Två elnätsprojekt från Vattenfall Eldistribution utvalda som KOMET-piloter för effektivare tillståndsprocess


2022-01-26

Bild: Vattenfall

Energimarknadsinspektionen (Ei) presenterade idag de 5 pilotprojekt som valts ut inom ramen för KOMET. Två av Vattenfall Eldistributions regionnätsprojekt är med bland de utvalda projekten; Regionnätsförstärkning i Luleå, Svartbyn-Hertsöfältet samt Anslutning av ljusbågsugn, Hedenlunda-Oxelösund.

– Vi är väldigt glada över att två av våra projekt har valts ut som pilotprojekt inom ramarna för KOMET-uppdraget. Elektrifieringen händer i detta nu och vi ser positivt på alla initiativ som syftar till att korta ledtiderna i tillståndsprocessen, säger Jane Tollqvist, chef för Tillstånd och rättigheter vid Vattenfall Eldistribution.

I höstas gav regeringen Ei, Lantmäteriet och länsstyrelserna i uppdrag att utveckla nya arbetssätt och bättre koordinera hanteringen av de tillstånd och rättigheter som krävs för att bygga ut och förstärka elnätet. Uppdraget utgår från ett förslag från Kommittén för teknologisk innovation och etik (Komet).

En kraftig utbyggnad av elnätet är central för att möjliggöra energiomställning och etablering av ny industri. Elektrifieringen har givit en historiskt stor efterfrågan på anslutningar till elnätet och de tidskrävande tillståndsprocesserna utgör en stor utmaning. Ett av målen med KOMET är att identifiera effektivare arbetssätt och processer för att korta ledtiderna i tillståndsprocessen, och därmed snabba på omställningen till nettonollutsläpp från industri och transportsektor.

– Vi ser i vår roll som stor regionnätsägare fram emot att samverka med alla inblandade aktörer för att skapa större förståelse för våra gemensamma utmaningar och tillsammans identifiera lösningar som gör att vi kommer smidigare framåt i tillståndsprocesserna, avslutar Jane Tollqvist.


Källa: Vattenfall