Industrin ökar sina investeringar i energieffektivitet


2022-05-09

Ulf Hellström, chef för ABB Motion i Sverige.
Bild: ABB
Ulf Hellström, chef för ABB Motion i Sverige.

Den globala industrin ökar sina investeringar i energieffektivitet under de närmaste fem åren i och med att den kritiska kapplöpningen mot netto-noll intensifieras, visar en ny undersökning. Undersökningen The Energy Efficiency Investment Survey 2022 lanseras i kölvattnet av en färsk FN-rapport, som uppmanar till gemensamma åtgärder från länderna för att minska växthusgasutsläppen i snabbare takt.

Den globala undersökningen, som utfördes av Sapio Research, vände sig till 2 294 företag i 13 länder med storlek från 500 till 5 000 eller fler anställda. Den ger en färsk översiktsbild av hur företagen världen över planerar att investera i energieffektiviseringsåtgärder för att uppnå netto-noll. En viktig iakttagelse är att mer än hälften (54 procent) av företagen redan investerar, medan 40 procent planerar att förbättra sin energieffektivitet i år.

– En stor tillväxt av befolkning och ekonomi kommer att påskynda klimatförändringen till en kritisk punkt om regeringar och industrier inte intensifierar sina ansträngningar. Ökande urbanisering och tilltagande geopolitisk spänning bidrar också till att göra energisäkerhet och hållbarhet ännu mer kritisk, säger Tarak Mehta, global chef för ABB Motion.
– Ökad energieffektivitet är en avgörande strategi för att möta dessa potentiella kriser. De accelererande investeringarna som påvisas i denna undersökning är därför goda nyheter.

Industriella, motordrivna system har en alldeles särskilt stor potential för energieffektivisering. Närmare två tredjedelar av de svarande i undersökningen uppgraderar sin utrustning till högsta verkningsgradsklass, till exempel med högeffektiva motorer som styrs av frekvensomriktare.

– I Sverige har vi kommit långt vad gäller energieffektivisering, dock visar siffrorna från undersökningen att vi endast ligger några procentenheter högre än det globala genomsnittet. Bland annat noterar vi att kostnad är ett hinder för att uppgradera till mer energieffektiva system, samt att 41 procent av respondenterna ansåg att de inte hade all nödvändig information om energieffektivitet. Det krävs åtgärder som ökar incitamenten för såväl samhälle som industri att investera i de existerande lösningar som vi vet minskar utsläppen och ökar effektiviteten, säger Ulf Hellström, chef för ABB Motion i Sverige.

Rapporten belyser också områden som är bekymmersamma. Hälften av de svarande angav kostnader som det största hindret för att öka energieffektiviteten, och 37 procent ansåg att stilleståndstider var ett hinder. Det är också anmärkningsvärt att endast 41 procent av respondenterna menade att de har all information de behöver om energieffektivisering.

– Det är viktigt att hjälpa intressenterna inom industrin att förstå att netto-noll inte behöver betyda netto kostnader. Både leverantörer och regeringar har en roll att spela för att få fram budskapet att införande av ny, energieffektiv teknik ger en snabb återbetalning på investeringen samtidigt som det sänker CO2-utsläppen. Resultatet på nedersta raden är att energieffektivitet är bra för företaget och bra för miljön, sammanfattar Mehta.


Fakta: Energy Efficiency Movement
Undersökningen genomfördes inom ramen för #energyefficiencymovement, ett initiativ med ett flertal intressenter som lanserades av ABB 2021. Det överensstämmer med företagets Hållbarhetsstrategi 2030, som slår fast att ABB ska hjälpa sin kunder att minska deras koldioxidavtryck till 2030 med sammanlagt 100 megaton per år, vilket motsvarar att ta bort 30 miljoner bilar med förbränningsmotor från vägarna varje år. Målet för The Energy Efficiency Movement är således att öka medvetenheten och initiera åtgärder som minskar energiförbrukningen och kolutsläppen som ett led att motverka klimatförändringen. Företagen inbjuds att ansluta sig till rörelsen och göra en offentlig utfästelse som ett sätt att inspirera andra att agera.


Källa: ABB