Banbrytande teknologi gör sågspån till bioolja


2021-12-09

Pontus Friberg, styrelseordförande Pyrocell och Landshövding Per Bill.
Bild: Pyrocell
Pontus Friberg, styrelseordförande Pyrocell och Landshövding Per Bill.

Under tisdagseftermiddagen invigdes Pyrocells banbrytande anläggning i Gävle. Anläggningen som är den första i sitt slag framställer fossilfri bioolja av sågspån som därefter förädlas till biodrivmedel på Preems raffinaderi i Lysekil.

Vid invigningen klippte landshövding Per Bill, Pyrocells ordförande Pontus Friberg och Nederländernas ambassadör Bengt von Loosdrecht gemensamt ett ceremoniellt band och höll varsitt kort tal.

– Vi är stolta att Gävleborg är först i världen med en integrerad biooljefabrik. Här i regionen har vi ett motto att ”vi gört” och det visar Pyrocells företagsledning och ägarna Preem och Setra verkligen prov på. Under endast ett och ett halvt år har fabriken byggts och producerar nu bioolja från sågspån, ett imponerade snabbt genomfört projekt, säger Per Bill, Landshövding Gävleborg.

Pyrocells anläggning ligger vid Setra Kastet sågverk i Gävle. Där omvandlas sågspån, som är en restprodukt i Setras industriella process, till icke-fossil pyrolysolja. Pyrolysoljan fraktas därefter till Preems raffinaderi i Lysekil för att förädlas till förnybar diesel och bensin.

– Det är en historisk händelse att Pyrocell nu levererar icke-fossil råvara ur sågspån till Preems produktion av förnybara drivmedel och därmed på riktigt kan bidra till sänkta utsläpp i transportsektorn - från skogen till tanken, säger Pontus Friberg, ordförande Pyrocell.

På plats närvarade Setras vd Katarina Levin och Preems vd Magnus Heimburg samt ett antal ledande politiker och näringslivsföreträdare. Pyrocell ägs gemensamt av träindustriföretaget Setra och drivmedelsbolaget Preem.


Källa: Setra