Tekniska verken och Hydroc utvecklar ny teknik för värmelagring vid Vallastaden


2021-08-03

Bild: Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken i Linköping har, precis som många andra fjärrvärmebolag, ett överskott av värmeenergi under sommaren. Överskottsenergin skulle kunna användas på vintern, under förutsättning att den kan sparas utan för stora förluster. Nu undersöker Tekniska verken och Hydroc Energy Storage AB möjligheten till en pilotanläggning för att lagra termisk energi i berggrunden, i anslutning till Vallastaden i Linköping.

Hydroc Energy Storage AB (Hydroc) som är baserat i Göteborg utvecklar system för att lagra värme och kyla i berggrunden. Tekniken använder den naturliga bergkroppen som lagringsmedium på ett sätt som möjliggör högre effekter och energimängder än konventionell teknik. Om tekniken fungerar kommer en del av Vallastadens värme att lagras in i anläggningen under sommaren, för att sedan användas på vintern. Platsen för försöken är fårhagen mittemot Flustret i närheten av Slestadsrondellen. 

– Vi vill ligga i framkant både miljömässigt och ekonomiskt och tar vårt ansvar för att utveckla ny teknik. Det nya konceptet för lagring av fjärrvärme i berggrunden som Hydroc och Tekniska verken utvecklar passar väl in i här, där vi bygger världens mest resurseffektiva region. Ytterligare en bra sak i det här är att det enda som kommer att synas på markytan är några brunnslock och en friggebod för teknisk utrustning, så fåren får tillbaka sin hage när installationen är klar, säger Mile Elez, teknisk direktör på Tekniska verken i Linköping.

Försöket är uppdelat i två faser där den första fasen kommer att pågå i cirka ett år

– Jag är både stolt och glad över Tekniska verkens framsynthet, och jag vill också rikta ett stort tack till Akademiska Hus som upplåter sin mark för försöket. Den här svenskutvecklade tekniken har stor potential runt om i världen, då kostnaden för att lagra värme är mycket lägre än att lagra el, samtidigt som den nya tekniken blir både billigare och effektivare än dagens teknik. I kombination med fjärrvärme kan den nya lagertekniken bidra till att avlasta ansträngda elnät, genom att frigöra el som idag används för uppvärmning till mer högkvalitativa ändamål, som laddning av batterifordon och vätgasproduktion, utan att det går åt mer bränsle i pannorna. Vi ser fram emot detta intressanta projekt och att använda en teknik som är skalbar med stor innovationshöjd, säger Jan Bergland, vd på Hydroc.


Källa: Tekniska verken i Linköping