert Urbowicz så kallade jag till ett introduktionsmöte i slutet av februari 2020, med alla ansvariga hos Elektroskandia i Örebro som skulle bli involverade i Platinan, projektpackningen, operativt inköp samt transport. Detta för att gå igenom projektet, våra åtaganden, ansvarsfördelning samt räta ut eventuella frågetecken, säger Peter Samuelsson.

Allt fler installatörer väljer att Elektroskandia förmonterar sladdställ på armaturer och att få elmateriel projektpackat per rum eller våningsplan för att effektivisera arbetet. Peter Samuelsson arbetar dagligen med detta så det var inget nytt i sig, det speciella med detta projekt var omfattningen.

– Hittills har vi levererat cirka 250 st projektorder till Platinan. I det första skedet var det mycket kabelstegar, kablage och tillbehör för att senare bli mer av armaturer, strömbrytare och uttag. Det var också viktigt att märka godset ordentligt, enligt excelfil där en A4 skulle fästas på varje pall. För att säkerställa att allt fungerade enligt plan så fotograferade vi de första ordrarna, hur godset var packat och skickade till kunden.


Leveranser med tidspassning
Varje projektorder tidsbokades sedan på Peabs portal. Där framgick hur mycket materiel som skulle levereras, när och vart i Platinan det skulle vara. Peab hade personal på plats som tog emot leveransen och såg till att det hamnade på rätt plats. Elektroskandia levererade till Gullbergs Strandgata 4, cirka klockan 15:30. Förutom de stora, projektpackade leveranserna så levererade Elektroskandia mindre materielbeställningar löpande med turbilar under hela byggets gång.

– För att vara förutseende om Elektro-Centralen skulle behöva leveranser tidigare än beräknat tog vi hem materiel och packade några månader innan. Det gällde att vara förberedd på det mesta. Vi har också cirka 120 order i projektet som bara är mellanlagringsorder. Det gäller materiel från externa leverantörer, som antingen vi eller Elektro-Centralen köpt in, vi mellanlagrar hos oss och skickar ut det när det behövs. På så sätt har kunden bara en partner för alla leveranser vilket underlättar i ett sådant här stort projekt. Det är en fördel att vårt logistikcenter i Örebro har så bra kapacitet, säger Peter Samuelsson.

– För att alltid kunna leverera med kort varsel om det blev panik hade vi även lagrat projektmateriel i vår butik i Marieholm, som ligger fem minuter från projektet. Arbetet skulle aldrig stanna upp på grund av oss, inflikar Robert Urbowicz. Fokus på hållbarhet

Projektet har fokus på hållbarhet och byggs enligt miljöcertifieringssystemet LEED med målsättning på högsta nivå, Platinum. LEED används för att skapa byggnader med högre miljöprestanda.

– För att uppnå klassificering enligt LEED måste alla ingående produkter i projektet kontrolleras enligt Byggvarubedömningen. Byggvarubedömningens miljöbedömning görs utifrån kriterier som utvärderar ingående ämnens egenskaper och produktens livscykelpåverkan. Robert Urbowicz lade ner ett stort jobb på att mata in alla produkter och antal som de levererade i Byggvarubedömningens databank, säger Markus Svensson.


Projektering under byggtiden
Allan Eragi är ledande montör på Elektro-Centralen och har arbetat mycket med det administrativa kring projektet.

– Jag har varit ledande montör för våra fyra ledande montörer. Arbetet har inneburit att ta tag i alla frågor och ändringar som kommer upp, vara bollplank och problemlösare. De största utmaningarna var projektets storlek samt att projekteringen ej var klar. Så det var mycket att lösa under resans gång, nya idéer, frågeställningar, ändra ritningar och hitta den bästa vägen framåt, säger Allan Eragi och fortsätter:

– I vårt samarbete med Elektroskandia har jag haft mest kontakt med Robert Urbowicz. Det har fungerat mycket bra att ha en dedikerad person att kontakta om allt och utan hans hjälp hade det nog aldrig fungerat.


Över 100 montörer
Elektro-Centralens montör Alexander Utkovic var ansvarig för logistiken på plats under stora delar av projektet.

– Jag har i stort sett haft daglig kontakt med Elektroskandia och Robert, från att beställa materiel och ta emot det till att fördela ut det till kollegorna på plats. Det har varit fråga om stora mängder skrymmande materiel och över 100 montörer inblandade från oss som mest. Så visst har det funnits utmaningar men i stort sett har arbetet flutit på riktigt bra, säger Alexander Utkovic.


Elektroskandia proaktiva
– Det här projektet har verkligen varit ett riktigt teamarbete, inom Elektroskandia, med kunden, leverantörer och fraktbolag. På regionen har jag haft mycket hjälp av mina kollegor, inte minst tekniske innesäljaren Pär Fridén, och våra leverantörer har kommit med många innovativa idéer för att hitta speciallösningar när det krävts, kommenterar Robert Urbowicz.

– Huvudprojektet för vår del beräknas vara klart i mitten av mars, sen tillkommer hyresgästanpassningar så vi kommer nog hålla på till september. Samarbetet med Elektroskandia har fungerat riktigt bra. De har hela tiden varit på tårna, proaktiva och kontaktat oss i förväg om det varit några problem att få fram materiel. Vi har också försökt att uppskatta materialåtgången framåt i tid så de kunnat ta hem mer i förväg. Nyckeln till framgång i samarbetet är att vi fick en dedikerad kontaktperson, bra kommunikation och att deras logistiktjänster effektiviserade vårt dagliga arbete, avslutar Markus Svensson.


Källa: Elektroskandia

Tipsa en vn Skriv ut



Sunpines nya logotyp
Sunpines nya logotyp

Sunpine i ny kostym – rustar för tillväxt i energiomställningen

Sunpine befinner sig i ett spännande skede i sin tillväxtresa. Den europeiska marknaden för förnybar diesel väntas växa med över 300 procent de kommande fem åren och Sunpine tar nu ett samlat kliv in i...

Läs mer
deutsche-windtechnik


Nordion Energi tilldelar Wärtsilä kontrakt för byggande av anläggning för flytande biogas.

Industrikoncernen Wärtsilä har utsetts att bygga Nordion Energis anläggning för förvätskning av biogas i Göteborgs hamn. Anläggningen är en del av...

Läs mer
Gotfire
Solcellsparken i utanför Medinge Forssätter, Lindesbergs kommun är den första solcellsparken i Sverige som Nordic Solar bygger.

Inbjudan - Nordic Solar inviger sin första solcellspark i Sverige

Vi har nöjet att bjuda in dig till den officiella invigningen av Nordic Solars solpark i Medinge Forssätter, utanför Lindesberg.

Läs mer
Hammarlift
<span>Vattenfall Harsprånget</span><div><span style=\

Vattenfall investerar 1,3 miljarder kronor i Sveriges största vattenkraftstation

Vattenfall investerar 630 miljoner kronor i ett andra steg, efter första investeringsbeslutet i december, i Sveriges största vattenkraftstation Harsprånget i Lule älv. Med en...

Läs mer
Heta utbildningar
Biogastankar

NSR säljer biogasverksamhet till Gasum – tryggar lokal miljönytta och ekonomisk hållbarhet

NSR AB har den 30 maj 2025 tecknat avtal om att sälja 100 % av aktierna i NSR Biogas AB till det nordiska energibolaget Gasum. I affären ingår även NSR:s återstående...

Läs mer
Statkraft
Fyresdal visualisering

Solgrid har fått tillstånd för Norges största solkraftverk med tillstånd

Solgrid har beviljats anläggningstillstånd för det som blir Norges största solkraftverk med tillstånd. Fyresdal solkraftverk i Telemark är företagets tredje...

Läs mer
Clinton
EcoIntelligence använder AI, satellitdata och digitala tvillingar för att upptäcka fel innan de påverkar produktionen, detta ger tydliga rapporter och proaktiv support till kunden.

ECOKRAFT lanserar AI-tjänst för tryggare och smartare solenergi

ECOKRAFT lanserar EcoIntelligence, en ny AI-tjänst som ger både villaägare och företag full koll på sin solelproduktion. Tjänsten ingår utan extra kostnad i...

Läs mer
KL Industri
Gamla solcellspaneler lastas på en lastbil för transport till återvinning

Första lasset solcellspaneler till återvinning – REMONDIS tar ett historiskt steg

Under påskveckan 2025 markerades en milstolpe i svensk återvinning när det första lasset med uttjänta solcellspaneler skickades från REMONDIS anläggning i...

Läs mer
dekon_550
Solceller monterade av Climat80 Gruppen.

60-öringen försvinner – men du kan fortfarande maximera värdet av din solenergi

Den 1 januari 2026 försvinner den statliga skattereduktionen på 60 öre/kWh för överskottsel. Det innebär att du som har solceller inte längre får samma...

Läs mer
Melbye
Energihamnen i Göteborgs Hamn. 

Svenskproducerad biogas bunkrad till fartyg i Göteborgs Hamn

St1 och St1 Biokraft har för första gången levererat egenproducerad, svensk flytande biogas till sjöfarten – det när rederiet Terntanks fartyg Tern Ocean bunkrades i...

Läs mer
Metrotherm


Uniper vill växa inom förnybar elproduktion

Uniper har beslutat att växa inom förnybar elproduktion. Som ett första steg i Sverige har företaget beslutat att vidareutveckla två solparksprojekt i Hallsberg och...

Läs mer
Solarsupply


Rabbalshede Kraft beviljas EU-stöd för två stora solkraftsprojekt

Rabbalshede Kraft stärker sin position som ledande aktör inom förnybar energi i Norden. Bolagets två första solparker i Finland beviljas totalt över 100 miljoner...

Läs mer
Solpalnet


Rekordstort Elfack samlade branschen för framtidens energi och elektrifiering

Elfack 2025 är mer relevant än någonsin. Med rekordmånga utställare och besökare, ett mässgolv fyllt av energi och ett starkt fokus på innovation och...

Läs mer
flamkontroll
Skogslotten

Driva möjliggör ridskolan Skogslottens storsatsning på solenergi

Som en av de största aktörerna i branschen har ridanläggningen och ridskolan Skogslotten möjlighet att agera föregångsexempel för andra. Men en satsning på...

Läs mer
cortus
Mötesplatsen där idéer blir verklighet. Elmia Solar är mer än en mässa – det är en plats där innovation, affärer och relationer föds.

Från idé till prisbelönt mässa – Elmia Solar stärker Jönköpings roll i energiomställningen

Elmia fortsätter sätta Jönköping på kartan som en mötesplats för framtidens lösningar. I februari 2024 arrangerades Elmia Solar för första gå...

Läs mer
Batteriparken består av sex containrar fyllda med battericeller som tillsammans har en kapacitet på 12 megawattimmar (MWh). Detta motsvarar tillräckligt med energi för att driva en normalstor elbil 1,5 varv runt jorden.

Luleå Energis nya batteripark i drift

Nu är Luleå Energis nya batteripark driftsatt. Batteriparken, som har fått namnet Altilium, är placerad på Porsödalen i Luleå och är Norrbottens fö...

Läs mer


Energiföretagen kommenterar: Elmarknadsutredningen har överlämnat sitt betänkande

Den 24 april överlämnade Elmarknadsutredningen sitt betänkande till regeringen. Förslagen omfattar flera områden, alltifrån investeringar i ny kraftproduktion till...

Läs mer
C4 Energi tar stora steg mot en hållbar framtid med nästan 100% fossilfri elproduktion, produktionsrekord för biogas och nya satsningar på energieffektivisering, enligt hållbarhetsrapporten för 2024

Pressmeddelande: C4 Energi presenterar hållbarhetsrapporten för 2024

  • Nära 100 % fossilfri elproduktion
  • Produktionsrekord för biogas
  • Utökad satsning på energieffektivisering

Hållbarhetsrapporten för 2024 visar att C4 Energi fortsätter...

Läs mer
Kraftvärmeverket på Torsvik hanterar avfall från både hushåll och verksamheter. En anläggning som tar hand om restavfall som inte går att återvinna.

Ökade utsläpp från Jönköping Energi – flera faktorer bakom förändringen

Jönköping Energi stod under 2024 för en stor andel av Jönköpings läns rapporterade utsläpp av växthusgaser. Bolaget driver flera anläggningar för...

Läs mer
<div class=\

Deponi blev solpark - Rottneros Bruk matar in 2,5 miljoner kWh solel rakt in i produktionen

Jakten på lägre elkostnader tog Rottneros Bruk till en oväntad plats – en gammal deponi, som länge saknat värde, blev grunden för deras nya solpark. Tillsammans...

Läs mer
En förutsättning för cementindustrins klimatomställning är tillgång till el och ett stärkt elnät.

Ytterligare 102 miljoner stärker Gotlands elnät och bidrar till cementindustrins omställning

Att höja kapaciteten av Gotlands elnät är nödvändigt för att industrin och ön ska kunna fullfölja sin klimatomställning. Med EU-finansiering från...

Läs mer
<span>– Drivkraften för oss på Tekniska verken är att ta vara på koldioxid i stället för att släppa ut det och på så vis tränga ut fossil koldioxid, säger Andreas Björk.</span>

Koldioxid i ny form – tekniksprång i Linköping

Tekniska verken i Linköping är först i landet med att bygga en anläggning som kan uppgradera koldioxid från biogasproduktionen så att den bli godkänd för...

Läs mer


Positivt med förslag om finansieringsmodell för ny kärnkraft

Vid en pressträff idag presenterade regeringens proposition om finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft. Energiföretagen välkomnar att staten tar ett...

Läs mer
Fredrik Engström (vänster i bild) blir ny chef för Värme & Kyla på Luleå Energi. Samtidigt kliver den tidigare chefen, Magnus Johansson (höger i bild), in i sin nya roll som projektchef för projektet Framtidens fjärrvärme.

Projektet Framtidens fjärrvärme går in i ny fas

Luleå Energi tillsätter Fredrik Engström som ny chef för Värme & Kyla, ett affärsområde under stor utveckling. Samtidigt kliver den tidigare chefen, Magnus...

Läs mer
På Spinneriet i Lindome installerades ECOKRAFTs solcellslösning SmartSolarBox på bara sex timmar – snabbt, smidigt och utan att störa verksamheten.

Historisk byggnad möter framtidens teknik – Venturi Fastigheter väljer ECOKRAFT för solcellsinstallation på Spinneriet i Lindome

Spinneriet i Lindome har en lång historia som en plats för hantverk och industriell utveckling. Idag är byggnaden en kreativ hubb som rymmer butiker, kontor samt aktörer inom...

Läs mer
Mest lästa

Palgo

BK Services

ramab

Ketherm

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Nordheat

Vindkraftcentrum

KL Industri 250

OKQ8

Markavtal

KTR

Elmässan 2
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se