Avslutade torvtäkter kan bli solcellsparker


2021-08-04

<span class=\
Bild: European Energy
Martin Sallnäs, markägare och Björn Jansson, projektutvecklare European Energy.

Hästhagens torvtäkt.
Bild: European Energy
Hästhagens torvtäkt.

European Energy har tecknat avtal med skogsägaren Martin Sallnäs om att arrendera Hästhagens torvtäkt utanför Vislanda i Kronobergs län. Planerna är att bygga en solcellspark på 69 MW och därmed producera förnybar energi motsvarande 15 000 villahushålls årsförbrukning av el. Nu hoppas European Energy kunna teckna avtal med fler markägare av torvtäkter runt om i södra och mellersta Sverige.

– Färdiganvända torvtäkter är utmärkta ytor att anlägga solcellsparker på eftersom de sträcker sig över stora arealer. Där kan vi producera billig och helt grön energi och därmed bidra till klimatnytta och den lokala energiförsörjningen, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef på European Energy i Sverige.

European Energy för en dialog med ett flertal ägare till torvtäkter runt om i landet om att etablera solcellsparker som en alternativ efterbehandlingsmetod. Solcellsparker skulle ge klimatvinster inte bara i form av förnybar energi utan också genom ökad biologisk mångfald.

– Där vi bygger solcellsparker gör vi insatser för att stimulera artrikedomen bland både växter och djur. Plantering av ängsväxter i anslutning till solcellsparken i Hästhagen skulle därför förbättra livsmiljön för exempelvis bin och fjärilar, säger Ted Bergdahl.

Eftersom solcellsparker går att färdigställa inom 12–18 månader, hoppas European Energy att den första solcellsparken på en torvtäkt kan stå klar redan om ett par år. Nästa steg i Hästhagen är att ta kontakt med grannar och myndigheter, och genomföra undersökningar av marken för att säkerställa att solcellsparken kan byggas i enlighet med gällande lagstiftning och regelverk.

­­– Vi är måna om att arbetet framåt sker i nära dialog med lokala intressenter och med stor respekt för natur- och miljövärden, säger Ted Bergdahl

European Energys satsning på storskalig solkraft i Sverige bygger på en långsiktig ambition om att delta i omställningen av landets energiproduktion till 100 procent förnybart. Södra och mellersta Sverige har samma solinstrålning som Danmark och norra Tyskland och det finns därför en enorm potential för solkraft.

– Livstiden för en solcellspark är minst 30 år, vilket innebär en god, långsiktig och stabil inkomst för markägaren, säger Ted Bergdahl.


Källa: European Energy