Piteåföretaget Blade Solutions finalister i internationell innovationstävling


2022-02-08

Greger Nilsson vd Blade Solutions och finalist i \
Bild: Piteå Science Park
Greger Nilsson vd Blade Solutions och finalist i "Innovation Awards" på den världsledande kompositmässan JEC World.

Nyligen offentliggjordes det att Blade Solutions är finalister i den världsledande kompositmässan JEC Worlds ”Innovation Awards”. Företaget är finalist i kategorin förnybar energi tillsammans med företaget Huntsman Advanced Materials för deras strukturella lim som är tillverkat för att kunna reparera vindkraftsblad i kalla klimat då limmet kan härda i ner till minus 20 grader.
– Det känns roligt att vara en av finalisterna, det är såklart alltid något positivt, säger Greger Nilsson, vd Blade Solutions.

Den världsledande internationella kompositmässan JEC World delar varje år ut innovationspriser i 10 kategorier till företag från hela världen för deras framgångsrika kompositinnovationer. Priset ”Innovation Awards” har delats ut i mer än 20 år. I år kommer priset att delas ut den 26 april i Paris, en vecka innan JEC World.

– Det här limmet är en produkt som jag har hjälpt det globala företaget Huntsman Advanced Materials att utveckla. Produkten gör det möjligt att reparera vindkraftsblad även i kalla klimat vilket förbättrar vindkraftverkens produktivitet och livslängd.

Blade Solutions grundades 2013. Företaget ägs och drivs av Greger Nilsson. Han har lång erfarenhet av forskning och utveckling av kompositmaterial, innan han grundade Blade Solutions, arbetade han som forskare vid RISE Sicomp (numera endast RISE) i Piteå. Företagets huvudprodukt är en patenterad reparationsmetodik för vindkraftsblads avisningssystem och det strukturella limmet är en ny produkt.

– När jag gick från att jobba som kompositforskare till att laga vindkraftsblad var det första problem jag stötte på att det inte fanns någon reparationsmetodik för vindkraftsblad och att de byttes ut i stället för att lagas. Då föddes idén till min patenterade metodik. Samma var det med limmet, det föddes ur en vilja att bredda årstiderna för när det går att reparera ett vindkraftblad, avslutar Greger Nilsson.

Blade Solutions har varit medlemmar i SWE-CIC sedan starten.


Fakta: Swedish Composite Innovation Cluster/SWE-CIC
SWE-CIC samlar norra Sveriges experter inom fiberkomposit. Under närmare 50 år har det byggts upp ett kluster av kompositföretag i Öjebyn utanför Piteå, och sedan närmare 30 år har forskningsinstitutet RISE varit verksamma där. Den samlade kompetensen och de resurser som finns på området, är på många sätt unikt i Sverige. För att bevara och utveckla kunskapen och resurserna som byggts upp under så lång tid, bildades 2017 Swedish Composite Innovation Cluster (SWE-CIC). SWE-CIC består idag av åtta verksamma partners, inklusive RISE. Målet är att samverka för att skapa framtidens hållbara kompositprodukter.


Källa: Piteå Science Park