Schibstedt investerar ytterligare nästan 360 miljoner i digitalt elbolag


2021-10-25

Dan Ouchterlony, EVP Schibsted Financial Services & Ventures
Bild: Schibstedt
Dan Ouchterlony, EVP Schibsted Financial Services & Ventures

Den 2 september i år gick Schibsted in som investerare i det digitala elbolaget Tibber, när Tibber köpte Schibsteds svenska bolag Kundkraft AB med aktiekapital. Nu investerar Schibsted ytterligare cirka 350 miljoner norska kronor, motsvarande nästan 360 miljoner svenska kronor, i Tibber genom att norska Strawberry säljer sin ägarandel i Tibber till bolaget.

Nästan på dagen för fem år sedan gjorde Petter Stordalen sin första investering i Tibber. Nu står det klart att Stordalens bolag Strawberry säljer sin ägarandel i Tibber i en transaktion värd 350 miljoner norska kronor. Genom den här investeringen – i kombination med investeringen som nyligen gjordes i samband med Tibbers köp av Kundkraft – kommer Schibsted äga totalt 15 procent av Tibber.

– Vi är långsiktiga och hoppas stödja Tibber i många år framåt. Vi tror verkligen på bolaget och delar helt deras vision att förenkla för elkunderna med en digital tjänst. Vi har också följt Tibber under en längre tid och är otroligt glada över att nu öka investeringen. Tibbers grundidé och produkter passar så väl in i Schibsteds mål att hjälpa människor i vardagen. Vi ser verkligen fram emot att ta del av och inte minst bidra till bolagets vidareutveckling tillsammans med grundarna. Schibsted kan stödja genom att bygga varumärket, gå in på nya marknader och tillföra kapital, säger Dan Ouchterlony, EVP Schibsted Financial Services & Ventures. 

Det var i oktober 2016 som Tibbers grundare Edgeir Vårdal Aksnes vann grundartävlingen Strawberry-millionen och fick Petter A. Stordalen med på ägarsidan genom att han investerade 2,5 miljoner kronor. Sedan dess har Stordalen med sitt bolag Strawberry Equities investerat ytterligare i flera emissionsrundor, och hade innan försäljningen till Schibsted en aktieandel på 11 procent i Tibber. 

– När jag först lärde känna Tibber för fem år sedan, noterade jag att det var ett skolexempel på en startup som hade alla möjligheter att bli en global framgång, inte bara norsk eller europeisk. Jag blev väldigt imponerad av Edgeir och bolaget och hur de levererade sin ambitiösa plan - och det är jag fortfarande. Strawberry letar efter bolag med en unik marknadsmetod och ledarskap med förmåga att fördubbla eller multiplicera värdet med tio - med vårt stöd. Edgeir har lyckats med det, och nu känns det rätt att låta en industriägare som Schibsted komma in och hjälpa Tibber att verkligen ta steget ut på den europeiska scenen, säger Petter A. Stordalen, styrelseordförande och ägare till Strawberry.

Tibber har en ambitiös plan för en snabb internationell expansion, som förutom ytterligare satsningar i Norge och Sverige även omfattar Tyskland och Nederländerna. Bolagets grundare och VD Edgeir Vårdal Aksnes har verkligen uppskattat att ha Petter Stordalen och Strawberry med på ägarsidan, men är samtidigt glad för att Schibsted nu stärker sin ägarposition i bolaget.

– Tibber var egentligen bara tänkt att vända upp och ner på elmarknaden när Petter och Strawberry valde att investera i oss. Jag är otroligt tacksam för att de valde att satsa på ett antal rebeller med en plan om att göra det omöjliga. Kanske för att de själva är rebeller. Dessutom är jag otroligt glad för att Schibsted tar över stafettpinnen med samma förtroende för oss. Vi har på kort tid skapat ett bra samarbete och ser fram emot att få ta oss an nästa utmaning tillsammans med dem, säger Edgeir Vårdal Aksnes, medgrundare och VD för Tibber.

Transaktionen mellan Schibsted och Strawberry väntas bli helt klar i november 2021. 


Källa: Schibstedt