Midsummer ABs delårsrapport för första halvåret 2019


2019-08-19

Under årets andra kvartal har Midsummer bland annat inlett ett samarbete med Benders, Sveriges största tillverkare av takpannor, och dess nya vågiga solpanel.
Bild: Midsummer
Under årets andra kvartal har Midsummer bland annat inlett ett samarbete med Benders, Sveriges största tillverkare av takpannor, och dess nya vågiga solpanel.

Under fredagen presenterade Solenergiföretaget Midsummer AB sin delårsrapport för det andra kvartalet 2019. Midsummer uppvisar under det första halvåret en nettoomsättning på 133,4 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 11,0 miljoner kronor. Bolaget har under det andra kvartalet 2019 bland annat inlett ett samarbete med Sveriges största tillverkare av takpannor Benders och dess nya vågiga solpanel och ökat antalet medarbetare till över 100.

Midsummers intäkter för det andra kvartalet 2019 uppgick till 106,5 miljoner kronor och sammantaget för det första halvåret 2019 till 133,4 miljoner kronor. Huvuddelen av dessa intäkter härrör från färdigställande av DUO-maskiner till den nya fabriken i Kina som invigdes under sommaren. Rörelseresultatet för koncernen det andra kvartalet blev 2,9 miljoner kronor och för det första halvåret 11,0 miljoner kronor.

Till denna delårsrapport har Midsummer ändrat redovisningsprinciper från K3 till IFRS, vilket gör att principen för intäktsföring skiljer sig jämfört med tidigare finansiella rapporter. Under det första halvåret 2018 omsatte Midsummer 103 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 19 miljoner kronor men detta är således inte direkt jämförbart med dagens siffror.

– Vi passerade 100 medarbetare i somras och söker fortfarande bl a ingenjörer, mekaniker, elektriker och programmerare, säger Sven Lindström, VD för Midsummer AB.

Under kvartalet har bolaget arbetat med att lansera ett nytt samarbete med Benders och den nya vågiga solpanel som passar de flesta av Sveriges hus med takpannor. Solpanelen för modellen Palema - Sveriges mest sålda takpanna - har tagits emot väl och bolaget har tagit emot många förfrågningar inför den leveransstart som sker i höst.

– Satsningen på konsumentmarknaden är viktig. Vi är helt övertygade om att lättinstallerade, välintegrerade och estetiskt tilltalande tak kommer att få fler att välja solenergi. Vi vill att det ska ses som självklart att ditt tak - nytt som gammalt - inte bara ska skydda huset utan även producera el åt dig, säger Sven Lindström.

Midsummer har under kvartalet även lanserat ett nytt plåttak med integrerade solceller i en smalare variant, mer anpassad för solceller, under det egna varumärket Midsummer solar roofs. Detta ger en högre energidensitet, mer watt per kvadratmeter.


Gröna obligationen ger nya möjligheter
Med den gröna obligationen på plats har Midsummer fortsatt sin expansion i fabriken i Järfälla. Produktionskapaciteten byggs ut och under sommaren har bolaget tagit emot ny utrustning för att ytterligare höja sin produktionskapacitet.

Midsummer förhandlar om flera större projekt i Asien där den gröna obligationen spelar en nyckelroll i möjligheten att kunna slutföra dessa affärer till bra villkor.

– Med noteringen av den gröna obligationen på en reglerad marknad (Nasdaq Sustainable debt) inom kort kommer vi att följa ett nytt regelverk beträffande redovisning (IFRS) och rapportering. Q2 resultatet redovisas alltså enligt dessa nya regler och nya siffror för jämförelse har även tagits fram för helår 2017 samt 2018 och godkänts av Midsummers revisor. De nya redovisningsreglerna påverkar framförallt intäktsföring och leasingkostnader, säger Sven Lindström.

Delårsrapporten för det andra kvartalet 2019 visar bland annat följande viktiga händelser under perioden:
• Midsummer lanserade en ny solpanel exklusivt för Sveriges populäraste takpanna Palema från Benders. Den nya solpanelen kan monteras på befintliga och nya Benderstak. Solpanelen tillverkas av Midsummer i Järfälla och kommer att säljas av Benders.

• Midsummer lanserade Midsummer Solar Roofs på den nordiska marknaden. Den nya modellen solcellstak är smalare, mer estetiskt tilltalande och med högre installerad effekt per kvadratmeter än tidigare produkter. Det går även att koppla samman paneler, så att Midsummer kan leverera sitt plåttak med integrerade solpaneler i längder upp till 12 meter.

• Midsummer emitterade sin första gröna obligation. Den gröna obligationen om 200 MSEK har en löptid om fyra år och löper med en rörlig ränta om STIBOR 3m + 8,5% och emitterades under ett ramverk om 500 MSEK. Den gröna obligationen avses noteras på Nasdaq Stockholm Sustainable Bond List i augusti 2019.

• Sustainalytics, en oberoende global aktör inom ESG-rating, gav Midsummer ett betyg i den övre kvartilen i den ESG-utvärdering som de gjorde i samband med att Midsummer emitterade sin gröna obligation.

• Eva Kristensson, kommunikationsdirektör i Sodexo, valdes in som ny styrelsemedlem i Midsummer på den ordinarie bolagsstämman den 28 maj.

• Delårsrapporten i sin helhet finns att läsa på Midsummers IR-sida under Finansiella rapporter

• Delårsrapporten för tredje kvartalet 2019 väntas offentliggöras den 13 november 2019.



Källa: Midsummer