Tekniska verken blir helägare i Bixia


2021-06-23

Charlotta Sund, vd- och koncernchef för Tekniska verken i Linköping och Bixias vd Pär Kaller.
Bild: Tekniska verken i Linköping
Charlotta Sund, vd- och koncernchef för Tekniska verken i Linköping och Bixias vd Pär Kaller.

Från och med tisdagen den 22 juni, kommer Tekniska verken i Linköping att äga 100 procent av aktierna i Bixia AB, efter att Nässjö Affärsverk sålt sina aktier.

Tidigare under våren har även Mjölby-Svartådalen Energi (MSE), Sandviken Energi, Oxelö Energi och Alvesta Energi sålt sina aktier till Tekniska verken.

– Det sker stora och snabba förändringar i energibranschen, där vi behöver vara med och möta upp på bästa sätt. För att kunna ha attraktiva erbjudanden till våra kunder är det en stor fördel att Bixia nu blir ett helägt dotterbolag till Tekniska verken. Det skapar goda förutsättningar både att bygga världens mest resurseffektiva region och att erbjuda Bixias kunder över hela landet en hållbar elförsörjning, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef för Tekniska verken i Linköping.

Bixia är idag ett av de svenska elbolag som köper in störst andel närproducerad och förnybar el. Bolaget köper el direkt från lokala producenter främst i Östergötland, Skåne och på Öland, vilket kommer att fortsätta även i den nya ägandeformen.

– Bixia har alltid haft ett nära och bra samarbete med ägarbolagen och kunderna, och det framgångsrika samarbetet kommer att fortsätta, men på ett annat sätt. Bixia fortsätter exempelvis att vara representerade i de tidigare ägarorterna, och kommer via ett samarbetsavtal att vara återförsäljare för Bixia. För kunder och personal blir det ingen förändring när Tekniska verken tar över hela ägandet. Jag ser verkligen fram emot Tekniska verkens fortsatta satsning på Bixia och vår resa in i det nya energisystemet, säger Pär Kaller, vd för Bixia.

Bixia är Sveriges fjärde största elhandelsbolag. Bolaget är miljöcertifierat och är en direktaktör på den nordiska elbörsen Nord Pool. Bixia säljer elavtal med fasta och rörliga priser.


Källa: Tekniska verken i Linköping AB