Schneider Electric lanserar hållbar rotdosa av fossilfri bioplast


2021-04-27

Den nya rotdosan Multifix Bio är tillverkad av bioplast baserad på sockerrör.
Bild: Schneider Electric
Den nya rotdosan Multifix Bio är tillverkad av bioplast baserad på sockerrör.

Antalet tillsatser är minskade genom att materialet är fritt från både färg och pigment.
Bild: Schneider Electric
Antalet tillsatser är minskade genom att materialet är fritt från både färg och pigment.

I syfte att minska användningen av fossilbaserade resurser lanserar Schneider Electric nu en ny rotdosa, Multifix Bio, tillverkad av bioplast baserad på sockerrör. Materialet är fritt från både färg och pigment, vilket minskar antalet tillsatser. Den lokala produktionen minskar också utsläpp från transporter.

Schneider Electric, som nyligen har utsetts till världens mest hållbara företag av Corporate Knights, fortsätter att driva elinstallationsbranschen mot energieffektivitet och hållbarhet genom att utveckla nya innovativa produkter. När det gäller elinstallationer i byggnader har bland annat kopplingsdosor ofta varit tillverkade av fossilbaserad plast. Nu släpper Schneider Electric rotdosan Multifix Bio, gjord av bioplast baserad på sockerrör. Eftersom materialet inte färgas in kan kulören variera något, men det påverkar inte prestandan.

– Vi har höga ambitioner på Schneider Electric när det gäller att ställa om till en långsiktigt hållbar produktion och i en sådan process räknas varje liten delkomponent. Vi är glada över att kunna presentera en rotdosa av fossilfri bioplast som möjliggör mer hållbara elinstallationer i bostäder och andra byggnader, säger Robert Palm, produktchef på Schneider Electric.

För att Sverige ska nå sina klimatmål måste förbränningen av fossilbaserad plast minska. Enligt Naturvårdsverket uppkommer totalt årligen omkring 1,7 miljoner ton plastavfall i Sverige. Utsläppen från plastförbränning behöver minska för att målet om netto-noll växthusgasutsläpp ska kunna uppnås senast 2045. Det kan bland annat göras genom att byta ut fossil plast mot biobaserad eller återvunnen plast samt att minska mängden plast till förbränning.


Några fördelar med Multifix Bio:
• 92 procent bio-innehåll, ASTM D6866-certifierat
• Halogenfri EN50642-deklaration
• Innehåller inga ämnen som är listade som skadliga (SVHC)
• ISO14025-kompatibel produktmiljöprofil (PEP)
• BVB- och Sunda Hus-certifierad
• Förpackning av oblekt kartong
• Lokal försörjningskedja

Liksom alla kopplingsdosor i Multifix-sortimentet bygger Multifix Bio på ett gemensamt modulsystem med ett rejält kopplingsutrymme för alla c/c 60 apparatserier.


Källa: Schneider Electric