AstaZero och Polarium samarbetar för att utveckla snabbladdning för elfordon


2021-11-24

AstaZero och Polarium ska samarbeta för att utveckla energilagringslösningar för effektiv laddning av tunga elfordon. Den nuvarande infrastrukturen för laddning av elfordon är för gles, särskilt för tunga elbilar i behov av snabbladdning. Forskning, testning och utveckling av lösningar som kan skalas för att påskynda en bredare användning av snabbladdning för elbilar inleds nu på AstaZero.

AstaZero är en testanläggning för det automatiserade transportsystemet som ägs av RISE och Chalmers och ligger utanför Borås.

– Vi strävar hela tiden efter att utveckla AstaZero. Samarbetet med Polarium gör att anläggningen förutom forskning och utveckling av fordon och transportinfrastruktur även kan möjliggöra forskning och utveckling av nya laddningslösningar. Detta är viktigt inte bara för att möjliggöra högre laddhastighet, utan också forskning och utveckling av kostnadseffektiva nätlösningar och energiförsörjningslösningar för platser som hamnar, säger Peter Janevik, VD på AstaZero.

Energilagringslösningar kommer att spela en nyckelroll i utvecklingen av laddningsinfrastruktur för elbilar, samtidigt som elförbrukningen och kostnaderna sänks genom energioptimering. På lång sikt kommer användningen av energilagring också att göra det möjligt för operatörer av laddinfrastruktur att samla kapaciteten hos distribuerade energiresurser, inklusive solenergi, för elproduktion. Detta kommer att tillåta dem att hjälpa till att stabilisera nätet och generera nya intäktsströmmar.

– AstaZeros unika testbädd är den ledande testbädden för framtidens mobilitetssystem. Vårt samarbete är ett fantastiskt tillfälle att testa nya typer av snabbladdning för att möta efterfrågan och ytterligare påskynda introduktionen av tunga elfordon. Vårt långsiktiga mål är att utveckla flexibla och skalbara laddningslösningar för elfordon som kan hjälpa till att upprätthålla tillväxten av elfordon, säger Maha Bouzeid, chef för affärsutveckling på Polarium.

Polarium och AstaZero räknar med att börja testa på plats under första kvartalet 2022.


Källa: AstaZero