Högre elpriser


2015-10-22

Bild:Bixia

Efter en lång tid av låga elpriser steg priserna rejält under förra veckan och har fortsatt uppåt under innevarande vecka. Anledningen är i första hand det torra vädret, ökad elanvändning och mindre vindkraftsproduktion. Det uppger elbolaget Bixia i sin veckorapport.

Förra veckan hamnade priserna på ett genomsnitt på cirka 23 öre per kWh i elområde Stockholm och den här veckan räknar Bixia med att priserna kommer att stiga till cirka 25 öre. Detta kan jämföras med början på oktober då priserna låg på omkring 14 öre.

– Inledningen på den här veckan har legat väsentligt över förra veckan, vilket är en följd av torrt väder och mycket lite vind. Elanvändningen har också varit relativt hög i början på veckan men beräknas sjunka i slutet på veckan på grund av mildare väder, säger Linnéa Carlsson, krafthandlare på Bixia.

Högre elpriser på längre sikt
Förra veckans beslut om att stänga fyra av landets tio kärnkraftverk i förtid kommer innebära att priserna blir högre på längre sikt enligt Bixia.

– Efter år 2020, när de fyra kärnkraftverken är nedstängda, försämras energibalansen i Norden och vi bedömer då att priserna kommer att stiga. Det innebär också att priserna kommer att variera mer än tidigare eftersom vindkraft endast producerar el när det blåser, säger Linnéa Carlsson.

Bixia rekommenderar fast pris
För kunder med en hög elanvändning och en ekonomi som inte tillåter för stora svängningar rekommenderar Bixia att binda sitt elavtal.

– Med ett fast elpris har man kontroll och vet mer exakt vad elen kostar varje månad, nu kan det vara läge att binda elpriset i ett fastprisavtal på tre till fem år, säger Linnéa Carlsson.

Källa: Bixia