Dalakraft sponsrar ungdomsföreningar med 100 000 kronor


2022-05-11

Per-Inge Nyberg, ordförande och pådrivare i Säters IF fotboll.
Bild: Peter Mazzola
Per-Inge Nyberg, ordförande och pådrivare i Säters IF fotboll.

Elva föreningar får ett välkommet tillskott när vårens mottagare av Dalakrafts föreningssponsring är utsedda. Återigen sökte rekordmånga - och sponsringen gör skillnad.
– Vi gör det här för att vi tycker att föreningslivet är superviktigt för ett livskraftigt Dalarna. Att vi gång på gång slår rekord i antalet ansökningar tolkar vi som att föreningarna håller med, det är oerhört tillfredsställande. Vi vill bidra på de sätt vi kan, säger Andreas Thunmarker, kommunikationschef på Dalakraft.

Det är föreningarna själva som fått skicka in ansökningar, som sedan bedömts av en jury. Målet har varit att hitta en bra spridning mellan kön, typ av aktivitet och geografi. Sponsringen omfattar bara verksamheter och aktiviteter som riktar sig mot barn och unga och till vårens omgång sökte hela 134 föreningar.


Föreningar skapar mervärde
Bland ansökningarna fanns olika typer av kultur, sociala- och idrottsföreningar, som vanligt med tonvikt på idrott. Den här gången blev det bland andra Vikarby IK, Insjöns Ridklubb, Junis Falun och Simsällskapet Mora som får dela på 100 000 kronor. Varje enskild förening får 7 000 eller 10 000 kronor.

– Det är med glädje jag ser att Dalakraft vill stötta oss som växande klubb, det betyder mycket. Nu kan vi köpa bra material och förgylla tillvaron för alla våra unga medlemmar, säger Per-Inge Nyberg, ordförande och pådrivare i Säters IF fotboll.


Mer än en sysselsättning
Tillhörigheten i en förening kan vara mycket mer än en sysselsättning. Det handlar också om identitetsskapande, sammanhang och kamratskap.

– Föreningarna spelar en väldigt viktig roll i många ungas liv. Samtidigt har många av dem det tufft både när det gäller att få ihop det ekonomiskt och kring att få ideella krafter att ställa upp. På Dalakraft tror vi att ett rikt och livskraftigt föreningsliv är något vi alla tjänar på och tillför därför med glädje 100 000 kronor två gånger per år i sponsringspengar till det lokala föreningslivet, säger Andreas Thunmarker.


Enkelt att söka
Dalakrafts sponsring delas ut två gånger per år och det är enkelt att söka via webben.

– Det här var första gången vi sökte. Jag hade noterat marknadsföringen kring sponsringen och tilltalades av att Dalakraft stöttar bygden och föreningslivet. Det är initiativ som Dalakrafts som gör att föreningar som vi kan satsa på att växa. Bara i år har vi utökat vår verksamhet med gåfotboll för personer mellan 18 och 99 år samt ett “stjärnlag” för personer med funktionsvariationer. Det krävs lite för att man ska orka hänga i och växa, men nu med Dalakrafts stöd kommer vi att orka, säger Per-Inge Nyberg.


Föreningarna som laddats med ny dalakraft 2022:
• Leksands Hemslöjds ekonomisk förening
• Insjöns Ridklubb
• Sundborns Goif
• Säters IF FK
• Vikarby IK
• Bjursås Ridklubb
• Junis Falun
• Malung-Sälens Ridklubb
• Malungs IBK
• Orsa Alpina klubb- skidor
• Simsällskapet Mora


Källa: Dalakraft